Ar gali būti, kad pasaulyje tarp kitų atmainų turėsime ir Anykščių koronaviruso atmainą?

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad šiuo metu rajone nustatyti 35 viruso mutacijos atvejai.

„Šiai dienai turime 35 viruso atvejus, kai nustatyta neįprasta atmaina“, – teigė NVSC Utenos departamento vadovė Birutė Sapkauskienė.

Tačiau Anykščių rajono vicemeras dėsto kitokius skaičius.

„Jau yra 40 nustatyta šios atmainos sergančiųjų Anykščių rajone“, – LNK sakė Anykščių rajono mero pavaduotojas Dainius Žiogelis.

Pirmasis pranešimas apie aptiktą mutaciją NVSC pasiekė dar balandžio 9 dieną, ėminiai iš asmenų paimti dar kovo 24 dieną.

„Šiuo metu Anykščių rajonui skiriame prioritetą, kiekvieną dieną pradedame pirmiausia tirti Anykščių rajono atvejus, tada jau kitų rajonų atvejus“, – sakė NVSC atstovė B. Sapkauskienė.

Nustačius mutaciją tiriami net mažos rizikos sąlytį turėję asmenys.

„Pagilintas atvejų tyrimas, protrūkių identifikavimas. Taip pat plataus masto tiek didelės rizikos kontaktą, tiek mažos rizikos kontaktą turėjusių asmenų ištyrimas“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Gavus informacijos apie nustatytą mutaciją, savivaldybėje po kelių dienų buvo sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Apie radinį tepinėliuose pranešta vietos spaudoje.

„Visą savaitę intensyviai dirbome. Apie 500 papildomai ištestuota kontaktus galimai turėjusių asmenų greitaisiais testais, daugiau nei vieno papildomo neradome“, – sakė D. Žiogelis.

Nors atmaina nedideliame rajone, atrodo, įleidusi šaknis, tačiau specialistai ramina, kad kol kas nepastebime akivaizdžių simptominių skirtumų tarp mutacijos ir įprastos koronaviruso formos.

„Apie trečdalį žmonių, kuriems ši forma buvo nustatyta, jau yra pasveikę. Daugelis serga besimptome forma“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Tarp užsikrėtusiųjų ir paskiepyti žmonės.

„Jie užsikrėtę, bet jokių simptomų neturi, absoliučiai besimptomiai atvejai. Ir nuo jų niekas kitas irgi neužsikrėtė“, – sakė B. Sapkauskienė.

Kaip neaiški viruso atmaina atsirado Anykščiuose, rajono vicemeras nežino. Sako, kad niekas nesigyrė keliavęs į svečią šalį.

O pati savivaldybė, anot vicemero, detalios informacijos apie sergamumą rajone net negauna.

„Kaip ir visiems yra pasakyta, naudokite Statistikos departamento skelbiamą informaciją. O ten tos informacijos yra tiek, kiek yra“, – kalbėjo rajono vicemeras.

NVSC sako, kad atmainos plitimas atrodo sulėtėjęs, bet situacija ir toliau stebima.