Kelių Kalifornijos apygardų ir Ouklando miesto pareikštame ieškinyje teigiama, kad „Johnson & Johnson“, „Teva“, „Endo“ ir „Allergan“ yra kaltinamos sumenkinusios ilgalaikio opioidinių nuskausminamųjų vaistų vartojimo keliamus pavojus, siekdamos padidinti pardavimus.

Ieškovai siekia milijardinės kompensacijos, kuri bus panaudota atitaisyti visuomenei padarytą žalą.

„Kaltinamosios pirmenybę teikė pelnui, o ne gyvybei, ir apgavo visuomenę neatskleisdamos tiesos apie tikrąjį opioidų keliamą pavojų“, – sakoma Santa Klaros apygardos prokuroro Jameso Williamso (Džeimso Viljamso) pranešime.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro, per pastaruosius du dešimtmečius JAV dėl perdozavimo receptiniais ar nelegaliais opioidais mirė beveik 500 tūkst. žmonių. Vien nuo 2019 metų dėl opioidų perdozavimo mirė apie 50 tūkst. žmonių.

Ieškovai – Santa Klaros, Los Andželo ir Oranžo apygardos, taip pat Ouklando miestas – atstovauja 15 mln. žmonių, arba 40 proc. gausiausios JAV apgyvendintos valstijos gyventojų. Be žalos atlyginimo, jie prašo imtis priemonių, kad ateityje būtų išvengta apgaulingos farmacijos rinkodaros praktikos.

„Nors opioidų naudojimas padarė didžiulę žalą Kalifornijos valstijai ir jos gyventojams, kaltinamieji uždirbo didžiulius pelnus. Vien 2014 metais opioidai tokios įmonėms kaip atsakovėms atnešė 11 mlrd. JAV dolerių pajamų“, – sakoma ieškinyje.

Bylos nagrinėjimas vyksta itin nepalankiu metu bendrovei „Johnson & Johnson“.

Farmacijos milžinė, jau nukentėjusi dėl skandalo, susijusio su kūdikiams skirtais produktais su talku, tikėjosi atkurti reputaciją sukurdama vakciną nuo koronaviruso. Visgi Jungtinėse Valstijose šios vakcinos naudojimas šiuo metu yra sustabdytas, kol bus atliktas tolesnis tyrimas, gavus pranešimų, kad šešioms moterims susidarė kraujo krešulių.

Nei „Johnson & Johnson“, nei kita bendrovė neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarų.

JAV teismuose buvo pateikta daugiau nei 3 tūkst. ieškinių, susijusių su opioidų krize.

2019 metais Oklahomos teisėjas nurodė „Johnson & Johnson“ sumokėti 465 mln. JAV dolerių baudą dėl opioidų keliamų pavojų sumenkinimo.

Šiuo metu bendrovė yra apskundusi šį sprendimą.