Galbūt jau žinote, ką tenka išgyventi skiriantis? Gal net prisimenate, kaip supurtė partnerio elgesys, kai tapo aišku, kad skyrybos neišvengiamos?

„Visada kartoju, kad iki galo pažinti žmogų įmanoma tik tada, jei tenka su juo skirtis“, – įsitikinusi 40-ies metų Rebeka.

Moteris ištekėjo už studijų laikų meilės – žmogaus, dėl kurio nuoširdumo, atsidavimo ir troškimo turėti šeimą, neturėjo nė menkiausių abejonių, rašoma portale abc.net.au.

Todėl kai vieną dieną jis dalykiškai pareiškė norįs skirtis ir tapo šaltas it uola, Rebeką ištiko tiras šokas.

„Pasijutau priblokšta, – prisimena moteris. – Lig tol bene labiausiai mane žavėjo jo atsidavimas ir atsakomybė, bet tai, kaip jis nusprendė padaryti mūsų santuokai galą, visiškai neatitiko nei susikurto jo paveikslo, nei mūsų santykių pobūdžio apskritai.“

„Niekaip nesugebėjau suprasti, kas gi nutikti žmogui, už kurio buvau ištekėjusi ir su kuriuo pragyvenau beveik 20 metų“, – sako Rebeka.

Šią situaciją sutiko pakomentuoti Elisabeth Shaw, vadovaujanti darnių ir pilnaverčių santykių strategijas teikiančiai organizacijai „Relationships Australia NSW“.

Specialistė sutinka, kad daugelis porų iki galo nepažįsta vienas kito tol, kol nepatenka į konfliktinę situaciją.

„Teko konsultuoti žmones, kuriuos tiesiog pribloškė skyrybų klaikumas ir tai, jog tokio scenarijaus nebuvo galima nuspėti, kadangi nieko panašaus į konfliktą lig tol nebuvo įvykę“, – pamini ji.

Vis dėlto tiesa ir tai, kad skiriantis išgyvenamas skausmas gali versti žmones elgtis taip, kaip net jie patys iš savęs nesitiki.

Kartais partnerio veiksmai per skyrybas gali išvirsti į smurtą, todėl dera priminti, kad elgesys, kuriam būdingi smurto arba prievartos elementai, jokiu būdu nėra toleruotinas.

Kodėl partnerio elgesys per skyrybas stebina ir šokiruoja?

Jei poros santykių niekada netemdė jokie konfliktai arba įtampa, bent kiek primenantys tai, be ko neįmanomos skyrybos, partnerio elgesys per realiai išgyvenamas skyrybas dažniausiai išmuša iš vėžių, teigia E. Shaw.

Kaip sako klinikinė seksologė ir santykių specialistė Naomi Hutchings, žmones kartais pribloškia ne tiktai partnerio, bet ir jų pačių elgesys.

„Atsidūrę ant skyrybų slenksčio, žmonės gali pasiduoti skubotiems sprendimams, pavyzdžiui, sėsti į lėktuvą ir kur nors išvykti arba tiesiog pasipiršti. Gebėdami aiškiai mąstyti, tokių dalykų jie nedarytų“, – sako ji.

Specialistė teigia, kad vėliau žmonės paprastai gailisi neapgalvotų žingsnių ir jaučiasi taip, it būtų sau pakenkę.

Vienas vyriškis pasakoja, kad tol, kol kitados turėtų santykių netemdė nė menkiausias debesėlis, partnerė išsiskyrė emocine branda ir puikiais bendravimo įgūdžiais, tačiau kai santykius ištiko krizė, šios jos savybės tarsi išgaravo.

„Visada laikiau ją brandesne, labiau susivaldančia ir apskritai protingesne už save. Iš pradžių nutarėme likti draugais socialiniuose tinkluose. Vienintelis dalykas, kurio prašiau, buvo neužblokuoti mano paskyros, nes jaučiau, kad tebėra man brangi ir todėl turi likti mano gyvenime bent per atstumą. Ji pažadėjo, kad praėjus mėnesiui galėsime pasimatyti jau kaip draugai ir pasikalbėti apie tai, kaip sekasi“, – pasakojo jis.

Deja, kai vyras pamėgino susisiekti su buvusia partnere, jinai iš karto jį užblokavo ir tai padarė visose platformose.

„Ji paprasčiausiai ištrynė mane iš savo gyvenimo – padarė tai, ko maldavau nedaryti“, – konstatavo vyras.

Ar elgesys per skyrybas atskleidžia tikrąjį žmogaus veidą?

Žmogui būdingos konfliktų sprendimo strategijos, deja, nėra atsiejamos nuo jo asmenybės, įsitikinusi E. Shaw.

Tam tikroms savybėms kartais tiesiog nėra galimybių išryškėti, jei santykiai klostosi šito neprovokuojančia eiga.

„Kai kurios poros nėra linkusios ginčytis, nes pasąmoningai jaučia, kad ginčai santykiams būtų ne į naudą“, – sako santykių ekspertė.
Vis dėlto skausmas, apimantis yrant santykiams, pakoreguoja žmogaus elgesį.

„Žlungant santykiams patiriamo skausmo laipsnis parodo, kiek jautėtės investavę ir kiek dar buvote pasiruošę investuoti į bendrą gyvenimą su partneriu. Toji investicija gali būti laikas, meilė, atsidavimas ir materialūs dalykai. Jausmas, užklumpantis suvokus, kad puoselėta ateities vizija dingo, gali išaugti iki agonijos, tikro emocinio protrūkio“, – aiškina E. Shaw.

Vis dėlto teigti, kad skyrybų širdgėlos išprovokuotas elgesys atspindi tikrąjį žmogaus veidą, tarsi vien tik tas elgesys ir leistų spręsti apie jo charakterį, jokiu būdu negalima, sako N. Hutchings. Kodėl? Vien jau todėl, kad skyrybų sukeltas skausmas neabejotinai daro įtaką žmogaus vertinimams ir sprendimams.

„Nesu linkusi teisinti tam tikro elgesio, tačiau visi juk žinome, kad apimti stiprių emocijų žmonės padaro tai, ko šiaip jau nedarytų“, – primena N. Hutchings.

Atminkite: emociniai pliūpsniai gali ištikti kiekvieną žmogų

Nesuprasdami, kad skyrybas išgyvenantis žmogus gali pasielgti taip, kaip iš jo nesitikime, pasmerkiame save dar didesniam skaudinimui, pažeminimui, kartais net užsitraukiame tam tikrų grėsmių.

E. Shaw pateikia pavyzdį iš finansų srities. Pavyzdžiui, jums priklauso nuosavybė, kurią būtų neprošal apsaugoti sudarant įpareigojančią finansinę arba ikivedybinę sutartį, tačiau kadangi savo partneriu pasitikite, jokios sutarties nesudarote.

„Kai viskas klostosi kuo puikiausiai, tragedijos tikrai nesitikime, tačiau tam tikrų priemonių reikia imtis ne tik todėl, kad kažkada jų prireiks, bet ir todėl, kad įvairius sudėtingus klausimus daug geriau aptarti kuo ankstesniu santykių etapu. Net jeigu nuomonės dėl ikivedybinės sutarties išsiskiria, bus netgi sveika, jei šis nesutarimas taps jūsų santykių išbandymu“, – pataria E. Shaw.

Specialistė įsitikinusi, kad diskutavimas, kaip tektų spręsti konfliktus, jei jų iškiltų, gali padėti pasiruošti nenumatytoms negandoms.

Apie tai, kad svaigstant iš meilės negalima prarasti sveiko proto, primena ir N. Hutchings.

„Stebėkite žmones ir nepamirškite, kad jais įmanoma ir nusivilti. Galite beprotiškai norėti atsiduoti išrinktajam, bet jūsų norai – dar ne viskas. Derėtų mąstyti maksimaliai realistiškai“, – nurodo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)