Žmonės nemėgsta rašyti CV

Vienoje didžiausių Lietuvos statybų kompanijų „YIT Lietuva“ aplinkosaugos specialistu įsidarbinęs Jonas Baziukas sako, kad tokios lengvos darbo paieškos dar nėra patyręs. Naršydamas Instagram socialiniame tinkle jis pastebėjo „NO-CV“ programėlės reklamą. Kadangi jau kurį laiką galvojo apie naujo darbo paiešką, nutarė ją išbandyti.

„Atsisiunčiau programėlę, užpildžiau profilį, pažymėjau, kokios sritys mane domina, uždariau ją ir pamiršau. Po kelių dienų gavau pranešimą, kad pagal mano poreikius yra siūlomas darbas. Kandidatavau ir man pasisekė“, – sako jis.

Aplinkosaugos specialistui patiko, kad viskas vyko labai sklandžiai ir greitai. Jis prisiminė erzinančią patirtį, kai ieškodamas darbo per įprastas platformas be to, kad įkeldavo savo CV, dar turėdavo tą pačią informaciją rinkti kompiuteriu užpildant nurodytus langelius.

„Mano akimis, visiškai nelogiška pildyti CV dar kartą, kai jau prisegi popierinį. Dar kas man labai patinka, kad NO-CV programėlėje darbdavį gali pasiekti žymiai paprasčiau ir greičiau“, – pastebi jis.

Programėlės įkūrėjas G. Vilčiauskas sako, kad platformoje integruota žinučių siuntimo funkcija padeda darbdaviams ir kandidatams greičiau užmegzti kontaktą. Bendravimas žinutėmis patogus, jeigu reikia patikslinti detales, suderinti pokalbio ar susitikimo laiką.

Taupo vartotojų laiką

Platformos patogumą vertina ir atrankas organizuojantys specialistai. Pradinį ir daug laiko atimantį atrankos etapą atlieka algoritmai, todėl darbdaviams yra pateikiami tik tie kandidatai, kurie atitinka įmonės suformuluotus reikalavimus.

Aplinkosaugos specialisto per NO-CV platformą ieškojusios įmonės „YIT Lietuva“ personalo vadybininkei Ingridai Armonaitienei patiko tai, kad kandidatų srautas nebuvo labai didelis, o dauguma jų buvo tokie, kuriems gali skambinti ir kalbėtis.

„Tai buvo viena iš greičiausių mūsų atrankų. Įprastai mes bendradarbiaujame su atrankų kompanija, kuri atlieka pirminę atranką, o mes su kandidatais kalbamės vėlesniuose etapuose. Pabandėme pirminę atranką per NO-CV – procesas patogus ir paprastas, o rezultatas gana greitas. Suvedėme į platformą atrankos kriterijus ir nieko daugiau daryti nereikėjo. Po keleto dienų pradėjau gauti priminimus, kad jau atsirasdavo naujas kandidatas“, – patirtimi dalijasi personalo vadybininkė.

G. Vilčiauskas sako, kad toks ir yra pagrindinis programėlės tikslas – taupyti abejų pusių laiką. Pirmines atrankas, pagal darbuotojų nurodytus poreikius ir darbdavio reikalavimus, atlieka algoritmai. Taip išvengiama rūšiavimo, kuris ypač atima daug laiko tose įmonėse, kai į vieną poziciją kandidatuoja dešimtys ar net šimtai žmonių.

Saugo anonimiškumą

Šios programėlės efektyvumą įvertino ir po motinystės atostogų į darbo rinką suplanavusi grįžti Liepa Popescu. Ji turėjo ir dar vieną iššūkį – socialinius mokslus baigusi ir šioje srityje dirbusi moteris norėjo keisti profesiją. L. Popesku traukė IT sritis, tačiau išsiuntusi kelis CV per įprastas darbo paieškos platformas reakcijos iš darbdavių nesulaukė.

Kai pamatė ją dominantį skelbimą NO-CV Facebook paskyroje, nusprendė atsisiųsti programėlę ir kandidatuoti.

„Mano atveju darbo patirtis, kurią norėjau išbandyti, neatsispindi mano CV ir tai buvo trūkumas ieškantis darbo tradiciniais būdais. Todėl per NO-CV man pasitarnavo tai, kad darbdavys matė ne bendrą vaizdą, o mano atsakymus į konkrečius klausimus, susijusius su siūlomu darbu“, – pasakoja L. Popescu.

Ši jos strategija pasiteisino – savo nauju darbu moteris yra patenkinta. Džiaugiasi nesuklydusi pasirinkusi naują sritį, nes ji įdomi, dirbdama kasdien išmoksta naujų dalykų.

G. Vilčiauskas sako, kad tokių kaip Liepos istorijų – ne viena. Programėlės privalumas yra tas, kad kai užsiregistruoji, iš karto matai pagrindinius poreikius atitinkančius darbo skelbimus. Iki tol, kol ieškantysis darbo nenusprendžia kandidatuoti į siūlomą poziciją, jo duomenys lieka anonimiški – niekas negali matyti, kad jis domisi skelbimu.

Informacija apie kandidatą tampa matoma potencialiam darbdaviui tik tada, kai ieškantis darbo žmogus paspaudžia mygtuką „Kandidatuoti“.

„Šiame etape pateikiamas išsamesnis klausimynas, kurį savo platformos paskyroje suformuluoja darbdavys. Patogu tai, kad galima rinktis iš jau kataloguose esančių klausimų arba suformuluoti savo. Taip atrankos procesas vėl yra automatizuojamas – nereikia žmogiškojo vertinimo, analizės“, – paaiškina programėlės vystytojas.

Pirmauja pagal atsisiuntimų skaičių

Pardavimų vadybininkė Kristina Kašėtaitė buvo viena pirmųjų galėjusių pasigirti sėkminga darbo paieškos istorija. Moteris jau kurį laiką dairėsi darbo, siuntinėjo gyvenimo aprašymus, tačiau atsakymų nesulaukdavo.

K. Kašėtaitė neslepia, kad buvo pavargusi nuo gyvenimo aprašymų siuntinėjimo ir motyvacinių laiškų rašymo. Nemotyvavo ir tai, kad iš visų išsiųstų laiškų atsakymą gavo tik iš vienos įmonės.

„Pamačiusi NO-CV reklamą atsisiunčiau programėlę ir iš karto gavau du man tinkančius darbo pasiūlymus. Kandidatavau, po kurio laiko gavau priminimą, kad užpildyčiau papildomą klausimyną. Paskui gavau žinutę iš darbdavio, trumpai pabendravę susitarėme dėl pokalbio. Viskas vyko labai sklandžiai ir greitai – netrukus pasirašiau darbo sutartį“, – prisimena K. Kašėtaitė.

Ją įdarbinusios įmonės „Binarus“ vadovas Saulius Galinis pasakojo, kad darbuotojo jie ieškojo per įprastas platformas tačiau – nesėkmingai. IT srityje dirbantis vyras nuolat domisi naujovėmis, todėl, nors NO-CV dar tik žengė pirmuosius žingsnius, nutarė paeksperimentuoti.

„Su visa pagarba įvairių profesijų žmonėms, būdavo ir taip, kad per tradicines platformas savo gyvenimų aprašymus atsiųsdavo ir žmonės, kurie visiškai neturi kompetencijos ir patirties dirbti IT srityje. Man patiko, kad čia gavau tik reikalavimus atitinkančius kandidatus. Man, kaip vadovui, tai sutaupė daugybė laiko“, – pastebi S. Galinis.

G. Vilčiauskas sako, kad vis daugiau įmonių pasitiki ir įvertina NO-CV teikiamas darbuotojų atrankos galimybes. Sparčiai auga ir vartotojų skaičius – šiuo metu programėlė savo sektoriuje pirmauja pagal atsisiuntimų skaičių.

„Matome, kad tiek kandidatai, tiek darbdaviai yra pavargę nuo tradicinių CV rašymo, skaitymo, siuntimo, vertinimo. Mūsų tikslas – padėti išspręsti šias problemas ir darbo paieškos procesą padaryti šiuolaikišku, moderniu ir taupančiu laiką“, – sako programėlės įkūrėjas ir vystytojas.

Užsakymo nr.: PT_86971117