2,9 mlrd. JAV dolerių vertės sutartyje numatytas kosminio laivo „Starship“ prototipas, kurio bandymai šiuo metu atliekami „SpaceX“ objekte pietų Teksase.

„Šiandien aš labai džiaugiuosi, ir mes visi labai džiaugiamės galėdami pranešti, kad sudarėme sutartį su „SpaceX“ dėl integruotos žmonių išsilaipinimo sistemos kūrimo“, – pareiškė NASA Žmonių išsilaipinimo programos vadovė Lisa Watson-Morgan.

Sudarytoji sutartis reiškia, kad „SpaceX“ pralenkė Jeffo Bezoso įkurtą kosminių skrydžių paslaugų įmonę „Blue Origin“ bei gynybos rangovę, informacinių technologijų bendrovę „Dynetics“, tapdama vienintele sistemos tiekėja. Paprastai NASA renkasi kelias įmones, kad apsisaugotų tais atvejais, jei kuri nors įmonė neįvykdytų savo įsipareigojimų.

Pramonės analitikai teigė, kad šis NASA sprendimas rodo, jog apie Marso kolonizavimą svajojančio verslininko Elono Musko 2002 metais įkurta bendrovė yra laikoma patikimiausia partnere, atstovaujančia privačiam sektoriui.

Praėjusiais metais „SpaceX“ tapo pirmąja privačia įmone, sėkmingai nuskraidinusia astronautų įgulą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ir suteikusia galimybę amerikiečiams patiems skraidinti astronautus pirmą kartą po programos „Shuttle“ pabaigos.

Išsilaipinimo Mėnulyje misijos įgyvendinimui „SpaceX“ tobulina savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivį „Starship“, kuris gali gabenti dideles įgulas ir krovinius į tolimas kosmines keliones, taip pat nusileisti Žemėje ir kituose dangaus kūnuose.

Bendrovės objekte pietų Teksase šiuo metu vyksta laivo prototipų tobulinimas, nors visos keturios versijos, kurios iki šiol atliko bandomuosius skrydžius, sprogo.

Pagal „Artemis“ programą, skirtą sugrąžinti žmones į Mėnulį, NASA nori panaudoti „Space Launch System“ (SLS) raketą, kuri pakels į kosmosą erdvėlaivį „Orion“ su keturiais astronautais.

Planuojama, kad erdvėlaivis susijungs su Mėnulio kosmine stotimi „Gateway“, o tuomet du įgulos nariai nusileis Mėnulyje erdvėlaiviu „Starship“.

Stotį „Gateway“ tikimasi panaudoti astronautų perkėlimui į „Starship“, nors pradinės misijos metu „Orion“ gali tiesiogiai prisijungti prie „Starship“, teigė L. Watson-Morgan.

Mėnulyje astronautai praleis savaitę, prieš erdvėlaiviu „Starship“ grįždami į Mėnulio orbitą, o tada erdvėlaiviu „Orion“ – į Žemę.

Atskirai „SpaceX“ planuoja sujungti erdvėlaivį „Starship“ su savo sukurta raketa „Super Heavy“, siekdama sudaryti 120 metrų ilgio junginį, kuris taps galingiausia kada nors paleista raketa-nešėja.

Pastarąjį kartą žmogus išsilaipino Mėnulyje 1972 metais, kai buvo vykdoma programa „Apollo“.

NASA siekia grįžti į Mėnulį su ilgalaike misija, pastatydama Mėnulio kosminę stotį, kad išbandytų naujas technologijas, kurios ateityje leistų astronautams pasiekti ir Marsą.

2019 metais tuometinis JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as paragino NASA iki 2024 metų Mėnulyje išlaipinti pirmąją moterį ir dar vieną astronautą vyrą, tačiau tikėtina, kad valdant prezidentui Joe Bidenui šis terminas bus sušvelnintas.

Kitas dabartinės administracijos pokytis yra išsikeltas tikslas yra pagal programą „Artemis“ Mėnulyje išlaipinti nebaltaodį astronautą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)