Saugaus turizmo programą savo šalyje įvedusi Turkija šiemet tikisi atsigriebti už prarastus praėjusius metus, kuomet dėl pasaulį sukrėtusios pandemijos beveik nesulaukė poilsiautojų. Nukentėjo daugybė verslų, ne vienas viešbutis bankrutavo, kai kurie buvo priversti ieškoti naujų investuotojų, imti paskolas. Verslininkai su didžiuliu nekantrumu laukė šio pavasario, nuo pat metų pradžios visas turizmo sektorius labai intensyviai ruošėsi.

Turkai tikrai pasistengė padaryti viską, kad garsieji jų „viskas įskaičiuota“ viešbučiai būtų saugus iš viso pasaulio atvykstantiems poilsiautojams. Sugalvotos naujos taisyklės, įrengtos apsaugos priemonės, visuose, net ir pigiausiuose viešbučiuose dalijamos veido kaukės, ant kiekvieno kampo stovi dezinfekciniai skysčiai. O taip pat, daug kur atsirado nauji etatai – medicinos darbuotojo, galinčio visą parą poilsiautojams suteikti skubią pagalbą, ir dezinfekuotojo – tai žmonės, kurie stebi situaciją viešbučiuose ir po kiekvieno turisto su cheminėmis medžiagomis išvalo gultus, kėdes, stalus, lovas ir t.t.

Investicijų ir darbo įdėta daug. Ir viskas su viltimi, kad per šį atostogų sezoną, nuo balandžio iki lapkričio, Turkija ir vėl taps patrauklia kryptimi poilsiautojams. „Mes privalome parodyti, kad esame pilnai pasiruošę. Norime, kad poilsiautojai atvykę į Turkiją pamirštų ne tik visus savo darbus ir rūpesčius, bet ir tai, kokios negandos vyksta pasaulyje“, - sako lietuvių labai mėgstamo viešbučio „Rubi Platinum Spa Resort & Suites” Alanijoje atstovė Jelena.

Tiesą sakant, balandžio pradžia išties žadėjo neblogą vasarą. Turkiją, kaip senais gerais laikais, 2019-iais ar daugybę metų prieš tai, užplūdo turistai. Po metų pertraukos į viešbučius vėl sugrįžo šurmulys ir juokas. Kurortų gatvėse pasipylė laimingi poilsiautojai. Pirmosios balandžio savaitės čia vadinamos repeticija prieš sezoną, o štai nuo balandžio vidurio įprastai prasidėdavo didysis aktyvumas. Daugėja skrydžių, kiekvieną dieną atsirado vis daugiau viešbučių, o balandžio paskutinę savaitę jau dirba visi ir pilnu pajėgumu. Tokį scenarijų žino visos kelionių agentūros, tame tarpe ir lietuviškos, kurios taip pat sėkmingai startavo su beveik kiekvieną dieną vykdomais užsakomaisiais skrydžiais į Antalijos tarptautinį oro uostą.

Lietuviai ir toliau galės kiekvieną dieną pildyti lėktuvus ir sėkmingai atostogauti Turkijoje, kurios taip pasiilgo. Tačiau nuvykę į garsiuosius ir mylimus kurortus daug kas gali nustebti. Bent jau artimiausiu laiku ten nebus rusų – pačios didžiausios, pačios triukšmingiausios poilsiautojų masės. Nuo balandžio 15-os dienos užsakomieji kelionių agentūrų lėktuvai iš didžiausios pasaulio valstybės į Turkijos kurortus nebeskraidys, taip nusprendė Vladimiro Putino administracija.

Oficiali versija: skrydžiai į rusų mėgstamiausią atostogų šalį nutraukiami, dėl koronaviruso grėsmės, norint stabdyti viruso plitimą. Tačiau tuo Turkijoje niekas netiki, turizme dirbantys žmonės keikia Rusijos vadovą ir galvoja, kad šis taip keršija jų šaliai už tai, kad kariniame konflikte su Ukraina, turkai palaiko pastarąją. Panašiai Maskva baudė turkus ir 2015-ais, kai buvo numuštas karinis rusų lėktuvas. Tuo metu taip pat buvo uždrausti skrydžiai į šią Aziją ir Europą jungiančią šalį. Tai lėmė stiprų kainų kritimą visame Antalijos regione. Tada tuo skubėjo pasinaudoti turistai iš kitų valstybių, užplūdę Turkijos kurortus ir išgraibstę pasiūlymus su didelėmis nuolaidomis. Panašus scenarijus gali nutikti ir dabar.

Nuo šio pirmadienio, kai oficialiai buvo patvirtintas Turkiją sukrėtęs rusų sprendimas – Antalijos regiono viešbučiuose netyla telefonai – tūkstančiai atostogauti susiruošusių žmonių iš Maskvos, Sankt Peterburgo, Kazanės, Jekaterinburgo ir daugybės kitų miestų skambina keisti arba atšaukinėti savo rezervacijų.

Todėl kai kurie, dar nespėję atsidaryti viešbučiai pradeda buksuoti ir kuriam laikui atideda sezono pradžią. Kemero ir Alanijos kurortuose ant ne vieno viešbučio durų atsirado užrašai, kad atidarymas trumpam atidedamas. Kai kur – savaitei, kai kur dviem ar trims.

Viskas visai ne pagal turkų verslininkų planą. Patinka tai jiems ar ne, vis tik rusai buvo pagrindiniai klientai, o jų nelikus – labai liūdna. Į Antalijos kurortus toliau skrenda vokiečiai, austrai, kazachstaniečiai, poilsiautojai iš aplinkinių šalių, savo apsukas vis labiau didina ir lietuvių agentūros. Kiekvienas atvykėlis pasitinkamas išskiestomis rankomis, kaip labai pasiilgtas giminaitis. Bet vis tik – šiam, iš turizmo išsilaikančiam regionui to negana.

Ką daryti, su staiga atlaisvėjusiomis rusų vietomis? Kaip užpildyti tūkstančius šiam sezonui pritaikytų, pagal saugaus turizmo programą suruoštų kambarių? Čia yra sunkiausia užduotis, kurią turkai turi išspręsti kaip įmanoma greičiau. Kiekviena pradelsta diena – didžiuliai nuostoliai. Personalas pasamdytas, gėrimų užpirkta, maisto kalnai. Būtina visą tai parduoti.

Vietiniame turizme dirbantys asmenys, viešbučių valdytojai ir agentūrų atstovai nieko neslėpdami jau prognozuoja, kad greičiausiai turėtų stipriai kristi kainos. Gal ne visam vasaros sezonui, gal tik laikinai, kol nėra rusų, bet kažkaip juk atsigriebti reikia. Nėra rusų – vadinasi reikia prisikviesti daugiau lietuvių. Žinoma, yra kita bėda – pasaulyje vis dar neišnyko koronavirusas, kai kurie keliauti bijo, kai kurie turėjo ilgas prastovas ir skaudžiai nukentėjo finansiškai, tad ar didelės nuolaidos pritrauks mūsiškius? Lieka laukti sekančio turkų ėjimo ir stebėti, kokias akcijas paleis mūsų kelionių agentūros.

Skrydžiai tarp Turkijos ir Rusijos nutraukti iki birželio 1 dienos imtinai, o vėliau Putino kolegos spręs, ką daryti toliau. Beje, yra ir dar vienas variantas – gali būti, kad nemažai rusų savo mylimiausią atostogų šalį bandys pasiekti per aplinkui. Skrisdami pavyzdžiui, per Latvijos sostinę Rygą, arba per mūsų Vilnių, jeigu tik pavyks susidėlioti patogius ir nebrangius persėdimus. O tai dar vienas būdas, kaip iš šio dviejų valstybių konflikto galime išlošti mes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (552)