„Idėja sukurti Vaikų tarybą kilo siekiant padėti visuomenei išgirsti vaikų balsą, taip pat pakviesti pačius vaikus kalbėti jiems aktualiomis temomis. Vaikų tarybos nariai svarstys ir diskutuos dėl vaiko teisių apsaugos klausimų bei teiks Tarnybai siūlymus ir rekomendacijas, tačiau svarbiausias tikslas – atstovauti kiekvieno vaiko balsui ir jo poreikiams. Vaikų teisės turi būti apie tai, kas vaikui svarbu, apie jo nuomonę ir rūpesčius. Mes esame pasiruošę klausyti, girdėti, veikti kartu“, – sako Tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Kviečia dalyvauti atrankoje, į Tarybą bus pakviesti 15 vaikų

Kaip teigia I. Skuodienė, į Vaikų tarybą bus atrinkti 15 labiausiai motyvuotų mokyklinio amžiaus vaikų. Atranka bus vykdoma nuo balandžio 12 dienos iki gegužės 10 dienos.

„Kviečiame 7-16 m. vaikus sukurti vaizdo klipą apie save ir savo požiūrį į vaiko teisių problemas. Iš būsimų Vaikų tarybos narių tikimės sulaukti pasiūlymų – kas jiems kelia nerimą, kokias problemas mato, ko trūksta, gal ką nors keistų arba imtųsi naujų sprendimų vaiko teisių užtikrinimo temoje. Norime išgirsti tai, kas rūpi ir paaugliui, ir aštuonmečiui“, – tvirtino Tarybos vadovė.

Svarbu pabrėžti, kad norintiems dalyvauti atrankoje, būtinas tėvų sutikimas. Kiekvienas vaikas, norintis dalyvauti atrankoje, gali pasiruošti pristatyti bet kokią jam rūpimą temą – nėra griežtų taisyklių ar apribojimų.

„Svarbiausia – noras ir motyvacija save atskleisti, reikšti savo nuomonę. Svarbu ir tai, kad vaikas atsineštų į tarybą ir tas temas, kurioms atstovauja, kurios jį patį labausiai liečia – tai, kas jam labiausiai įdomu“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Ilma Skuodienė

Tarybos darbas galės vykti ir nuotoliniu būdu

Anot vadovės, nors buvo planuojami gyvi Vaikų tarybos susitikimai, tačiau jei karantino apribojimai vis dar galios, Vaikų taryba veiklą pradės nuotoliniu būdu. Visus Vaikų tarybos posėdžius moderuos profesionaliai dirbantys specialistai, mokantys bendrauti su vaikais, gebantys juos prakalbinti ir suburti į bendrą grupę.

„Planuojame turėti ne mažiau kaip 4 posėdžius per metus. Užtikrinsime skirtingose Lietuvos vietovėse gyvenančių narių atvykimą (pasibaigus karantinui ir posėdžiams vykstant gyvai) arba prisijungimą nuotoliniu būdu. Sieksime, kad tarybos posėdžiai būtų produktyvūs, įdomūs ir naudingi, todėl į juos kviesime įvairių sričių specialistus, žinomus ir daug pasiekusius tų sričių kurios taps Vaikų tarybos diskusijų objektu, atstovus. Kviesime vaikus diskutuoti, savo pastebėjimus išsakyti posėdžiuose sutiktiems politikos, kultūros, švietimo, sveikatos ir kitiems visuomenės atstovams“, – sako I. Skuodienė.

Vaikų tarybos nariai bus renkami dvejų metų kadencijai. Pasak Tarnybos vadovės, vieneri metai būtų per trumpas laikotarpis ir patiems dalyviams susiburti į darnią darbo grupę, ir spėti pasiekti rezultatų, todėl buvo pasirinkta dvejų metų kadencijos trukmė: „Taip pat amžiaus limitas pasirinktas tikslingai – kandidatuoti į Vaikų tarybą kviečiami ne vyresni nei 16 metų vaikai. Jie teisiškai atitiks vaikų amžiaus grupę net ir išbuvę visą kadencijos laikotarpį – dvejus metus“.

„Pirmieji metai bus skirti vaikams apsiprasti su naujomis ir svarbiomis jų pareigomis bei teikti siūlymus, aiškintis, kas galėtų būti svarbiasia Vaikų tarybos veikloje. Antraisiais metais galėsime įgyvendinti užsibrėžtus tikslus ir stebėti rezultatus“, – sako I. Skuodienė.

Darbotvarkę ir diskusijų temas diktuos patys vaikai

Nors dažnai manoma, kad suaugusieji geriau žino, ko reikia vaikams, Vaikų taryba buriama tam, kad atstovautų tik vaikų balsui ir būtų išgirsta, kokiomis nuotaikomis gyvena Lietuvos vaikai.

„Vaikų taryba bus tik apie vaikų balsą ir išreiškiamą nuomonę. Iš tiesų, suaugusieji yra dažnai linkę spręsti už vaikus, todėl mes sieksime prakalbinti pačius vaikus – paklausti, ko jie nori, kaip mato problemas ir, galbūt, jų sprendimo būdus“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot Tarnybos vadovės, nesinori planuoti jokių išankstinių darbotvarkių, nes tikslas – pirmiausia pasikalbėti su vaikais, kokie klausimai jiems šiandien yra patys svarbiausi:

Anketą galima pildyti čia. Daugiau informacijos čia.

Užsakymo nr.: PT_86949615