Plotus galimai pernuomoja už pinigus

Vilniaus gatvėje įsikūrusio kokteilių baro „Mililitrai“ vadovė Anželika Šiško pasakojo miesto savivaldybėje pretendavusi dėl 185 numeriu pažymėtos terasos Vilniaus ir Liejyklos g. skvere.

Pasak jos, kaip ir numatyta Vilniaus savivaldybės, vyko viešas konkursas, kurio metu į minėtą plotą pretendavo aštuoniolika dokumentus pateikusių įmonių, kurios privalėjo atitikti reikiamus kriterijus.

Tačiau įdomybės, kaip teigė baro vadovė, prasidėjo sulaukus skambučio, kai paaiškėjo minėto terasos ploto nugalėtojas. Ji aiškino sulaukusi skambučio su siūlymu plotą, dėl kurio vyko konkursas, persinuomoti. Nors kainos A. Šiško teigė nepaklausiusi, anot jos, pikta, kad leidimus veikti laimi įmonė, kuriai minėtų plotų net nereikia.

„Pasirodo laimėjusi įmonė neturi nieko bendro su restoranų ar barų verslu, neturi jokių leidimų vykdyti tokia veiklą, o pati yra registruota visai kitam miesto gale“, – sakė ji.

Kaip skelbiama savivaldybės puslapyje, konkursą dėl 185 vietos laimėjo UAB „Šlaito namai“, kurios vadovas yra Jevgenijus Vaitkevičius.

„Delfi“ patikrino, ar įmonė turi leidimus vykdyti maitinimo paslaugų veiklą. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, toks leidimas įmonei nesuteiktas.

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, toks maisto tvarkymo subjektas nėra užregistruotas“, – buvo teigiama komentare.

Remiantis Registrų centre esama informacija, įmonė užsiima nuosavo nekilnojamojo turto pirkimu ir pardavimu.

Redakcija susisiekė su minėtos įmonės vadovu, tačiau atsakymų į pateiktus klausimus nesulaukė.

Jau išėjus publikacijai su redakcija susisiekė įmonės atstovas. Asmuo atsisakė prisistatyti. Buvo teigiama, kad įmonė adresu Vilniaus g. 35 nuomojasi patalpas ir ten netrukus ketina vykdyti veiklą bei šiuo metu laukia VMVT leidimo.

„Nuo 2019 m. rugsėjo 13 dienos įmonė turi sutartį dėl Vilniaus g. 35 367 kv.m. ploto nuomos sutartį ir nuomojamės patalpas. Tai, ką komentuoja p. Anželika, tai neatitinka tikrovės, kad įmonė neturi patalpų. <...>

UAB „Šlaito namai“ vykdys maitinimo paslaugų veiklą. Mes planuojame ten atidaryti kavinę. Galima sakyti, kad mes VMVT leidimą jau gavome. Jis VMVT bus patvirtintas per 5 darbo dienas“, – sakė jis ir pasidalijo balandžio 15 dieną iš VMVT sulauktu atsakymu.

Paklaustas dėl skambučių ir siūlymų laimėtą lauko plotą išnuomoti, įmonės atstovas teigė nežinantis, kas galėjo skambinti su tokiu siūlymu.

„Jeigu taip kalba... aš tai nežinau, kas jiems ten siūlė ir kas ką darė.

Čia matau užgautas ambicijas, bet mes skonkurso sąlygas atitikome ir laimėjome, nes neturėjome lauko ploto. Viskas“, – komentavo atstovas.

Dar kartą perklausus VMVT dėl įmonės leidimo užsiimti maitinimo veikla, buvo teigta, kad toks prašymas jau yra registruotas.

„VMVT Vilniaus departamente jau yra gautas minėtos įmonės prašymas dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo/registravimo, kurį įvertinus teisės aktuose nustatyta tvarka bus priimtas sprendimas dėl maisto tvarkymo subjekto įregistravimo“, – teigė VMVT.

Pačios Vilniaus savivaldybės atstovai tikino, kad skundą dėl šios įmonės laimėto ploto gavo ir aiškino, kad įmonė valdo patalpas adresu Vilniaus g. 35.

„Jie lauko kavinės šalia patalpų neturi, turimo stacionarių patalpų ploto netikrinome, pasitikime pareiškėju. Jeigu paaiškėtų, kad pateikti neteisingi duomenys – mes turėtume teisę naikinti leidimą“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Pasiteiravus, ar laimėjusi lauko kavinės plotą įmonė jį gali išnuomoti kitiems asmenims, buvo atsakyta, kad leidimas išduodamas atranką ar prašymą pateikusiai įmonei, o kiti santykiai tarp juridinių asmenų yra reguliuojami Civilinio kodekso normomis.

Įžvelgia nesąžiningą konkurenciją

Netoliese Aušros vartų įsikūrusio baro „Spiritus“ bendrasavininkas Modestas Paplauskas pasakojo taip pat susidūręs su nemažai klausimų keliančia lauko terasų ploto dalijimo tvarka.

Anot jo, pretendavus į ploto dalį J. Basanavičiaus aikštėje jie ploto nelaimėjo, tačiau kai kurie kaimyniniai barai ir maitinimo įstaigos toje pačioje vietoje gavo po du ar net tris konkursinius plotus.

„Mano žiniomis, tu pildydamas paraišką gali pateikti tau parankius duomenis, bet jie nebūtinai bus patikrinti. Kaip šiuo atveju, kas greičiausiai ir buvo.

Turi būti žmogiškas įsikišimas ir tie duomenys turi būti tikrinami tų žmonių, kurie supranta tam tikrą verslo specifiką, o ne tie, kurie į miesto planą žiūri per kompiuterį. Kaip įvyko šiuo atveju“, – sakė jis bei pridūrė, kad taip pat plotą vykdyti veiklai laimėjo įstaiga, kuri šalia neturi stacionarios maitinimo vietos ir yra registruota Žvėryno mikrorajone.

„Cafe Montmarte“ savininkas Thomas Teiten taip pat tikino pretendavęs į dalį ploto toje pačioje Basanavičiaus aikštėje, tačiau tikino, kad jo prašymas buvo atmestas be jokių paaiškinimų, nors įmonė atitiko visus kriterijus.

„Mus nustebino rezultatai, nes viską laimėjo trys įmonės.

Esame nepatenkinti ir manome, kad konkursas nėra iki galo skaidrus. Savivaldybei taip pat pateikėme skundą.

Viena laimėjusių įmonių šiuo metu išvis neturi darbuotojų, neturi jokio ploto šalia Basanavičiaus aikštės ar stacionarių patalpų“, – sakė verslininkas.

Jis pasakojo, kad jei jo įmonė negaus ploto veikti lauke, vyras bus priverstas išvis uždaryti savo verslą ir atleisti 15 darbuotojų.

Savivaldybė: įmonės pačios atsako už pateiktų duomenų teisingumą

Redakcija Vilniaus miesto savivaldybės paprašė aiškiai paaiškinti, kokios įmonės leidimus veiklai galėjo gauti ir kokiais kriterijais buvo vadovaujamasi.

Pateiktuose atsakymuose buvo teigiama, kad bendrai į lauko kavinės plotą galėjo pretenduoti tik stacionariose patalpose veikiantys barai, kavinės ir restoranai, o laimėtojai buvo renkami pagal tris kriterijus, tai – atstumas, kuris yra nuo stacionarios maitinimo patalpų vietos iki planuojamos lauko kavinės, jau turimas lauko kavinės plotas bei turimų stacionarių patalpų maitinimo vietos plotas.

„Visų atrankos dalyvių paraiškose pateikti duomenys yra peržiūrėti ir patikrinti, buvo atsižvelgta į sanitarinių reikalavimų užtikrinimą esamose stacionariose kavinėse.

Buvo pretendentų, kurių stacionarių kavinių patalpos yra toli nuo atrankinės vietos“, – aiškino Vilniaus savivaldybės atstovai.

Tiesa, paklausti, ar savivaldybė prieš rinkdama nugalėtojus tikrino įmonių pateiktą informaciją, domėjosi, ar jos turi maitinimo paslaugą vykdyti reikalingus leidimus, buvo atsakyta, kad tokie dalykai nėra tikrinami.

„Įmonės pačios atsako už pateiktų duomenų teisingumą. Atrankos balai suskaičiuojami automatiškai.

Mes įvertiname ar laimėjusi įmonė galės užtikrinti sanitarinius lankytojų poreikius, t.y. ar stacionari kavinė nėra per toli nuo pretenduojamos lauko kavinės vietos.. taip pat galime pamatuoti atstumą nuo patalpų iki lauko kavinės.. taip pat patikriname informaciją, jeigu gauname skundų.

Ar turi alkoholio, tabako licencijas mes netikriname, nes jeigu įmonė neturės šių licencijų veiklos metu, tai reiškia ir negalės prekiauti nei alkoholiu nei tabako gaminiais“, – buvo teigiama atsakyme.

Tiesa, buvo patikinta ir tai, kad visai nesvarbu, kuriuo adresu įmonė yra registruota, svarbu, kad ji turėtų arba teisėtai valdytų patalpas šalia potencialios lauko kavinės vietos.

Savivaldybės atstovai neslėpė, kad skundų dėl kavinių lauko plotų dalybų sulaukiantys.

„Visi skundai kiek įmanoma greičiau yra nagrinėjami, apie priimtus sprendimus informuojamos įmonės. Skundų santykis su išduotų leidimų skaičiumi santykinai nėra didelis“, – informavo atstovai.

Anot jų, šiai dienai yra išduota 217 leidimų prekiauti lauko kavinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)