Siūlome kelis naudingus patarimus, kur ir kaip galima panaudoti sodą. Kai kurie iš jų gali būti jums visiškai negirdėti – juos sužinoję, pradėsite sodą vertinti visiškai kitaip.

1. Sienoms valyti

Soda – puiki valymo priemonė. Tačiau mažai kas žino, kad su soda galima šveisti ne tik indus ir plautuvę, bet ir sienas. Be didesnių pastangų soda padės nuvalyti dėmes nuo tinkuotų, dažytų ar tapetais apklijuotų sienų. Paimkite drėgną skudurėlį ir užberkite ant jo šiek tiek sodos. Švelniais judesiais patrinkite dėmę. Tuomet jos vietą perbraukite švariu, sudrėkintu skudurėliu.

2. Kovai su pleiskanų sluoksniu

Viena iš dažnesnių bėdų, auginant kūdikį, yra pleiskanų luobas ant galvytės. Jei norite pašalinti šį pleiskanų sluoksnį natūraliomis priemonėmis, išbandykite gudrybę su soda. Sumaišykite vieną šaukštelį vandens ir du šaukštelius sodos. Šia košele, tarsi šveitikliu, trinkite kūdikio galvytę. Sodos likučius nuo galvos nuvalykite drėgna servetėle. Kad rezultatas būtų efektyvesnis, šią procedūrą kartokite kelias dienas iš eilės.

3. Saulės nudegimų skausmams malšinti

Vasarą saulė gali būti gana klastinga. Net ir naudojant apsauginius kremus nuo UV spindulių, egzistuoja rizika nusvilti. Tokiais atvejais pirmąja pagalba gali tapti vonia su soda. Ji padės numalšinti uždegimą ir sumažins skausmingus pojūčius. Vonios vanduo turi būti kambario temperatūros. Jame ištirpinkite maždaug stiklinę sodos.

4. Pomidorų derliui pagerinti

Soda gali padėti sulaukti geresnio pomidorų derliaus. Prieš laistydami pomidorus, žemę palinkjų stiebus apibarstykite nedideliu kiekiu sodos. Kai ateis metas skinti derlių, pomidorai pasižymės sodresniu ir saldesniu skoniu.

5. Purus omletas

Egzistuoja viena paslaptis, kuri užtikrins, kad omletą iškepsite tarsi geriausio restorano šefas. Kad omletas būtų purus ir neįtikėtinai skanus, į kiaušinių plakinį įberkite sodos. Kiekvienam kiaušinių trejetui naudokite po ketvirtadalį šaukštelio sodos.

Naudingas patarimas: su soda omletas bus skanesnis ir gražesnis, tačiau nepersistenkite. Jei sodos padauginsite, jūsų patiekalas įgaus specifinį sodos skonį.

6. Linksmas žaidimas vaikams

Vaikai yra smalsūs, tačiau kartais tėvai pritrūksta idėjų, kuo juos užimti ir sudominti. Rasti išeitį padės soda. Ji padės pasigaminti lipdymo masę, kuris lavins vaikų fantaziją ir smulkiąją motoriką. Dubenyje sumaišykite 1 dalį kukurūzų krakmolo, 2 dalis sodos ir 1,25 dalies vandens. Viską gerai išmaišykite ir nuolat maišydami užvirinkite. Virkite, kol konsistencija taps panaši į tiršto molio. Kai masė atvės, vaikai galės lipdyti iš jos figūras, tarsi iš plastilino. Jei į masę pridėsite dažų, lavinamoji veikla taps dar smagesnė.

7. Minkštesnės ankštinės daržovės

Kad lęšiai, žirniai, pupelės ir kitos ankštinės daržovės greičiau išvirtų ir būtų minkštesnės, pasitelkite vieną gudrybę. Jei į vandenį, kuriame mirkysite ankštines daržoves, įbersite žiupsnelį sodos, jos išvirs gerokai greičiau ir lengviau.

8. Kovai su knygų pelėsiu

Jei knygas laikysite drėgnoje patalpoje ar ten, kur svyruoja oro temperatūra, tai pakenks jų būklei. Dažniausiai tokio laikymo rezultatu tampa pelėsis ir pliplėkęs kvapas. Išvengti šių problemų padės soda. Įkiškite knygą į popierinį paketą, o tarp jos puslapių pribarstykite sodos. Taip knygą palaikykite kelias dienas. Soda sugers drėgmę iš knygos puslapių, tačiau pačią knygą dar bent vieną dieną palaikykite saulėtoje vietoje.

9. Kovai su žolėmis trinkelių tarpuose

Žolė visada randa, kur išdygti. Net jei jūsų kiemas išklotas trinkelėmis, jų plyšiuose gali suželti piktžolės, kurios gadins bendrą vaizdą, o jūsų svečiams atrodys, kad kiemas yra neprižiūrėtas. Kad taip neįvyktų, į trinkelių plyšius pribarstykite sodos, ir žolės juose nebeaugs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)