„Deja, kaip matome, anšlago nėra. Jeigu taip paprastai žiūrint, kadangi šia vakcina skiepijama, dalis žmonių nori kitos. Taigi, šiandien turime apie 2000 laisvų vietų, kiek žmonių neužsiregistravo, nors galėtų tą vakciną gauti“, – trumpojoje spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Tačiau, anot mero, pirmadienio pabaigoje buvo likę ne tik apie 3000 „AstraZenecos“ dozių, bet ir apie 8000 „Pfizer“ skiepų. Vilnius tądien ketino pradėti jau 55-erių ir vyresnių vilniečių registraciją skiepytis, tačiau ją atšaukė dėl Vyriausybės raginimo susitelkti į vyresnius gyventojus.

„Tikimės, kad dabar per ateinančias kelias savaites daugiausia ir toliau skiepysime i65-erių metų ir vyresnius gyventojus. Jeigu nepavyks visų vakcinų sunaudoti toms grupės, tai yra prioritetinių grupių sąrašai, tuos žmones galima paskiepyti“, – paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos specialistas Lukas Galkus.

R. Šimašius sako, kad laukti nebegalima: pagrindinėje COVID pacientus gydančioje ligoninėje Vilniuje užimtos beveik visos šiems pacientams skirtos lovos.

„Pusė tų lovų yra užimta žmonių, kuriems mažiau negu 65-eri metai ir kurie kol kas nepatenka į Vyriausybės nustatytų skiepijimo prioritetų sąrašą. Tai vertinu kaip labai rimtą dalyką ir kaip argumentą, kuris leidžia man siūlyti leistis žemyn pagal amžiaus grupes skiepijant.“

Kauno ledo rūmų vakcinavimo centras pranešė išnaudojęs vakcinų atsargas, todėl pirmadienį nedirbo. Tačiau registracijos sistemos duomenys rodo, kad „Pfizer“ vakcinos dar yra daug.

Paklausus praeivių Kaune, kodėl laisvų vietų pasiskiepyti „Pfizer“ vakcina yra 5000 ir niekas iš vyresnių žmonių neskuba to daryti, viena moteris tikino, kad pirmiausia pasitars su savo šeimos gydytoja.

„Nesu prieš „Pfizer“, bet gal čia nepasitikėjimas. Labai sunku žmonėms susigaudyti, kas vyksta. Na, ką padarysi, mūsų jau toks amžius“, – komentavo ji.

Kita kaunietė tikino, kad galbūt reiktų dar daugiau informacijos ir gerųjų patirčių.

„Iš tikrųjų nėra taip blogai, kodėl dabar žmonės sugalvojo, kad nereikia? Per daug laisvės“, – sakė moteris.

Dar viena vyresnio amžiaus moteris aiškino, kad valdžia pati klaidina žmones.

„Kam reikalingos visos šitos šnekos? Patys pradeda šnekėti, kad negerai, paskui žmones ir sunervina. Negalima šitaip, jeigu tiksliai nežinote, tai ir nekalbėkite.“

Naujos siuntos, 7000 „Pfizer“ dozių, Kaune laukiama jau antradienį. Ji visa taip pat bus skirta 65-erių ir vyresniems gyventojams.

„Žinokite, tikrai mes klausome sveikatos ministro, premjerės nurodymų. Kaunas gal visada yra taip įpratęs, kad į koronavirusą žiūrime kaip į karinius veiksmus, ir kiekvienas vyras, moteris turi klausyti nurodymų, nesiimti iniciatyvos, nes kitaip išeitų anarchija“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Lėčiausi šalyje vakcinavimo tempai – ir toliau Šalčininkų r., čia pirma doze paskiepyta mažiau nei 8 proc. iš 30 tūkst. gyventojų. Nuo COVID-19 ligos Lietuvoje jau paskiepyta per 4 tūkst. statutinių pareigūnų, arba trečdalis visų vidaus reikalų sistemos tarnautojų.