„Tai jeigu Seimo daugumos frakcijos turi kažkokį kitą įsivaizdavimą, kaip turi būti priimami sprendimai, kaip turi būti valdomas karantinas, kokie sprendimai turi sekti po ko ir kokiomis sąlygomis, žinoma, Vyriausybei yra labai sunku, o gal net ir neįmanoma dirbti. Taip aš suprantu atsakomybę – už tai, ką darai. Ir jeigu tiems žmonėms, kurie turi tave remti, nes suformavo Vyriausybę, atrodo, kad reikia daryti visiškai kitaip, turbūt tada kiti žmonės ir turėtų tos atsakomybės imtis. Tai nėra nei grasinimai, nei kitos panašaus žanro diskusijos, tai yra kalba apie tai, kad arba pasitikima Vyriausybės veikimo logika – žinoma, išklausant pastabas, kritiką, pasiginčijant dėl skirtingų požiūrių, bet tikrai jeigu pajausčiau, kad frakcija manęs nepalaiko, pagrindinis klausimas būtų o kaip toliau galima dirbti“, – interviu LRT radijui sakė premjerė.

Kartu I. Šimonytė patikino, kad spaudimo frakcijoje nejaučia, o veikiau „visai visuomenei būdingą nuovargį“.

Emocionalus, bet ne piktas žmogus

Dar prieš priesaiką kaip pagrindinę savo silpnybę I. Šimonytė įvardijo emocionalumą.

„Turbūt, kad reikės smarkiai valdyti savo polinkį kartais pasikarščiuoti arba ką nors garsiau pasakyti“, - I. Šimonytės žodžius priminė LNK Žinios.

Šios I. Šimonytės charakterio ypatybės kolegoms žinomos.

„Ji nebando savo emocijų kažkaip per daug valdyti ir kažkokį dirbtinumą rodyti“, - sakė Jurgis Razma.

„Man atrodo, kad pas mus frakcijoje yra nemažai emocionalių politikų“, - kalbėjo Paulius Saudargas.

Vis dėl to panašu, kad kartais premjerę emocijos valdo. Kalbama, kad per pusę metų valdžioje ji jau ne kartą konservatoriams leido suprasti, - jeigu bus ne taip, kaip reikia, ji iš premjero pareigų pasitrauks. Tada griūtų ir visa Vyriausybė.

„Matyti čia tokių ir šantažo elementų. Bet panašu, kad premjerei I. Šimonytei, jos charakteriui, yra būdinga taip įsiplieksti. Nebūtinai tokie grasinimai, ultimatumai virsta tuo, kuo grasinama“, - komentavo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius.

Anot apžvalgininko, vienas paskutinių kartų, kai frakcijoje kilo įtampa, buvo dėl karantino. Dalis Seimo narių spaudė premjerę palengvinti kai kuriuos suvaržymus. Esą tuomet I. Šimonytė leido suprasti, kad, jeigu reikės skelbti trečią karantiną, tą konservatoriai galės daryti be jos.

„Frakcijos nariai yra siūlę ir švelninti, ir kažką griežtinti. Tai yra diskusijos. Bet jokių tokių kategoriškų reikalavimų niekada nėra buvę. Frakcija pakankamai vieningai palaiko premjerę“, - kalbėjo J. Razma.

Vienas pirmųjų I. Šimonytės pykčio protrūkių buvo gruodį, dešimt dienų po priesaikos. Seimas, tarp jų ir dalis konservatorių, nubalsavo kelti algas Parlamento kanceliarijos darbuotojams.

„Tokio cinizmo turbūt dar šitoje šalyje nebuvo“, - iš Seimo tribūnos griaudėjo politikė.

Po to konservatorių Seimo nariams nuo I. Šimonytės kliuvo.

„Jie net atsiprašinėjo premjerės, kad jiems čia kažkaip taip gavosi“, - pasakojo T. Ignatavičius.

J. Razma tai vadina I. Šimonytės perspėjimo pasisakymu.

„Tada tikrai premjerė reagavo griežtai. Buvo net ir pasiūlymas, jeigu kai kurie taip laisvai balsuodami geriau žino kaip tvarkytis su finansais, gal nori pavadovauti Vyriausybei“, - prisiminė J. Razma.

Kadangi Vyriausybės posėdžiai transliuojami tiesiogiai, prieš mėnesį įtampa pasimatė ir viešai. Konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui kilus abejonių dėl privalomo testavimo, skubiai sušaukto posėdžio pabaiga buvo nejauki. I. Šimonytė jį nutraukė.

LNK Žinių kalbinti konservatoriai tvirtina, kad partijoje emocinis klimatas normalus. Sako, kad vyksta diskusijos.

„Sunku man vertinti kokius nors emocijų pliūpsnius. Mes, politikai, mėgstame ir karštai pasišnekėti. Neslėpsiu, mūsų partija visada pasižymėjo labai atvira diskusija. Diskusijų visada būdavo“, -kalbėjo P. Saudargas.

Anot politologo, gerų emocijų neprideda ir įtampa dėl užsitęsusio karantino. O Seimo ir Vyriausybės nariai kalba iš skirtingų pozicijų.

„Seimo nariai kalba laisvai kritikuodami ir siūlydami sprendimus. Vyriausybė turi priimti sprendimus ir prisiimti už juos atsakomybę “, - kalbėjo Saulius Spurga.

I. Šimonytė yra sakiusi, kad ji yra emocionalus, bet nepiktas žmogus.

„Tas mano kartais užsikudakavimas, arba labai didelės emocijos, jos gal nekelia tiek įtampos kitiems žmonėms, nes žmonės galbūt tą priima labiau kaip pergyvenimo ženklą“, - yra sakiusi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (842)