Kalbėdami apie tai, koks puikus ir fantastiškas dalykas yra seksas, mes kartais pamirštame realybę, kurioje lytiniai santykiai gali būti gana komplikuotas reiškinys. Nors paties lytinio akto metu žmonės gali jaustis gerai, mažai kalbama apie tai, kaip jie jaučiasi ir kokias emocijas išgyvena jam pasibaigus. Mūsų kultūroje įsitirtinusi idėja, kad po sekso žmonės švyti iš laimės – būtent tai regime ir filmuose. Tačiau retai kada išvystame ar kalbame apie tai, kad nuotaika po sekso gali būti ir ne tokia pakili, rašo svetainė shape.com.

Netradicinių sekso praktikų (supančiojimo, dominavimo, pavergimo ar sadomazochizmo) bendruomenė šiai – kitai – sekso pusei įvardyti turi specialų terminą „sub drop“, reiškiantį staigų nuotaikos kritimą po itin stiprių ir malonių pojūčių.

„Sub drop“ reiškia grįžimą į realybę iš vadinamos suberdvės – pavergtojo būsenos, kai pasieki susijaudinimo viršūnę ir plūduriuoji saugumo, džiaugsmo ir tobulos palaimos jausenoje, – teigė sertifikuota klinikinė seksologė Gigi Engle, taip pat parašiusi knygą „All The F*cking Mistakes: A Guide to Sex, Love, and Life“ („Visos su***tos klaidos: sekso, meilės ir gyvenimo vadovas“). – Kritimas įvyksta tuomet, kai baigiasi žaidimas ir tu grįžti į tikrovę. Toks krytis gali įvykti iš karto po sekso žaidimų, kitą dieną ar net po kelių dienų“.

Tačiau pavergtieji nėra vieninteliai, kurie išgyvena liūdesį po intensyvių lytinių potyrių. Panaši nuotaikų kaita gali apimti ir šeimininko, arba valdovo, vaidmenį atliekančius asmenis. Ir tokie išgyvenimai nėra būdingi tik supančiojimo ir dominavimo žaidimų mėgėjams. Prasta nuotaika po sekso gali ištikti bet kurį žmogų, ir toks liūdesys yra visiškai normalus. Iš tikrųjų depresyvius jausmus po lytinio akto bent kartą savo gyvenime yra patyrusios beveik 50 proc. moterų, ir tyrimai rodo, kad nuo tokių nuotaikos pokyčių po sekso gali kentėti ir nemažai vyrų, pažymi G. Engle.

Šis reiškinys vadinamas postkoitine disforija (PKD) ar tiesiog liūdesiu po lytinio akto ir gali trukti nuo maždaug penkių minučių iki kelių valandų, teigia švietimo sekso klausimais specialistė ir tyrinėtoja Ashley Townes. PKD po lytinių santykių gali pasireikšti grauduliu, melancholija, depresija, nerimu, jauduliu ar agresija, net jei seksas buvo smagus, kupinas meilės ir malonumo, nurodo Tarptautinė seksualinės medicinos draugija.

„Kiekvienas PKD patyrimas kiekvienam žmogui būna individualus“, – sako G. Engle. Štai priežastys, kodėl ištinka disforija po sekso, kaip žinoti, ar jums reikia pagalbos, ir kaip patys galite ją sušvelninti – su partneriu ar patys vieni.

Kas sukelia liūdesį po lytinių santykių?

Šį melancholijos jausmą po sekso gali paskatinti smarkiai sumažėjęs geros jausenos hormonų kiekis, taip pat kultūrinė gėda bei nepasitenkinimas savo kūnu, seksualumu ar kitkuo, sako G. Engle. Tokia kombinacija natūraliai nulemia nuotaikos prastėjimą, o tai savo ruožtu baigiasi liūdesiu ar depresija.

„Kai esate susijaudinimo būklės, jūsų smegenys ir kūnas būna užlieti cheminių medžiagų – adrenalino, dopamino, oksitocino, norepineprino ir serotonino – kokteiliu, – aiškino G. Engle. – Po orgazmo, t. y. lytinio susijaudinimo kulminacijos, daugumą žmonių užlieja laimė, ramybė ir atsipalaidavimas. Tačiau taip būna ne visiems“.

Po orgazmo visų šių geros savijautos hormonų kiekis smunka, ir jūs galite pajusti nusivylimą. Pavyzdžiui, neuromediatoriaus dopamino, atliekančio svarbų vaidmenį išgyvenant euforiją, kiekis orgazmo metu stipriai išauga, o tuomet smunka žemiau įprastos normos, parodė tyrimas, kurį paskelbė Tuftso universiteto Psichologijos fakulteto Emocijų, smegenų ir elgesio laboratorija. Maži dopamino kiekiai siejami su energijos stygiumi, ambicijų stoka, socialiniu nerimu bei depresija, rodė tas pats tyrimas.

Tačiau nuotaikų kaitos po lytinių santykių priežastys nėra vien neurologinės. Neigiamus jausmus po sueities gali paskatinti ir su seksu susijusi kultūrinė gėda, nepaisant to, kad pats seksas galėjo būti puikus. Visuomenė „tinkamam“ seksui yra nustačiusi gana siauras ribas, ir bandymai jas praplėsti ar eksperimentavimas su kažkuo nauja gali paskatinti kai kuriuos žmones išgyventi vidinį pasipriešinimą, kuris dar labiau užaštrina ir taip jautrią situaciją. Tokie jausmų kalneliai, kurie užplūsta po seksualinių potyrių, gali būti tokie dideli, jog žmogus pradeda viską permąstyti ir abejoti savo paties reakcijomis bei lūkesčiais.

„Jūs galite juoktis, verkti, rėkti, kūkčioti – viskas yra normalu, nes kūno ir emocijų ryšys yra labai gilus, – teigė G. Engle. – Ir, jei atvirai, visuomenė nėra pratusi prie tokio sąryšio, kai ji liaupsina emocijų varžymą, ekstremalų produktyvumą ir nevertina darbo bei gyvenimo pusiausvyros“.

Įdomu tai, kad žurnale „Sexual Medicine“ pasirodęs tyrimas nustatė, jog PKD gali ištikti tiek po lytinių santykių su ilgalaikiu ir patikimu partneriu, tiek po vienos nakties nuotykio ar sekso su asmeniu, kuriam nejaučiami rimti jausmai. Tačiau tas pats tyrimas parodė, kad PKD yra glaudžiai susijusi su seksualinio, fizinio ar psichologinio smurto istorija. Taigi jei jus reguliariai kankina PKD ir jūs esate patyrę ar patiriate smurtą, pagalvokite apie galimybę pasikalbėti su sekso terapeutu.

Kaip susidoroti su liūdesiu po sekso?

Gera žinia ta, kad yra būdų tokiam liūdesiui įveikti. Vienas iš jų yra pasirūpinimas savo partneriu – šį metodą dažnai praktikuoja mėgstantys surišimo ir dominavimo žaidimus. Labai svarbu po lytinių santykių parodyti dėmesį savo partneriui ir pasiteirauti, kaip jis jaučiasi ar ką galvoja. Tai leidžia pratęsti ryšį su partneriu po intensyvių potyrių ir tarsi suteikia laimingą pabaigą tam, kas buvo patirta drauge.

„Pasirūpinti savo partneriu galima įvairiai, – teigė G. Engle. – Vieni norės apsikabinti ar pasiglamonėti. Kitiems, galbūt, reikės distancijos, kad jie galėtų pabūti vieni ir susivokti savo emocijose. Kiti gali norėti tiesiog pasikalbėti apie tai, kas įvyko. Galbūt jums patiks visų šių dalykų kombinacija ar tik kai kurie iš jų. Toks rūpestis savo partneriu turi įaugti į jūsų seksualinį gyvenimą. Tai galioja bet kokiems lytiniams santykiams, tiek tradiciniams, tiek vaidmenų žaidimams. Jūs esate du žmonės (ar daugiau), nusipelnę pagarbos ir rūpesčio“.

Net jei lytiniai santykiai buvo atsitiktiniai, dėmesį vis tiek reikėtų parodyti. Tačiau, kaip pažymi G. Egle, kartais žmogui reikia distancijos. Jei turėjote vienos nakties nuotykį ir jaučiate, kad geriausias būdas savo mintims susidėlioti yra pabūti vienam, tuomet taip ir padarykite.

Jeigu jūsų slogi nuotaika po lytinių santykių trunka kelias valandas ar net pora dienų, žinokite, kad tai irgi yra normalu. Laikinas liūdesys yra tikėtinas dalykas, nelygu aukštumos, kurias pasiekėte. Geriausi metodai tokiam slogučiui įveikti yra savirefleksija, savo emocijų pripažinimas, savianalizė ir rūpestis savimi. Taip pat galite užvesti sekso žurnalą, kuriame pasižymėtumėte savo potyrius ir jausmus sekso metu bei po jo. Nėra nieko bloga apmąstyti tai, kas paliko jums stiprų įspūdį. Tai, beje, yra sveikiausias dalykas, kurį galite padaryti.

Tačiau jei pastebite, kad depresija po lytinių santykių jus užplūsta reguliariai ir dėl to jūs net prarandate norą mylėtis, tuomet G. Engle pataria kreiptis į sekso terapeutą ar ugdytoją, kad jie padėtų išsiaiškinti, ar tai turi kažkokias gilesnes priežastis, kurias reikėtų spręsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)