Skeptikas ar pesimistas sakytų, kad tai puota maro metu, o optimistas tik trina rankomis. Juk ir mokykloje vaikai mokomi, kad jeigu statybos vyksta, vadinasi galima kalbėti, kad šalies ekonomikos ratas sukasi gerai.

„Creditreform“ vadovas Saulius Žilinskas pastebi, kad NT pastaruoju metu tiesiog virto investavimo instrumentu. Taip siekiama apsaugoti dėl pandemijos nuvertėjančius pinigus. Todėl būtent į šį sektorių buvo įlieta daug pinigų, būtent čia buvo samdomi nauji darbuotojai ir keliami atlyginimai.

Štai antrą pagal dygį atlyginimą NT segmente mokantis vienas daugiausiai NT Vilniuje parduodančių plėtotojų „Omberg“ pernai pavasarį, pirmojo karantino metu ir vasaros pradžioje susidūrė su dideliu iššūkiu – klientai nutraukė itin daug sutarčių. Tačiau praėjus panikos bangai ir potencialiems pirkėjams įsitikinus, kad priešingai kai kurioms prognozėms, NT kainos nekrenta, o tik auga, pirkėjai sugrįžo su trenksmu.

NT ekspertų nuomone, įspūdingą būsto pardavimo šuolį pirmąjį šių metų metų ketvirtį galima pavadinti istoriškai sėkmingu būsto rinkai. Tačiau jeigu gyventojų požiūris dėl būsto svarbos nepasikeis, tikėtina, kad vystytojai ir nauja pasiūla nespės paklausai iš paskos, o tai gali paskatinti spekuliatyvius rinkos dalyvių veiksmus.

Štai ekonominės klasės būstų pardavimai, lyginant rekordinį šių metų kovą su rezultatais prieš metus, išaugo 50 proc., „liukso“ klasėje – 42 proc., vidutinėje – net 79 proc., o prestižinėje susitraukė 5 proc. Vilniuje per mėnesį parduotas visas Kauno „sandėlis“. Ir dar 10 būstų „viršaus“.

„Tokie skaičiai rinkoje ir stebina bei džiugina, ir signalizuoja raudonomis šviesomis,“ – taip kovo mėnesio rezultatus komentavo mūsų lentelėse minimos NT projektų valdymo įmonės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Jo teigimu, jei toks rinkos aktyvumas išliks dabartiniame lygyje pusmetį ir ilgiau, situacija ims stabilizuotis: vadinamasis būsto sandėlis augs ir kainų šuoliai sumažės. Tačiau, jei augimas išliks toks pats stiprus, rinka ims kaisti.

„Išeina užburtas ratas, nes dėl paklausos toliau auga kainos, o pasiūla nespėja su pirkėjų padiktuotu tempu. Tai yra rizika patekti į burbulą“, – neslepia Š. Tarutis.

Šarūnas Tarutis

NT ekspertai neslepia, kad toks NT aktyvumas jau kiek gąsdina vystytojus.

Visų pirma, 60 proc. pardavimų fiksuojama dar tik vykstančiuose statybose, vadinasi, perkama iš brėžinių neįvertinant galutinės produkto kokybės ir plėtotojo reputacijos, ar tas būstas iš viso bus pastatytas. Kita vertus, NT pasiūla, kuri yra dabar, drastiškai tirpsta. Šiuo metu pirkėjų aktyvumas didesnis nei plėtotojų galimybės. Be to, tokia pirkėjų lavina iškreipia būsto kainas.


„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas sako, kad kovo mėnesį, kuris jau laikomas rekordiniu NT rinkoje, rekordas, veikiausiai, taip pat bus viršytas, nes plėtotojai stengiasi pasivyti augančią paklausą.

Tomas Sovijus Kvainickas

„Pirkėjai nori ne tik pasyvių pajamų, kurias užtikrina būsto nuoma, tačiau ir apsaugoti savo lėšas nuo potencialios infliacijos dėl fiskalinio skatinimo. Vis daugiau žmonių įsigyjant nekilnojamąjį turtą, jo kaina auga ir yra sukuriamas įspūdis, kad šis procesas gali trukti ilgą laiką. Dvejojantys mato kylančias kainas, neatsispiria, įsigyja nekilnojamojo turto ir dėl pardavėjų naudai kintančio pasiūlos ir paklausos santykio dar labiau padidina būsto kainas. Potencialius pirkėjus pasiekia naujienos apie tai, kad į gyvenamąjį sektorių nori įžengti turto valdymo įmonės, investiciniai fondai, jų įsitikinimas dėl augančio būsto patrauklumo stiprėja. Ištisus metus yra kalbama apie augančią būsto svarbą dėl pandemijos, kuomet gyventojai didžiąją laiko dalį praleidžia namie. Žinutės apie tai, koks svarbus yra kokybiškas ir gyventojo poreikius atitinkantis būstas, interpretuojamos apsiribojant raktažodžiais „būstas svarbus“, ir karuselė įsisuka dar labiau“, – komentavo „Inreal“ analitikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)