Bielinis: konservatoriai supranta, kad su LSDP galima susikalbėti dalimi klausimų

Kaip Delfi sakė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius (VDU) Lauras Bielinis, socialdemokratai natūraliai palaiko dalį jų partijai artimų klausimų, kuriuos kelia valdantieji, pavyzdžiui, – žmogaus teisių srityje.

„Socialdemokratų pozicija yra atskira opozicijos gretose ir dalis klausimų, kuriuos iškelia valdantieji, manyčiau, kad yra pakankamai artimi socialdemokratams. Todėl jų palaikymo gali tikėtis ir jį gauna konkrečių balsavimų metu. Tai normalu, taip visada ir visuose parlamentuose vyksta“, – sakė L. Bielinis.

Valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) taip pat, jo teigimu, supranta socialdemokratų palaikymo svarbą dalimi valdančiajai koalicijai svarbių klausimų.

„Suvokiant, kad valdančioji dauguma yra labai nedidelė – vienu ar dviem Seimo nariais dominuoja, tai natūralu, kad rizikingesnio balsavimo metu išties konservatoriams labai svarbu, jog juos palaikytų dar kažkas iš opozicijos. Aš manau, kad jie puikiai supranta, jog socialdemokratai yra ta politinė jėga, su kuriais galima derėtis, susikalbėti – ne visais klausimais, bet dėl dalies jų. Mano galva, jie socialdemokratuose mato tam tikrą atsvarą tiems abejojantiems valdančiojoje daugumoje, kurie gali nepalaikyti vieno ar kito klausimo“ , – pažymėjo L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija ir Darbo partijos frakcija yra sudariusi darbo opozicijoje susitarimą. Socialdemokratai prie jų neprisijungė, argumentuodami, kad kol kas neturi nuolatinio partijos lyderio.

Vis dėlto, pasak L. Bielinio, tokia socialdemokratų pozicija, jo nuomone, gali pakenkti partijos įvaizdžiui.

„Tokia pozicija, saviizoliacinis kažkoks buvimas nesakyčiau, kad sukuria jiems palankias sąlygas jų įvaizdžiui. Dalis rinkėjų, visuomenės piliečių, kurie linkę palaikyti kairiąją pusę, ima žiūrėti į socialdemokratus atsargiau. Dėl tos priežasties jie gali prarasti balsus ateinančiuose rinkimuose ir bendrai palaikymą. (...) Šiandieninė jų padėtis jiems patiems labai kenkia ir kuo ilgiau jie užtęs tokią būseną, tuo didesnė tikimybė, kad praras vis daugiau ir daugiau balsų“, – pažymėjo VDU profesorius.

Tačiau tuo pačiu L. Bielinis pažymėjo, kad takoskyra tarp LSDP ir valstiečių gana aiški.

„Viskas priklauso nuo pačių socialdemokratų – jie gana kategoriškai dažnai atsisako bendradarbiauti, paremti valstiečius arba darbiečius ir tokia pozicija išties sukuria distanciją, kurios negali peržengti nei viena iš pusių. Aš manyčiau, kad socialdemokratai turėtų lanksčiau žvelgti į galimą pozicijų derinimą ir tai jiems leistų suartėti su valstiečiais bei darbiečiais“, – kalbėjo politologas.

Dumbliauskas apie socdemų paramą: kitaip valdantiesiems gal ir nepavyktų

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, kad valdančiąją koaliciją atskirais klausimais palaiko ne tik socialdemokratai, bet ir kai kurie Mišrios Seimo narių grupės atstovai. Bet kokia parama, pasak jo, valdantiesiems yra svarbi, nes dauguma yra labai trapi.

„Socialdemokratai, mano galva, turėtų veikti kiek galima atskirai nuo valstiečių, nes jiems tai yra svarbu dėl savo tapatybės. Socialdemokratai galėtų jų manymu gerus sprendimus palaikyti ir čia šiuo atveju kitaip gal net ir nepavyktų valdančiajai daugumai, nes ji labai trapi, o dabar Laisvės partija pradėjo rodyti savo ambicijas, savo skirtingumą“, – pažymėjo V. Dumbliauskas.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad socdemams, politologo teigimu, itin svarbu išlaikyti balansą – per daug nesusitapatinti tiek su valstiečiais, tiek su konservatoriais.

Vytautas Dumbliauskas

„Socialdemokratai negali per daug palaikyti, nes jų rinkėjai nemėgsta Tėvynės sąjungos. Visa problema, kad TS-LKD turi savo ištikimus rinkėjus, bet kai kurie kiti rinkėjai netgi labai nemėgsta šios partijos. Valstiečiai šia korta žaidė – visus ketverius buvimo valdžioje metus bandė sutelkti tą vadinamąjį kairįjį elektoratą, kurdami visokias komisijas. Čia buvo sąmoningas viešųjų ryšių žaidimas, siekiant patraukti tą elektoratą“, – priminė MRU docentas.

Taigi, kalbėjo V. Dumbliauskas, LSDP svarbu nenukrypstant nuo savo ideologijos palaikyti kai kurias valdančiųjų iniciatyvas.

„Socialdemokratai turi labai gerai apmąstyti tą liniją, kad jų rinkėjai neužpyktų – kad jie galėtų rinkėjams paaiškinti, jog jie palaikė tik tuos valdančiosios koalicijos sprendimus, kurie naudingi tam kairiam elektoratui, valstybei, tautai“, – sakė politologas.

Jis teigė manantis, kad LSDP sugebės visą šią kadenciją taip „laviruoti“ tarp dviejų girnų – valdančiųjų ir valstiečių.

„Valstiečiai yra vienkartinis indas, gal jų jau 2024 metais nebus, ypač, jei Skvernelis išeitų – viskas, jiems šakės. Socialdemokratai turi suvokti, kad valstiečiai laikini ir stengtis išlaikyti savo veidą – nelįsti su valstiečiais į jokias koalicijas, opozicijas“, – akcentavo V. Dumbliauskas.

Politologas pažymėjo, kad toks veikimas – kai kairioji partija palaiko dalį dešiniųjų iniciatyvų, kurios jiems atrodo tinkamos bei logiškos, ir atvirkščiai, yra demokratiškas veikimas.

„Mes turime rinktis tarp jų siūlymų. Čia demokratijos abėcelė – partijos turi siūlyti, kaip geriau daryti, kad tautai, valstybei būtų geriau, negali būti vienos nuomonės. Čia socialdemokratai turėtų išlaikyti kažką tokio, kad mes ne valstiečiai. Mano galva, jie dabar teisingai elgiasi“, – tvirtino MRU docentas.

Jis taip pat pritarė minčiai, kad valdančiosios daugumos tvirtumas kartais gali priklausyti ir nuo socdemų.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Laisvės partijos kompanija gali priskaldyti malkų. Manau, kad ir Tėvynės sąjungos frakcijos narius jie gąsdina. Politika vis dėlto yra kompromisų menas, tai kiek tie energingi Laisvės partijos jaunuoliai pajėgūs eiti į kompromisus? Juk be kompromisų šakės. Tokiu atveju socialdemokratai parodytų valstybinę išmintį, jei jie kompensuotų tą Laisvės frakcijos jaunatviškumą, maksimalizmą. (…)

Jei jie panašiai išsilaikytų ir palaikytų valdančiąją koaliciją, o jau turime tokį precedentą, kai buvo Kirkilas ir Kubilius, tai, kalbant apie valstybės ateitį tokiais sunkiais laikais, tikiu, kad socialdemokratai parodys išmintį ir padės valdančiajai koalicijai, jei iškiltų kažkoks braškėjimas dėl Laisvės partijos“, – teigė V. Dumbliauskas.

Sinkevičius: esame opozicija, tačiau nepametame sveiko proto

Savo ruožtu laikinai LSDP pirmininko pareigas einantis Mindaugas Sinkevičius Delfi tikino, kad kalbos apie kažkokius socdemų ir valdančiųjų susitarimus tėra iš piršto laužtos.

Nors formaliai nėra prisijungę prie darbiečių ir LVŽS pasirašytos sutarties dėl bendro darbo opozicijoje, socialdemokratai, pasak M. Sinkevičiaus, dirba ir dirbs opozicijoje.

„LSDP ir frakcijos atstovai Seime yra de facto opozicija. De jure nesame prisijungę prie dviejų opozicinių partijų. Taip padaryta dėl to, kad mes šiuo metu rinksime naują vadovybę, padarėme pauzę, nenorėdami neapibrėžtoje situacijoje galutinai apsispręsti. Esam nusprendę, kad šįkart, priešingai nei anksčiau, nuspręsime maksimaliame partiniame lygyje, ar mes jungiamės prie bendros opozicijos, ar visgi liekame vieni, bet opozicijoje“, – paaiškino M. Sinkevičius.

Jis akcentavo, kad LSDP neturi „jokių minčių jungtis prie valdančiųjų jokiais formatais“.

„Nei jungtis, nei remti, nei asistuoti, nei padėti – tą aš galiu užtikrinti. Tik aišku, gal iš opozicijos girdisi tokių užuominų ar pašaipų. Matyt, kad net ir kai kurie valdantieji taip jau pasididžiuoja ar bando suteikti mums prie raudonos spalvos kitų politinių organizacijų atspalvių, prikaišiodami mums atskirus balsavimus ar dėl Jakubausko, ar dėl žmogaus teisių.

Mindaugas Sinkevičius

Aš tik pasakysiu, kad mes nesame ta frakcija, kuri užsiiminėtų oponavimu dėl oponavimo ir kad yra tikrai tų balsavimų, kur ne dėl noro padėti, paremti valdantiesiems, bet dėl to, kad yra sveiko proto klausimas arba žmogaus teisių klausimai, kurie mums, kaip partijai aktualūs dėl ideologijos, tai ir ateityje greičiausiai bus galima pastebėti, kad socialdemokratai vienu ar kitu klausimu balsuoja taip, kaip ir valdantieji“, – kalbėjo laikinasis socialdemokratų partijos pirmininkas.

Kaip pavyzdį M. Sinkevičius pateikė Vytauto Mizaro kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus. Šiai kandidatūrai nepritaria krikdemiškasis TS-LKD flangas.

„Mes galvojame, kad sveikas protas ir visuomenės interesas yra paskirti KT teisėjus, o ne bandyti vilkinti procesą. (…) Teisinėje valstybėje užsiimti teisiniu nihilizmu ir neskirti teisėjų, nes kažkam kažkas nepatinka, tik nenorima pasakyti, kas konkrečiai, neketiname“, – sakė M. Sinkevičius.

Sutarimą socialdemokratai su valdančiaisiai nesunkiai sutarė ir dėl LSDP frakcijos nario Juliaus Sabatausko dukros, ilgą patirtį žmogaus teisių politikos srityje turinčios Birutės Sabatauskaitės skyrimo lygių galimybių kontroliere.

Vis dėlto M. Sinkevičius pabrėžė, kad kai kuriais klausimais valdantieji neturėtų tikėtis socialdemokratų paramos.

„Mes tokioje būsenoje, kai esame de facto opozicijoje ir oponuojam, bet neatsisakom sveiko proto, visuomenės intereso ir kartais palaikome bei balsuojame už tuos sprendimus, kurie lyg ir atrodo valdančiųjų darbotvarkės klausimai. Tikrai tai nėra paramos išskaičiavimas, dėl ateities santykių gerinimo ar politinių mainų – tai tiesiog yra logiškas veikimas. Aišku, galima elgtis, kad ką pateikia valdantieji, tai viskam prieš, viskam ne, bet niekada gyvenimas nebūna toks juodas ir baltas, tai mes nepametame to sveiko proto ir visuomenės intereso“, – pridūrė M. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)