Nepageidaujamų reakcijų simptomai – panašūs

G. Andrulionis, pristatęs, kokių gauta nepageidaujamų reakcijų į vakcinas nuo koronaviruso kovą, sakė, kad dauguma nusiskundimų buvo nesunkiomis reakcijomis. Taip pat jis pridūrė, kad daugiau pranešimų teikė moterys.

Gytis Andrulionis

Pasak VVKT viršininko, visi pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas išlieka panašūs – tai skausmas, patinimas, paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, galvos skausmas, bėrimas, šaltkrėtis, karščiavimas. Po vienos ar kelių dienų šie sutrikimai praeidavo.

Pranešta apie 8 mirtis

Taip pat buvo pranešta apie 8 mirtis po vakcinacijos, tačiau su vakcina nuo koronaviruso jos nesusijusios.

„Buvo pranešta apie senų ir senyvų asmenų mirtis. Jauniausias pacientas 69, vyriausias 91 metų. 5 moterys, 3 vyrai. Pranešta iš Vilniaus, Tauragės, Šiaulių, Panevėžio, Joniškio bei Druskininkų. Tačiau, mūsų vertinimu, visos praneštos mirtys buvo susijusios su prognozuojama šių pacientų gyvenimo baigtimi. Dalis pacientų buvo slaugomi namuose, sergantys lėtinėmis ligomis. Vienas atvejis buvo iš slaugos ligoninės, kur žmogus susirgo COVID-19 liga ir mirė, nepaisant to, kad buvo vakcinuotas“, – sakė R. Pilvinienė ir pridūrė, kad tai nebuvo aktyvūs žmonės.

Aptardama nepageidaujamas reakcijas į koronavirusą specialistė sakė: „Iš paminėtų pranešimų buvo keli, maždaug 8 alpimo atvejai, kurie buvo susiję su karščiavimu ir bendra bloga savijauta. Kaip ir praeitą mėnesį, taip ir šį, pastebėjome keletą netikėtų reakcijų, kurios dar nėra įrašytos į preparato charakteristikos santraukos lapelį. Kažko labai naujo per šį mėnesį neatsiskleidė, netikėtos nepageidaujamos reakcijos visiškai tokios pat, kaip ir buvo praeitą mėnesį. Tai yra veido, liežuvio, galūnių ar net viso kūno tirpimo pojūtis. Taip pat buvo arterinio kraujo spaudimo padidėjimo, dažno širdies plakimo atvejų“.

Dėl „Vaxzevria“ vakcinos buvo fiksuotas vienas veido paralyžiaus atvejis. Prieš tai tokia reakcija buvo ir į „Moderna“ vakciną.

Šeši pranešimai apie kraujo krešulius

R. Pilvinienė pasakojo, kad gauti ir šeši pranešimai apie kraujo krešulius. Tiesa, pranešimai apie tai, kaip VVKT pastebėjo specialistė, jie gauti tuo metu, kai dėl galimos kraujo krešulių susidarymo rizikos buvo laikinai sustabdytas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina ir apie tai daug skelbta žiniasklaidoje. Visi pranešusieji buvo vyresnio amžiaus asmenys.

„Noriu pastebėti, kad tą pranešimų srautą paskatino kilęs ažiotažas, apie ką buvo gausiai rašoma spaudoje. Slopstant dėmesiui, daugiau pranešimų, kas būtų susiję su tromboemboliniais reiškiniais, mes taip ir negavome. Tai faktiškai per tą parą mus pasiekė 6 pranešimai. Iš jų 3 buvo pranešimai apie tromboflebitus, 2 iš jų buvo komplikacija plaučių embolija ir stacionarinis gydymas. 2 pranšimai buvo apie insultus. Bet visi tie pranešimai iš principo atėjo per 1 parą, kai buvome sustabdę vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina“, – kalbėjo VVKT specialistė.

R. Pilvinienė pabrėžė, kad tokie tromboembolijos atvejai labiau buvo tikėtini dėl amžiaus nei dėl vakcinos.

Pranešimų sumažėjo

R. Pilvinienė pastebėjo, kad daugiausia vakcinuotų žmonių yra „Comirnaty“ vakcina. Didžiausias pranešimų srautas apie nepageidaujamas reakcijas buvo vasarį. Tuo metu buvo gauta daug pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas dėl „AstraZeneca“. Tačiau šiuo metu tiek pranešimų nebėra, nors vakcinuota daug daugiau asmenų.

„Akivaizdu, kad šiuo metu daugiau vakcinuojama prioritetinės grupės, susijusios su amžiumi, žmonių. Matote, kad didžiausi žmonių srautai visomis 3 vakcinomis yra paskiepyti nuo 60 iki 89 metų. Apie nepageidaujamas reakcijas daugiau pranešimų gaunama iš tų grupių, kurių vakcinacijos mastas didesnis“, – sakė R. Pilvinienė.

Daugiausiai pranešimų, specialistės teigimu, pateikia senyvo amžiaus žmonės, vakcinuoti „AstraZeneca“ vakcina. Dėl „Comirnaty“ vakcinos 1000 vakcinacijų tenka beveik 1 pranešimas, „AstraZeneca“ – 4 pranešimai 1000 vakcinacijų.

Nepaisant to, kad, anot R. Pilvinienės, daugėja vakcinuotų vyrų skaičius, aktyvesnės teikiant pranešimus išlieka moterys.

Kaip minėta, dauguma reakcijų yra nesunkios, sunkesnės reakcijos sudaro nedidelę dalį pranešimų.

„Kas šiek tiek stebina, kad daugiau pranešimų teikia patys pacientai. Sveikatos priežiūros specialistų pateikti pranešimai sudaro labai nedidelę dalį“, – kalbėjo specialistė.

Daugiausiai po „Comirnaty“ vakcinos buvo pranešta apie bendrųjų sutrikimų ir vartojimo vietos pažeidimų kategorijos. Antra – dėl skeleto ir jungiamųjų audinių klasės. Taip pat ir dėl „Moderna“ bei „AstraZeneca“ vakcinos.

Iš viso sulaukė 1742 pranešimų

Per tris vakcinacijos mėnesius nuo vakcinacijos nuo COVID-19 ligos pradžios (nuo gruodžio 27 dienos iki kovo 31 dienos) VVKT sulaukė 1742 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną. ĮNR pranešimai sudaro 0,34 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius kovo 31 dieną siekė – 494 738 dozes).

Per šį laiką žmonės buvo skiepijami trimis, šiuo metu Lietuvos rinkoje esančiomis vakcinomis. Vakcina „COVID-19 Vaccine Janssen“, kurios sąlyginei registracijai Europos vaistų agentūra pritarė kovo 11 dieną, į Lietuvą turėtų atkeliauti balandžio pabaigoje.

VVKT trečiąjį vakcinacijos mėnesį gavo 541 pranešimą apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujama reakcijas (ĮNR), susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu. Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauta 150 pranešimų apie ĮNR; po vakcinos „COVID-19 Vaccine Moderna“ vartojimo buvo gauti 63 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „Vaxzevria“ gauti 326 pranešimai apie ĮNR. 2 pranešimuose apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

498 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 43 – kaip sunkūs. Moterys pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 428 ir 111 pranešimų. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 19–92 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 40, iš pacientų – 493. 8 pranešimai gauti iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai, kurių sulaukė VVKT, ir toliau išlieka panašūs – tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

VVKT primena, kad į registruotų vakcinų nuo COVID-19 preparato charakteristikų santrauką ir pakuotės lapelį buvo įtrauktos rekomendacijos ir atsargumo priemonės, kurių sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai turi laikytis, kad vakcinos būtų vartojamos saugiai ir veiksmingai. Kaip ir visų kitų vaistų atveju, duomenys apie vakcinų vartojimą yra nuolat stebimi. Kiekvienas ĮNR pranešimas į vakcinas nuo COVID-19, kurio VVKT sulaukia, yra kruopščiai įvertinamas ir imamasi visų būtinų veiksmų pacientams apsaugoti.

VVKT pažymi, kad turėtų būti teikiami pranešimai apie ĮNR į vakciną tais atvejais, kai yra įtariamas ryšys su konkrečia vartota vakcina, o taip pat ir tais atvejais, kai kyla abejonių dėl ĮNR ir vaisto / vakcinos vartojimo priežastinio ryšio. Apie tai turi pranešti sveikatos priežiūros specialistas arba pats pacientas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)