Pasak Vyriausybės vadovės, pavasariui besibaigiant jau turėtų startuoti ir masinis vakcinavimas.

„Čia yra du atskiri procesai. Per šitas dvi savaites Lietuva gauna „Pfizer“, „Modernos“ vakcinų pirmąjam skiepui 120 tūkst. dozių, neskaitant revakcinavimo. Jeigu visomis šitomis vakcinomis bus paskiepyti 65+ m. amžiaus grupės žmonės, mes turėsime bent vieną skiepą gavusių 70 proc. šitų žmonių. Akivaizdu, kur yra prioritetas. (...)

Tačiau mes turime vakciną, kuri, deja, yra linkusi kauptis dėl nelabai palankios viešos opinijos. (...) Manau, kad nėra tikslinga tą vakciną kaupti ir laukti masinės vakcinacijos. Ten, kur yra dideli kolektyvai, kur ji gali būti greitai panaudota, jeigu žmonės norės skiepytis, paraleliai pagrindiniam skiepijimo procesui (...) tuos dalykus, manau, puikiai galima suderinti“, - sakė I. Šimonytė po Valdo Adamkaus vardo salės atidarymo ceremonijos Rytų Europos studijų centre.

Premjerės teigimu, jau pavasario pabaigoje tikėtina, kad prasidės ir masinis vakcinavimas.

„Kol kas vakcinos stalčiuose nelabai guli. Yra viena konkreti vakcina, ir tai savaitgalį, kai Vilniaus savivaldybė organizavo skiepijimą šventinėmis dienomis, su tam tikra išankstine registracija, net ir ta vakcina puikiausiai Vilniaus mieste judėjo. (...) Turbūt didesnė problema pasidarys po mėnesio, kai kiekių darysis daugiau iš visų šaltinių. (...) Tada tų sprendimų reikės visokių. Manau, kad esame ne taip toli nuo masinio vakcinavimo, kada registruotis galės visi“, - sakė I. Šimonytė.

Stabdyti skiepijimą „Astra Zeneca“ nemato pagrindo

Premjerė paaiškino, kad po Europos vaistų agentūros papildomo pranešimo apriboti skiepijimą „Astra Zeneca“ vakcina tam tikroms asmenų kategorijoms, kaip tai padarė kai kurios kitos šalys, nebuvo pagrindo.

„Iš tos informacijos, kuri buvo paskelbta vakar, mūsų ekspertų vertinimu, nėra kažkokios informacijos, kuri įpareigotų Vyriausybę persvarstyti savo vakcinavimo strategiją. Yra tam tikra informacija, kuri turi būti papildomai suteikta žmonėms, kurie skiepijasi, bet taip yra visada. Ta informacija bus papildyta šitomis naujomis aplinkybėmis, bet stabdyti skiepijimą, (nėra pagrindo). (...) Jūs pati matote, kad sprendimai yra visokiausi, reiškia, sakyti, kad yra kažkoks mokslinis pagrindas, pavyzdžiui, (stabdyti skiepijimą) amžiaus grupei, lyčiai, kitiems parametrams, vadinasi, veikiausiai sprendimai yra politiniai“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerės nuomone, yra natūralu, kad žmonės, kurie iki šiol nelabai norėjo skiepytis šia vakcina, ir toliau nelabai norės ja skiepytis.

„Tie žmonės, kurie norės skiepytis, bus supažindinti su visa informacija, ir priims patys sprendimą“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Buvo paskelbtos registruotis ir įmonės

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad kviečiamos vakcinuotis įmonės, turinčios ne mažiau kaip šimtą darbuotojų, priminė BNS.

Vėliau ministerija patikslino, kad šių įmonių darbuotojai bus vakcinuojami tik likus vakcinų po atitinkamą savaitę skiepijamos prioriteto grupės.

Anot SAM, įmonių darbuotojai gali rinktis bet kurią vakciną, tačiau tikėtina, kad šiuo metu greičiau bus vakcinuoti asmenys, norintys skiepytis „Vaxrevria“, anksčiau vadinta „AstraZeneca“ vakcina.

Lietuva iki šiol yra gavusi 717 tūkst. 245 vakcinos dozes, visos jos pristatytos į skiepijimo centrus. Juose iki šiol sunaudotos 596 tūkst. 505 dozės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)