Artėjant daržininkystės sezonui, svetainė novate.ru kviečia prisiminti, kokių klaidų reikėtų nedaryti, jei norite užsiauginti sveikų daigų ir vėliau mėgautis gausiu derliumi.

1. Veislių įvairovės vaikymasis

Sėklų katalogai atrodo taip patraukliai, o nuo veislių įvairovės tiesiog sukasi galva! Kaip susilaikyti ir nenusipirkti dešimčių įvairiausių veislių pomidorų, salotų ir kitų daržovių, kurių anksčiau neauginome, bet taip norisi išbandyti! Tačiau prisisėję daugybę naujų veislių, galite likti be nieko. Jei esate pradedantysis daržininkas, geriau pradėkite nuo mažiau. Iš anksto pasiruoškite daržovių, kurias ketinate auginti, sąrašą ir jo laikykitės, pirkdami sėklas.

2. Seno dirvožemio naudojimas

Daugelio pradedančiųjų daržininkų klaida – neįvertinti dirvožemio kokybės svarbos. Daigams auginti netinka senos žemės iš vazonų ar iš daržo prikastas dirvožemis. Jums reikia šviežio, neužkrėsto grunto, kuris turėtų purią struktūrą ir pasižymėtų geru oro bei drėgmės laidumu, taip pat turtingas maistinėmis medžiagomis. Tokį žemių mišinį galite įsigyti parduotuvėse arba pasiruošti patys.

3. Pernelyg anksti ar per vėlai pasėtos sėklos

Kartais daržininkams pasirodo, kad nėra prasmės laikytis optimalaus sėjos laiko. Kas gi nutiks, jei sėklos bus pasėtos vienu mėnesiu anksčiau? Daigai vis tiek augs šiltoje patalpoje. Pavėlavus pasėti sėklas, taip pat neturėtų nutikti nieko bloga. Tačiau iš tikrųjų skirtumas egzistuoja, ir nemažas. Kiekviena augalų rūšis turi savo vegetacijos periodą, ir pasėjus sėklas anksčiau, daigai ištįs, o pasėjus vėliau – vėluos vystytis.

4. Neteisingas sėjimo gylis

Sėjimo gylis yra svarbus sėjos parametras, nes pasėjus per giliai, daigai prasikala pernelyg vėlai arba apskritai nepasirodo. Kokiame gylyje reikėtų sėti sėklas, paprastai nurodoma ant sėklų pakelio. Jei instrukcijos nėra, laikomasi bendros taisyklės: sėkla sėjama dukart giliau, negu siekia jos diametras.

5. Informacijos apie sėklas ignoravimas

Prieš pradedant sėti, reikėtų gerai išanalizuoti visą informaciją, kuri būna pateikta ant sėklų pakuotės. Tai padės suprasti sėklų ypatybes: kaip greitai jos sudygsta ir kaip greitai auga daigai, kokiu atstumu ir kokiame gylyje reikėtų sėti sėklas ir pan. Net jei anksčiau jau daiginote šių daržovių sėklas, kiekviena veislė gali turėti savos specifikos.

6. Pernelyg žema ar aukšta temperatūra

Prieš sėją nepašildyta žemė ar ant šaltos palangės pastatyta daigykla gali nulemti tai, kad sėklos visiškai nesudygs. Jei temperatūra pernelyg aukšta, tyko kiti pavojai: daigai pernelyg išsistiebs į aukštį, o tai nėra gerai. Taigi geriausia būtų įsirengti termodėžę ir palaikyti joje daigams optimaliausią temperatūrą. Jei galimybių įsirengti tokį šildymą nėra, galite rasti kitokią išeitį – pastatyti daigyklą ant pakylos, kad tarp jos ir palangės būtų oro tarpas, ir laistyti daigus šiltu vandeniu.

7. Per mažai arba per daug šviesos

Jei šviesos bus mažai, daigai stiebsis lango link, kad gautų daugiau saulės spindulių. Taigi jie neproporcingai ištįs, jų stiebeliai susilpnės. Taigi, jei šviesos nepakanka, daigams riekės papildomo apšvietimo. Tačiau pulti į kitą kraštutinumą – pernelyg intensyvų apšvietimą – taip pat negalima, nes augalai liausis augę. Labai svarbu rasti šviesos pusiausvyrą, kuri reikalinga jūsų auginamai kultūrai.

Naudingas patarimas: jei naudojate šviesos diodų lempas, įsitikinkite, kad jos yra pakankamai nutolusios nuo daigų. Kai kurios daiginimo lempos gali skleisti stiprią šilumą ir apdeginti augalus.

8. Per daug arba per mažai vandens

Auginant daigus, reikia vengti tiek perlaistymo, tiek žemės išsausėjimo. Laistant pernelyg dažnai ir gausiai, gali pradėti pūti daigų šaknys, o laistant pernelyg retai ir mažai, išsausės žemė, ir daigų šaknelės žus. Daigai džiaugsis, jei laistysite juos laiku šiltu, pastovėjusiu vandeniu.

Naudingas patarimas: auginant daigus, labai patogu naudoti dviejų dydžių skaidrias plastiko stiklinaites. Mažesniame indelyje padaromos drenažo skylutės, priberiama žemių mišinio. Į šį indelį pasodinama sėkla, o pats indelis įstatomas į antrą – didesnį – indelį. Tai padeda išvengti užsistovėjusio vandens – jo perteklius nubėgs į antrą indelį.

9. Daigų retinimas

Taip, veikiausiai bus gaila išrauti kai kuriuos daigelius, kai į juos buvo įdėta tiek darbo. Tačiau gailėtis neverta: daigai pradės konkuruoti dėl maistinių medžiagų, o tai sulėtins jų augimą ir padidins ligų riziką. Be to, susipins jų šaknys, todėl persodinant daigus, bus sunku jas atskirti – nuplyšus daliai šaknų, sodinukai gali neprigyti.

10. Pikavimo ignoravimas

Kai daigai šiek tiek paauga, jiems prireikia daugiau vietos tolesniam augimui, todėl jei sėklos nebuvo iš karto sėjamos į atskirus indelius, daigus būtinai reikės pikuoti. Tai daryti reikia laiku, nes priešingu atveju daigai sutankės, sulėtės jų augimas ir jie liks paliegę.

11. Ištįsusių daigų nurašymas

Jei nepavyko užtikrinti, kad daigai neištįstų, nereikia tokių augalų iš karto išmesti į kompostą. Galite pabandyti ištaisyti šią klaidą – persodinkite pernelyg išaugusius daigus ir užberkite dirvožemiu jų stiebus iki pirmųjų lapelių. Šis triukas privers augalą suformuoti ant stiebo papildomas šaknis, todėl jis taps tvirtesnis. Yra ir kitų metodų, pavyzdžiui, nugnybti ištįsusio augalo viršūnę. Šis metodas tiks paprikoms ir panašioms kultūroms, negalinčioms išleisti papildomų šaknelių.

Naudingas patarimas: geriausia nuo pat pradžių sėklas sėti į atskirus indelius ir pripildyti juos žemėmis ne iki viršaus, bet iki pusės ar dviejų trečdalių. Jei daigai pernelyg ištįs, tokiu atveju galėsite apiberti juos žemėmis.

12. Trąšų perteklius

Kai tik daigeliai prasikala, trąšų jiems nereikia. Maistinių medžiagų jiems pakanka iš žemių. Pernelyg ankstyvas tręšimas ne tik neduos jokios naudos, bet ir gali pražudyti daigus. Pirmą kartą daigus galima patręšti tik tuomet, kai jie išleis bent pora nuolatinių lapelių, bet paprastai tai daroma praėjus porai savaičių po pikavimo.

13. Prieš persodinimą lauke neužgrūdinti daigai

Dažna pradedančiųjų daržininkų klaida – persodinti daigus lauke, neparuošus jų temperatūros pokyčiams. Sodinukai gali neatlaikyti staigių aplinkos pokyčių ir tiesiog žūti su pirmosiomis pavasarinėmis šalnomis. Kad augalams pavyktų prisitaikyti prie naujų sąlygų, juos reikia grūdinti. Likus maždaug dviem savaitėms iki persodinimo lauke, daigai pradedami išnešinėti į lauką: iš pradžių valandai ar dviem, vėliau tokių „pasivaikščiojimų“ laikas pamažu ilginamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)