Pastarosiomis savaitėmis vakcinacijos tempai pastebimai paspartėjo. Dabar Kinija per dieną vidutiniškai sušvirkščia 5 mln. vakcinų dozių, kai tuo tarpu metų pradžioje per dieną buvo suleidžiama mažiau nei milijonas dozių. Nors toks paspartėjimas žymus, faktiškai tai prilygsta penkioms dozėms kiekvienam šimtui gyventojų; palyginimui, analogiškas rodiklis JAV siekai 25, Izraelyje – 56, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ „Vaccine Tracker“ duomenys.

Kaip ir kitos Azijos-Ramiojo vandenyno regiono valstybės, nuslopinusios koronavirusą, Kinija susiduria su rimtomis kliūtimis vakcinacijos kampanijoje, nes regiono gyventojai nemato tokio pat būtinybės skiepytis kaip kitų šalių populiacijos, kurios vis dar grumiasi su COVID-19.

Tačiau kitų valstybių – ypač tokių geopolitinių varžovių kaip Jungtinės Valstijos, – perspektyva pasiekti visuomenės imunitetą ir atverti savo ekonomikas bei sienas anksčiau grūdina ryžtą paspartinti vakcinacijas Kinijoje.

„Jeigu išsivysčiusios valstybės atsivers viena kitai, o Kinija vis dar taikys ribojimus, bandydama užkirsti kelią virusui į šalį, sėkmingam Kinijos atsakui į pandemiją gresia rimtas iššūkis“, – sakė Naujajame Džersyje esančio „Seton Hall“ universiteto Pasaulinių sveikatos studijų centro direktorius Yanzhongas Huangas.

Kinijos Ligų prevencijos ir kontrolės centras balandį iškėlė daug ambicingesnį vakcinacijos tikslą: dabar jis siekia iki birželio pabaigos paskiepyti 560 mln. žmonių, arba 40 proc. didžiulės savo populiacijos. Tai reiškia, kad Kinijai reikės per artimiausius tris mėnesius sušvirkšti apie 460 mln. dozių – daugiau nei dvigubai daugiau už JAV prezidento Joe Bideno iškeltą tikslą maždaug tam pačiam laikotarpiui.

„Nuo dominuojančių aukštumų iki lovio“

Kinija, žvalgydamasi į JAV, kur kai kuriose vietovėse po vakcinacijos dalijamos spurgos, laikosi požiūrio, kad priversti žmones skiepytis galima, tarkim, dovanojant nemokamus malonumus.

Pavyzdžiui, Pekino centre vienas plakatas skelbia, kad vyresni nei 60-ies asmenys, pasiskiepiję, galės gauti dovanų krepšelį kiaušinių.

Daksingo rajonas, kuriame įsikūrusios svarbiausios technologijų bendrovės, vilioja gyventojus siūlydamas dovanų kuponus apsipirkti. Ant vieno tokio čekio puikuojasi šūkis, raginantis žmones pasiskiepyti vardan pergalės prieš COVID.

Be vakcinacijos spartinimo kampanijos, šalyje vyksta ir stipri propagandos kampanija, kuri vis dažniau sieja vakcinaciją su nacionalinio pasididžiavimo bei Kinijos vietos pasaulinėje arenoje išsaugojimu.

„Vakcinos nuo COVID sušvirkštimas – tai ne vien pasirinkimas, tai kiekvieno Kinijos piliečio atsakomybė bei pareiga, – praėjusią savaitę per valstybinį transliuotoją CCTV kalbėjo vienos naujienų programos vedėjas. – Jeigu mes nepasikliausime vakcinomis, kad sutvirtintume savo sunkiai iškovotas stiprybes kovoje su virusu, galime staigiai nugarmėti nuo dominuojančių aukštumų iki lovio.“

Šį naujienų reportažą per pokalbių svetaines plačiai išplatino visuomeniniai veikėjai, norėdami įtikinti žmones skiepytis.

Siekdama įgyvendinti iškeltus tikslus, Kinija kreipiasi į savo 92 mln. Komunistų partijos narius ir dešimtis milijonų žmonių, dirbančių valstybinėse įmonėse.

Kai kurie partijos nariai buvo iškviesti į susirinkimus, kur jiems buvo nurodyta kiek įmanoma greičiau pasiskiepyti, kad parodytų pavyzdį kitiems, sakė šaltiniai, susipažinę su situacija. Per vieną iš tokių susirinkimų Pekine, kadriniams darbuotojams buvo pranešta, kad jie privalo pasiskiepyti, nebent jie negali to padaryti dėl medicininių priežasčių.

Mažiausiai trijų valstybinių bankų ir bent vieno iš pagrindinių universitetų darbuotojai, nesutikę, kad jų pasisakymai būtų įrašinėjami, sakė, kad personalas ne kartą ragino juos skiepytis ir reikalavo pateikti oficialią priežastį, jei jie nesutikdavo.

Kinijos valstybinės tarybos Informacijos tarnyba neatsiliepė į prašymus pakomentuoti. Valstybinė Turto priežiūros ir administravimo komisija, arba SASAC, prižiūrinti valstybines Kinijos bendroves, iškart neatsakė į prašymą pakomentuoti.

„Mes matėme, kaip į ilgas eiles būriuojasi ištisų miestų gyventojai, kuriems vos per kelias dienas buvo atlikti testai, tą pačią infrastruktūrą galima būtų panaudoti ir masinei vakcinacijai“, – sakė Benjaminas Cowlingas, Honkongo universiteto epidemiologijos ir biostatistikos vadovas.

Iš tiesų, Kinija turi tokio didelio masto vakcinacijos patirties. 2010 metais vyriausybė paskelbė žaibišką skiepijimo nuo tymų kampaniją, siekdama užgniaužti ligos protrūkį: visos šalies mastu per dešimt dienų buvo suleista 100 mln. vakcinos dozių vaikams.

Baudžiamosios priemonės

Kyla klausimas, ar dabartinis požiūris, įskaitant smulkias paskatas ir visuomenės spaudimą, padės pasiekti Kinijoje pakankamai aukštus vakcinacijos rodiklius, kylant galingai abejonių dėl vakcinų bangai.

Apžvalgininkų nuomone, pareigūnams gali tekti griebtis net baudžiamųjų priemonių, pavyzdžiui, riboti nepasiskiepijusių asmenų judėjimą.

Anot B. Cowlingo, vyriausybė gali ir toliau sieti vakcinacijos statusą su šiuo metu galiojančia sveikatos kodo sistema, leidžiančia pasiskiepijusiems asmenims lengviau keliauti ir galbūt atleidžiančia nuo kai kurių karantinavimo politikų.

Dalis vietos pareigūnų jau eskaluoja panašias priemones: viename Hainano provincijos mieste buvo iškabinti plakatai, perspėjantys, kad jei žmonės nepasiskiepys, jie bus įtraukti į juoduosius sąrašus, jiems bus draudžiama naudotis viešuoju transportu, vyriausybinėmis subsidijomis ir kitomis privilegijomis. Miesto valdžia vėliau atsiprašė dėl griežto skelbimo tono ir atšaukė paskelbtas taisykles.

35-erių metų migrantė darbininkė Lin Liwei, gyvenanti ir dirbanti Pekine, laukia antrosios vakcinos dozės. Ji baiminasi, kad, jei nepasiskiepys, jai nebus leista sėsti į traukinį, kai norės keliauti namo į Vidinę Mongoliją.

„Jeigu nebūsi paskiepytas, tiesiog iškrisi iš gyvenimo“, – sakė Lin.

Šiuo metu vyriausybė vis dar tikrina, kaip dabartinė politika gali padėti pakurstyti vakcinaciją, sakė Yanzhongas Huangas iš „Seton Hall“ universiteto. Galbūt galiausiai ji paskelbs vakcinacija privaloma, sekdama kai kurių kitų šalių tokių kaip Indonezija, pavyzdžiu.

„Aš manau, kad Kinija gali galiausiai ryžtis paskelbti vakcinaciją privaloma, juolab kad praeityje ji yra įvedusi daug drakoniškesnes priemones, – sakė Y. Huangas. – Jeigu tik bus vakcinų atsargų ir galimybių plačiu mastu švirkšti vakcinas, nebus problemos paskelbti vakcinaciją prievole.“