Rašantiems žmonėms (moksleiviams, studentams, žurnalistams ir t. t.) skirtame kūrybiniame konkurse lauksime straipsnių ar vaizdo reportažų žiedinės ekonomikos, o plačiąja prasme – mus supančios aplinkos išsaugojimo tema.

Tai gali būti ir žurnalistiniai tyrimai ar eksperimentai, kuriuose ieškosite unikalių istorijų ir pašnekovų, skatinančių gyventi tvariau, pritaikančių unikalius, aplinkai draugiškus sprendimus, bei turinčių patarimų kiekvienam, galinčiam gyventi tvariau.

Kūrybinis konkursas truks 3 mėnesius – iki liepos 18 d. Per šį laikotarpį lauksime jūsų darbų paštu gabriele.budriene@delfi.lt, grynas@grynas.lt, o geriausių darbų autoriams įteiksime vertingus piniginius prizus.

10 geriausių darbų publikuosime portale Delfi, o jų autorių laukia 100 eurų premijos. Be to, iš geriausių autorių dešimtuko išrinksime 3 laimėtojus, kurie pasidalins 1500 eurų prizinį fondą.

Piniginį prizą kartu su „Delfi“ įsteigė degalų iš atsinaujinančių žaliavų gamintoja „Neste“.
Pavasaris

Kas yra žiedinė ekonomika? Skirtingai nuo „imk – gamink – išmesk“ modelio, žiedine ekonomika siekiama kiek įmanoma labiau sumažinti susidarančių atliekų kiekį, jas perdirbti ir naudoti antrines žaliavas vietoj pirminių. Darnus vartojimas, naujoviški verslo modeliai – nuomos, skolinimosi ar dalijimosi paslaugos, kurios taikomos kaip alternatyva gaminio įsigijimui – taip pat tausoja gamtos išteklius.

Viskas tikrai gana paprasta – seni nebenaudojami drabužiai pataisomi, persiuvami ir taip prikeliami antram gyvenimui. Nebereikalingi namų apyvokos daiktai patobulinami ir jie vėl tarnauja. Suplyšus batams, jų neišmeti, o neši pas batsiuvį ir nešioji toliau. Vietoje savo automobilio naudojiesi automobilių nuomos paslauga. Parduotuvėje nesirenki vienkartinio maišelio, o nešiesi savo daugkartinį. Stropiai rūšiuoji atliekas ir taip suteiki joms galimybę tapti antrinėmis žaliavomis. Vietoj vienkartinio puodelio, renkiesi daugkartinį, o vietoj plastikinio vandens buteliuko – savo gertuvę.

Taip, visa tai ir yra žiedinė ekonomika. Ir čia tik keli pavyzdžiai. Mes kasdien ją matome ir su ja susiduriame. Tereikia tik apsidairyti aplink. Pats nustebsi kiek daug žiedinės ekonomikos pavyzdžių gali įvardyti savo namuose, mokykloje, savo mieste ir net savo kieme.

Linkime sėkmės kūrybinėse paieškose – tegu jos nuveda prie originaliausių ekologiškų sprendimų, kuriais būtina dalintis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)