Teisybės dėlei, paminėtina, kad yra namuose daiktų, dėl kurių neįmanoma pasiekti idealios tvarkos.

„Adme.ru“ pateikia šių 12 daiktų kaltininkų sąrašą:

1. Spintų durų sandarinimo gumos

Šios durų sandarinimo gumos – puikus išradimas. Su jomis užsandarintos durys sandariai priglunda, be garso stumdomos. Vienas keblumas – ant šių gumų greitai kaupiasi dulkės ir naminių gyvūnų plaukai. Tas pats vyksta ir su takeliu, kuriuo stumdomos durys, – į siaurus jo griovelius prilenda smulkių šiukšlių.

Ką daryti: tvarkydamiesi nušluostykite sandarinimo gumas drėgna kempine ar šluoste, iš griovelių kietu daiktu (pvz., mezgimo virbalu) iškrapštykite šiukšles, tada išsiurbkite. Apatinį griovelį, kuriuo slankioja durys, būtina kas 3–5 mėnesius kruopščiai išvalyti, kad durys sklandžiai stumdytųsi.

2. Daugkartiniai produktų maišeliai

Nė vienkartinių maišelių nepavadinsi išskirtinai švariais – juos imame rankomis, kuriomis lietėme pinigus, statome ant grindų, dedame ant nešvarių paviršių. Ką jau kalbėti apie daugkartinius pirkinių krepšelius, kuriuos ne šiaip parsinešame namo, bet ir laikome virtuvėje.

Ką daryti: drobinius maišelius reikia plauti skalbimo mašinoje, su aukštos temperatūros programa, paketus iš perdirbto plastiko plauti rankomis šiltame muiliname vandenyje, o nailoninius maišelius – išversti išvirkščius ir skalbti su švelnia programa.

3. Indai skysčiams su dozatoriumi

Dozatoriai skystam muilui toli gražu nespindi švara, juk čiupinėjame juos nešvaromis rankomis. Tai aktualu ir indams su dezinfekavimo skysčiu, kuris turi dezinfekuoti mūsų odą,– šiuos indus pačius reikia dezinfekuoti.

Ką daryti: po naudojimo nuvalyti dozatorius – dezinfekavimo skysčio užpurkšti ant dozatoriaus purkštuko. Nepilkite skysto muilo į indą, jei jame dar yra seno skysto muilo likučių. Norint maksimalios švaros, įprastą dozavimo purkštuką galima pakeisti automatiniu.

4. Jogos kilimėlis ir sporto įranga

Po treniruotės ant kilimėlio lieka mūsų odos dalelių, prakaito, kas jau nėra higieniška. Tas pats pasakytina ir apie sporto drabužius, svarmenis, gumas pratimams ir kt. – po naudojimo visi šie dalykai būna nešvarūs. Timpes ir sportinius marškinėlius galima įmesti į skalbimo mašiną, o svarmenys keliauja į tolimą kambario kampą.

Ką daryti: po kiekvienos treniruotės nuvalykite sportavimo inventorių. Kilimėliai valomi specialia priemone arba galima patiems pasigaminti valiklį. Į vandenį įpilkite šiek tiek acto, įlašinkite arbatmedžio eterinio aliejaus, šį mišinį supilkite į buteliuką su purkštuku, po kiekvieno naudojimo apipurkškite jogos kilimėlį, paskui sausai nuvalykite.

Netvarkinga virtuvė

5. Daugkartiniai vandens buteliukai

Atrodytų, juk buteliukuose laikome tik vandenį, pakaktų panaudojus nuskalauti. Vis tik mokslininkai nesutinka ir rekomenduoja vandens buteliukus kruopščiai plauti, nes jie nešvaresni, nei atrodo.

Ką daryti: visada naudokite plovimo priemonę, nuplaukite kakliuką, kamštelį. Iš vidaus buteliuką išvalysite specialia šluotele.

6. Druskinė ir pipirinė

Jeigu jūsų druskinė ir pipirinė visada stovi ant valgomojo stalo, nėra garantijos, kad kas nors nepačiups jų nešvariomis rankomis. Apskritai mažai kas plauna druskinę ir pipirinę, bent jau tokiu dažnumu kaip puodelius ir lėkštes.

Ką daryti: prieš nuimdami nuo stalo ir padėdami į spintelę, visada nuvalykite prieskonių indelius. Stebėkite, kad namiškiai nečiupinėtų jų nešvariomis rankomis.

7. Ištraukiami stalčiai virtuvėje ir kambariuose

Gamindami valgį dažnai ištraukiame virtuvės stalčius, kuriuose yra mums reikiamų produktų, ir laikome juos atidarytus viso proceso metu. Todėl didelė tikimybė, kad į vidų pritikš riebalų, pribyrės miltų ar maisto dalelių. Paskui dedame į tuos stalčius švarius stalo įrankius ir uždarome.

Beje, drabužių stalčiuose irgi kaupiasi dulkių, nešvarumų, juk juos sunkiau išvalyti nei grindis, kampeliuose greitai prisikaupia dulkių, plaukelių.

Ką daryti: tvarkantis nepamiršti stalčių. Gaminiams iš neapdoroto medžio instrukcija tokia: išimti visus daiktus, išvalyti stalčių drėgna kempine ar šluoste, įberti sodos (ji sugeria nemalonius kvapus),palaukti, o paskui išsiurbti sodą su siurbliu.

Norint pasilengvinti užduotį, patartina į stalčius įtiesti kokio nors popieriaus ar sienų apmušalų likučių.

8. Įkrovikliai, laidai, garnitūrai

Šiuolaikiniuose butuose daug elektros laidų – jie guli prie televizoriaus, po kompiuterio stalu, įjungti į kištukinius lizdus, visa šeima įkrauna savo išmaniuosius telefonus. Laidai ne tik gadina interjerą, bet ir renka dulkes, greitai apsivelia voratinkliais. Galiausiai daugelis laidų įkišti į tokius užkaborius, kad tvarkantis sunku juos pasiekti.

Ką daryti: periodiškai nuvalyti laidus, įkroviklius dezinfekuojama priemone sudrėkinta šluoste. Nevalykite laidų spirito pagrindo priemonėmis ar aštriais cheminiais preparatais, nes jie ėda laidą saugantį apvalkalą. Geriau valyti su muilinu vandeniu ar apskritai su kokoso aliejumi.

Būna specialių prietaisų laidams uždengti, laikiklių ar po stalviršiu klijuojamų dėklų. Galima įsigyti ir bevielį įkroviklį.

9. Augintinių antkakliai ir pavadėliai

Laikant namuose augintinių, tvarkymosi daugiau – tenka valyti jų žaisliukus, dažniau plauti grindis, valyti, siurbti plaukus. Tiek darbo, kad lengvai galima pamiršti antkaklius ir pavadėlius, o jie nešvarūs.

Ką daryti: reguliariai nuvalyti, išplauti bent vieną kartą per mėnesį. Praktiškai visus gaminius, išskyrus odinius, galima nuvalyti su vandeniu, soda ir dantų šepetėliu. Odiniams antkakliams ir pavadėliams tiks muilas glicerinu, o nailono dirbinius galima pamerkti 10-iai minučių į karštą muiliną vandenį.

Augintinių indelius irgi reikia plauti, o ne mažiau svarbu parinkti tinkamą medžiagą. Indelių būna keramikinių, plastikinių, vis tik laimi nerūdijančio plieno indai.

10. Kosmetikos priemonių dėžutės, kosmetinės

Reikia palaikyti ne tik šepetėlių, kempinėlių švarą, bet ir kosmetinių, kosmetikai susidėti skirtų dėžučių. Nuolat naudojant, jos greitai išsitepa.

Ką daryti: reguliariai apipurkšti kosmetinę ar dėžutę antibakteriniu purškikliu. Medžiagines kosmetines galima skalbti skalbimo mašinoje, akrilines – skalbti indaplovėje, viršutinėje lentynoje. Nešvarias dėmeles galima išplauti kempinėle ir muilinu vandeniu. Agresyvių cheminių priemonių geriau nenaudoti.

11. Plaušinės

Bėgant laikui bet kokia plaušinė tampa palankia mikrobų dauginimuisi vieta. Ypač tai pasakytina apie natūralių plaušų plaušines. Kad tokia kempinė vėl būtų švari, po skalbimo ją reikia džiovinti dvi savaites.

Ką daryti: natūralaus pluošto plaušines keisti kas 3–4 savaites, sintetines plaušines – kas du mėnesius. Bet kokią plaušinę bent kartą per savaitę reikia išskalbti rankomis, skalbimo mašinoje ar indaplovėje. Tik turėkite omenyje, kad labai karštas vanduo plaušinei kenkia, o jei skalbsite su kondicionieriumi, nuo jos vėliau gali išberti odą.

12. Sofų ir fotelių užtiesalai

Juose kaupiasi nešvarumai, dulkės, pūkai, augintinių plaukai ir kt. nešvarumai. Kaip suprasti, kad užtiesalą jau metas skalbti? Patrinkite švariu baltu rankšluosčiu. Jei rankšluostis papilkėjo, metas skalbti.

Arba apimkite juos medžiagos atraižą ir pritvirtinkite prie siurblio. Įjunkite siurblį ir nusiurbkite apklotą. Jeigu ant juodos audinio susikaupė baltų šiukšlių, vadinasi, apklotas per daug dulkinas.

Ką daryti: periodiškai nusiurbkite apklotus, užtiesalus su specialiu siurblio antgaliu (jei tokio neturite, tiks antgalis plyšiams). Siurbkite iš viršaus į apačią, judėkite į kairę ir į dešinę, ypač jei valote velvetinį, aksominį ar pan. minkštą audinį.

Puiki alternatyva – pripūstas balionas, su juo galima išpūsti dulkes iš atokiausių baldų kampelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)