Ekologiniai ūkininkai grįžta prie neįprasto kovos su piktžolėmis įrankio – ugnies. Šis procesas vadinamas „ravėjimu liepsna“. Šiam piktžolių naikinimo metodui naudojamas mažas rankinis liepsnosvaidis arba montuojama liepsnosvaidžių eilė traktoriaus gale.

„Flame Engineering, Inc.“ specializuojasi kuriant ir parduodant ravėjimo liepsna įrangą ir teigia, kad metodas paremtas mokslu. Bendrovės svetainėje paaiškinama, kad ši technika nėra skirta piktžolių sunaikinimui jas sudeginant, bet daugiau dėmesio skiriama agaulo ląstelių struktūros sunaikinimui.

„Ravėjimas liepsna yra tai, ką mes vadiname „lėtu nužudymu". Iš esmės jūs sunaikinate augalo lapo ląstelių struktūrą. Piktžolė nebeteks energijos augimui (fotosintezei). Net ir esant didelėms piktžolėms, pamatysite nuostabų efektą, priklausomai nuo to, kiek šaknų sistema yra įsišaknijusi ir kiek laiko augalas buvo veikiamas karščio", - teigia „Flame Engineering, Inc.“.

Nors ravėjimas liepsna gali atrodyti kaip XXI amžiaus sprendimas, pirmasis žemės ūkio liepsnosvaidis buvo užpatentuotas 1852 m. Tačiau tik 1940-aisiais liepsna tapo veiksminga priemonė kovojant su piktžolėmis. Medvilnės, cukranendrių, kukurūzų ir kitų kultūrų laukuose. Iki 1965 m. komerciškai buvo naudojama apie 25 000 liepsnosvaidžių, tačiau, kai išpopuliarėjo herbicidai, ravėjimas liepsna beveik visiškai išnyko.

Tačiau piktžolėms naikinti naudojami herbicidai ir pesticidai turi ilgalaikių pasekmių. Pasėlių purškimas herbicidu gali greitai išnaikinti piktžoles, tačiau tai kelia susirūpinimą dėl jų poveikio aplinkai. Žmonės, kiti augalai, gyvūnai, vanduo ir dirvožemis gali būti paveikti šių chemikalų, net jei jie nėra priemonės taikiniai.

Pastaruoju metu susidomėję ne cheminiu piktžolių naikinimu, sodininkai ir ūkininkai atsigręžia į ravėjimą liepsna. Pranešama, kad šis metodas yra daug ekologiškesnis nei cheminės alternatyvos. Augalui mirus, jis susimaišo su dirvožemiu ir nekenkia kitiems augalams. Nėra toksiškų likučių, kurie patenka į vandens tiekimą arba kurie gali patekti į kitų gyvių organizmus. CO2, susidariusį ravint liepsna, kompensuoja cheminių medžiagų trūkumas.

Vis dėlto ravėjimo liepsna kritikai mano, kad liepsnos naudojimo, aplink augalus sausu oru ar šalia bet kokių konstrukcijų, keliamas pavojus nusveria naudą. Be to, jis ne visada yra 100 proc. efektyvus.