Kiekvienos laidos metu dietistė atsako į žiūrovų atsiųstus klausimus. Juos galite pateikti specialioje formoje, kurią galite rasti Delfi.lt arba Delfi Plius. Taip pat juos galite siųsti elektroniniu paštu klausk@delfi.lt.

Štai 30 metų Laura uždavė dažną žmogų kamuojamą klausimą: kaip atsikratyti papildomų kilogramų.

Anot dietistės, pirmiausia reikia priimti sprendimą, mat yra ir etatinių svorio metėjų: nusprendžia, kad laikysis dietos, dvi dienas jos laikosi ir tada meta. Tad V. Kurpienė iškart pataria, kad reikėtų vengti labai didelių kraštutinumų.

Kurpienė sako, kad vieni iš savo raciono bando pašalinti mėsą, kiti glitimą ar pieno produktus, bet ne tai svarbiausia. „Svarbiausia yra susibalansuoti mitybą. Atrodo – o siaube, nuo ko pradėti? Šiek tiek papasakosiu ir duosiu labai konkrečių patarimų. Kai jūs pradedate kažką keisti, reikia galvoti, kiek aš tai ilgai galėsiu daryti? Tai čia vienas dalykas. Antras dalykas – ką man tai duos?“, – pastebi specialistė. Anot jos, dauguma moterų ir vyrų nori ar tai numesti keletą kilogramų, ar tai priaugti. Diestistė viliasi, kad atsiras vis daugiau žmonių, kurie bus patenkinti savo svoriu.

Tad ką reikėtų daryti? Anot diestistės, turėtume rinktis maistą, kurį ilgai reikėtų kramtyti. Antras dalykas – susidėlioti režimą. Jei asmuo nori numesti keletą kilogramų, tuomet reikėtų rinktis 3-4-5 valgymus per dieną. Specialistė pabrėžia, kad valgymas nėra maisto prisikrovimas į didelę lėkštę. Anot jos – jei geriate saldintą kavą su pienu – tai irgi yra valgymas. Reikia susidėlioti labai aiškų režimą.

Jei atsiranda vilionių, tuomet reikėtų tai atsidėti į šoną, palaukti to momento, kai jau reikia valgyti ir valgyti tai, o ne ką buvote suplanavę.

Anot jos, čia labai svarbu sprendimas. „Mes daugiausiai pavargstame ne nuo darymo, o labiausiai pavargstame nuo galvojimo. Tai reiškia, kad vieną savaitę pasilaikome labai aiškaus režimo. Rekomenduoju daryti taip: per valandą nuo pabudimo pavalgau pusryčius, tada kitus valgymus dėliojuosi 2,5-3 val. nuo praėjusio valgymo pradžios“, – pataria V. Kurpienė. Ji pabrėžia, kad 3 valandas iki miego nieko nereikėtų valgyti.

„Pakartoju: renkamės produktus, kuriuos reikia kramtyti, todėl, kad tada mes daug geriau jausime savo sotumo jausmą. Lėkštėje didesnę dalį užima daržovės, kai kalbame apie pietus ir vakarienę. Kitas dalykas – būtinai vartojame baltymų“, –sako V. Kurpienė.

Anot jos, gali atrodyti, kad valgote daug baltymų, bet kai kuriuos produktuose būna dvigubai daugiau riebalų nei baltymų. Pavyzdžiui, sūriuose, sprandinėje, dešroje ar kumpyje. Dietistė informuoja, kad pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, dešroje riebalų gali būti nuo 30 iki 80 proc.
„Kas atsitinka? Riebalas užima labai mažai vietos, tada mes suvalgome daug kilo kalorijų, kurias jau reikėtų išdeginti, ir mūsų porcija gali atrodyti nedidelė ir žmogus sako: bet aš valgau tikrai mažai. Mažai tūriu, bet ne kilo kalorijomis. Riebi mėsa, riebūs pieno produktai savaime tikrai nėra blogi. Su jais viskas yra gerai. Klausimas yra kiekis“, – sako dietistė.

Daugiau patarimų, kaip numesti svorio, išgirsite laidoje.

Laidoje dietistė taip pat atsako į šiuos žiūrovų bei skaitytojų klausimus:

  • Vieni sako, kad druska gerai, kiti, kad tai – nuodai. Kaip yra iš tiesų? Kiek druskos rekomenduotumėte naudoti?
  • Ką valgyti, jei turiu skydliaukės problemų?
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)