„Artimiausioje dabartyje kitokios alternatyvos, nei studijos, nėra. Keliauti nėra kur, dirbti tenka nuotoliniu būdu. Tad studijoms rinkitės tuos dalykus, kurie jums patinka. Ne tuos, kurie šiuo metu yra populiariausi, o tuos, kuriems jaučiate aistrą. Turėdami talentą pasieksite gerų rezultatų, sugebėsite prisitaikyti prie esamų aplinkybių“, – moksleiviams bei norintiems žinių pataria L. Duksaitė-Iškauskienė.

Norintiems studijuoti universitete, verta pagalvoti, ką jie praktiškai norėtų mokytis ir dirbti, rašoma pranešime spaudai. Tad jiems labai praverstų ir pokalbis su absolventais. Taip galėtų sužinoti, ką jie dirba, kaip atrodo darbas. Jaunuoliai turėtų prisiminti, kad pradėjus studijuoti, iki pirmojo darbo gali praeiti ketveri metai, darbo rinka gali stipriai kisti. Dar labiau pasikeisti gali technologijos, tad labai svarbu, ne tik kokias žinias suteikia mokymo įstaiga, bet ir kokius įgūdžius ugdo.

Sėkmingiausi bus, tie, kurie mokysis visą gyvenimą

Pasak L. Duksaitės-Iškauskienės, jaunuoliai privalo suvokti, jog turės mokytis visą gyvenimą: studijuoti ne kartą, ne du ir ne tris. Visa tai tam, kad galėtų prisitaikyti prie besikeičiančios darbo rinkos. Jos teigimu, technologijos suteikia galimybę mokytis skirtingose valstybėse, dirbti skirtingose šalyse.

Laura Duksaitė

Šiuolaikiniams abiturientams labai svarbu suprasti, kad jų studijų pasirinkimas nėra visam gyvenimui. Tai – lengvinanti aplinkybė. „Specialybę renkatės tam tikram gyvenimo etapui. Žavu tai, kad galėsite ją pakeisti, studijuoti iš naujo ir pasirinkti tai, kas bus prie širdies“, – dėmesį atkreipia moteris.

Vadovų paieškos įmonės vadovės teigimu, šiuo metu susiformavusi tendencija darbo rinkoje: jaunuoliai darbus keičia juose neišdirbę nė metų. Jie neįgyja pakankamai praktinės patirties. Juk pirmosios darbo vietos įmonės skirtos tam, kad susiformuotų įgūdžiai kaip ir ką dirbti. Taip pat – praktiniai įgūdžiai. Jų neįgijus planuoti karjerą tampa sudėtinga.

„Susirasti pirmą darbą baigus studijas – labai paprasta. Lietuvoje neturime visiškai jokio jaunimo nedarbo. Turime kitą problemą – mūsų absolventai per dažnai keičia darbą. Studentams siūlyčiau atsakingiau rinktis organizaciją, kurioje norisi pradėti dirbti ir nesistengti jos keisti labai greitai“, – pabrėžia moteris.

Skirtingo amžiaus žmonės dirba vedami skirtingų motyvų. Dabartinių moksleivių seneliams, kurie yra darbo rinkoje, svarbus stabilumas, tobulėjimas savo srityje. 20-30 metų jaunuoliams labai svarbu derinti darbą, pomėgius ir turėti partnerišką santykį su darbdaviu.

„Jaunuolių, kurie ateina į universitetus, darbo rinką šiuo metu, mokymasis, studijos ir darbas yra visiškai kitoks. Savo veiklą jie įsivaizduoja kaip kompiuterinį žaidimą, o pasikartojantys dalykai jiems suvokiami kaip neįmanomi, nuobodūs“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)