Soc. tinkluose kasdien galima pamatyti įvairių melagienų. Štai viena internautė feisbuke ėmė melagingai teigti, kad virusas sukurtas dirbtinai, o esą iš nosies yra specialiai imamas mėginys, mat nosis yra subtili vieta, kuri jungiasi su smegenimis. Supraskite – neva negalima nieko kišti į nosį.

Melaginga informacija

„Nosies kanalas jungiasi su smegenimis, todėl tai begalo subtili ir tuo pačiu labai pažeidžiama vieta. O svarbiausia, kad šalia tos ribos yra mūsų visų turtas - konkorėžinė liauka, kitaip - trečioji akis.
Ilgą laiką su įvairiausia chemija žmonėms blokavo konkorežinę liauką, o dabar tai daro dar drąstiškiau! Tiesiogiai! Kas slypi už testacijos būdo, sužinosim kai jau bus vėlu“, – rašo internautė, kalba nekoreguota.

Ji toliau dėsto: „Niekad negalėjau suvokti, kodėl reikia kaukių, kad neužkrėsti kito, o virusui nustatyti reikia sugrūsti ilgiausią pagalį į nosiaryklę, neva tik ten sėdi viruso koncentracija.

O liūdniausia, kad žmonės naiviai eina ir savo noru leidžia kišti neaišku ką į mūsų subtiliausią kanalą ir ne šiaip šnervėje pamakaluoti, o brautis iki ten, kur slypi mūsų subtilumas.... “.

Nors moteris neva bando perspėti kitus, jos teiginiai – tiesiog sąmokslo teorija.

Pradėkime nuo to, kad moteris teigia, jog virusas buvo sukurtas dirbtinai. Kol kas turimi moksliniai faktai sako ką kitą – mokslininkai teigia, kad virusas yra natūralios kilmės. Yra aptiktas ne vienas SARS-CoV-2 giminaitis ir tai parodo, kad viruso kilmė – natūrali.

Mokslininkai teigia, kad prie šio viruso atsiradimo daug įtakos turėjo ir klimato kaita bei gyvūnų natūralių būveinių naikinimas – dėl klimato pokyčių ar tiesiog netekę savo būveinių, laukiniai gyvūnai persikelia gyventi vis arčiau žmonių, su jais kontaktuoja ir taip atsiranda proga virusai mutuoti.

O dabar pakalbėkime apie neva keistą testavimo būdą. Tik pasirodžius pirmiesiems COVID-19 testams, kilo visokių sąmokslo teorijų: neva tai lobotomijos būdas, neva žmonėms pažeidžiamos smegenys ir t.t. Tokius teiginius Delfi ne kartą paneigė.

Tačiau melagienos toliau plinta, tad verta paaiškinti, kokie būna COVID-19 testai ir kaip jie atliekami.

Egzistuoja du COVID-19 testavimo būdai: genetinis ir serologinis testai. Pastarasis testas tiria žmogaus kraujyje esančius imuninio atsako į virusą pagamintus antikūnus. Genetinis – tiria viruso genetinę medžiagą RNR ir yra vadinamas atvirkštinės transkripcijos polimerazine grandinine reakcija arba RT-PGR.

Genetinis testas skirstomas dar į dvi rūšis: molekulinį, kurio metu ieškoma viruso genetinės medžiagos ir antigeno testą, kurio metu ieškoma virusinių baltymų. Pastarasis atliekamas greičiau ir rezultatus galima sužinoti jau po keleto minučių, kai, tuo tarpu, molekulinio testo rezultatų laukimas gali užtrukti net keletą dienų.

Abiems tyrimams naudojamas apie 15 cm ilgio specialus pagaliukas su tamponėliu, kuris įstatomas į ertmę tarp nosies ir burnos. Tuomet 15 sekundžių keletą kartų sukiojamas. Procedūra daroma abiems nosies kanalams, siekiant surinkti pakankamai medžiagos tyrimams.

Genetinis testas labiausiai efektyvus, kai atliekamas pirmąją infekcijos savaitę, ankstyvajame jos etape. Mat vėliau virusas keliauja į apatinius kvėpavimo takus ir surinktas mėginys tampa mažiau reprezentatyvus. Jis atliekamas žmonėms, turintiems COVID-19 simptomų, tokių kaip karščiavimas, dusulys ir kosulys, didžiausiai rizikos grupei priklausantiems asmenims ir grįžusiems iš rizikos šalių arba artimai kontaktavusiems su užsikrėtusiais asmenimis.

Taigi, joks medikas, imantis mėginį tyrimams, neliečia žmogaus smegenų ir nepalieka jokių pažeidimų, mat mėginys imamas tiesiai iš nosiaryklės. Testas naudojamas nustatyti, ar žmogus šiuo metu serga koronavirusu bei testo metu nėra padaromi jokie sužeidimai. Jausmas galbūt nemalonus, bet tai nereiškia, kad testas pavojingas ar kenkiantis.

Šaltiniai:

https://health.ucdavis.edu/coronavirus/coronavirus-testing.html
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics
https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/lietuviai-ir-toliau-platina-melagienas-apie-vakcinas-nuo-covid-19-sikart-prakalbo-net-apie-driezazmogius.d?id=86769745

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)