Klaipėdoje daugiabučius namus administruojančios įmonės direktorė Rasa Rimaitė pasakoja, kad didžiausios septintajame dešimtmetyje iš raudonų plytų mūro ir gelžbetonio panelių pastatyto namo problemos iki renovacijos – trupančios plytos, netvarkingi balkonai, netinkamai jau nuo statybos laikų įrengta nuotekų sistema.

„Šis 1965 m. statytas daugiabutis – pirmas Klaipėdoje pastatytas bendrabutis. Bėgant laikui labai susidėvėjo namo išorė, bet kaip įstiklinti balkonai dar labiau išryškino netvarkingą fasado išvaizdą, kuri tapo apgailėtina. Be to dideli kaštai už šildymą ir esama nuotekų tinklų sistema nebetenkino gyventojų, todėl buvo inicijuotas susirinkimas dalyvauti namo atnaujinimo programoje“, – prisimena R. Rimaitė.

Priemonės ir sutaupymai

Pasak pašnekovės, didžiausias iššūkis renovacijos metu buvo statybininkams patekti į butą ir pakeisti vamzdynus ar įstiklinti balkonus – name yra tokių gyventojų, kurie jame nuolat negyvena. Tačiau galiausiai pavyko susitarti ir su jais ir renovacija sėkmingai baigėsi – daugiabučio atnaujinimo rangos darbai prasidėjo 2019 m. kovo mėnesį, o namas komisijai priduotas 2020 m. gegužę.

Renovuotas daugiabutis Klaipėdoje, Taikos pr. 3

Atnaujinimo metu atlikta pilna daugiabučio renovacija: pakeistos šildymo ir karšto vandens sistemos, apšiltintas stogas, fasado sienos ir cokolis, sutvarkyta nuogrinda, pakeistos laiptinių lauko durys, tambūro durys, atliktas įėjimo laiptų remontas, namas pritaikytas neįgaliųjų poreikiams, pagal vieningą projektą įstiklinti balkonai, pakeistas liftas, šalto vandens, nuotekų, žaibosaugos sistemos. Po renovacijos buvo atliktas laiptinės remontas ir įrengtos stebėjimo kameros.

Namo šildymui buvo nuspręsta rinktis dvivamzdę šildymo sistemą. Po renovacijos namas pasiekė C energinio naudingumo klasę. Skaičiuojama, kad dabar šio daugiabučio gyventojai už šildymą moka maždaug 68 procentais mažiau, nei prieš atnaujinimą.

Ypatingas dėmesys fasadui

Šis daugiabutis patenka į registruotų kultūros vertybių teritoriją, todėl pastato išvaizdai renovacijos metu buvo skiriamas ypatingas dėmesys. R. Rimaitės teigimu, su gyventojais buvo aptarti namo vizualiniai sprendimai – nuspręsta rinktis ventiliuojamą sienų fasadą ir įvesti tinkuojamo fasado elementų. Pastarieji ir leido pasirinkti įdomesnius architektūrinius sprendimus.

Priekinei namo sienai buvo panaudotos pilkos ir molio raudonumo spalvų akmens masės plytelės – tokios spalvos būdingos ir Klaipėdos senamiesčiui, su kuriuo stengtasi išlaikyti architektūrinį vientisumą. Namą papuošė ir žaismingas baltų simbolikos ornamentas, bylojantis apie istorinę atmintį.

Taikos pr. 3, Klaipėdoje esantis daugiabutis iki renovacijos

R. Rimaitė džiaugiasi, kad išgražėjo ne tik pats daugiabutis, bet vis gražėja aplinka – sutvarkyti šaligatviai, šalia esantis skveras, įrengtas gėlynas, atsinaujina netoliese esantys pastatai.

„Renovacija veikia teigiamai: mūsų daugiabučio gyventojus įkvėpė modernizuojami namai kaimynystėje, tikimės, kad ir mes ką nors įkvėpsime. Taikos pr. 3 yra vienas gražiausių renovuotų namų Klaipėdoje, kuris yra pats geriausias pozityvus ir pavykęs pavyzdys“, – tvirtina pašnekovė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Klaipėdoje, Taikos pr. 3

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86796283