Delfi autorė ir mokslo žurnalistė Goda Raibytė kiekvieną antradienį 16:35 val. laidos „Delfi diena“ rubrikoje „Radikalus smalsumas“ kviečia žiūrovus ir arčiau susipažinti su mokslo pasauliu ir ieškoti atsakymų į daugumai rūpimus klausimus – iš ko mes sudaryti, ką reiškia sapnai, kas būtų, jei neliktų mirties?

Ilgąjį šventinį Velykų savaitgalį žurnalistė Goda Raibytė siūlo skirti daugiau laiko sau ir pasimėgauti įtraukiančiais mokslinės dokumentikos filmais: susipažinti su Visatos istorija, daugiau sužinoti apie ilgiausiai trunkančią kosmoso misiją ar tiesiog pasimėgauti užburiančio grožio mūsų planetos gamta.

TOP 5 mokslinės dokumentikos pagal Godą Raibytę

„Cosmos“

9-ajame deš. nuostabusis mokslininkas ir mokslo populiarintojas Carlas Saganas pradėjo pasakoti Visatos istoriją dokumentiniame mini seriale „Cosmos: A Personal Voyage“. S. Sagano jungė klausyti žmonės iš 60 pasaulio valstybių. Jo išskirtinis talentas pasakoti istorijas ir neišsemiama meilė žmogaus smalsumui iki šiol yra pavyzdys, kaip populiarinti mokslą ir bendrauti su žmonėmis. „Cosmos: A Spacetime Odyssey“ sugrįžo į ekranus 2014 m., šį kartą – su Neilu DeGrasse Tysonu.

„Farthest“
1977 m. į kosmosą iššauti dvyniai „Voyager“ zondai, kurie dabar jau paliko Saulės sistemą ir yra toliausiai nuo Žemės skriejantys žmonių kurti aparatai. Jie, tarsi mūsų civilizacijos ambasadoriai kosmose, dar milijardus metų keliaus Paukščių Tako Galaktikoje – ilgai po to, kai nei mūsų, nei Žemės neliks. „Farthest“ pasakoja „Voyager“ ir misiją kūrusių žmonių istoriją ir tai, kaip jiems pavyko sukurti ilgiausiai trunkančią kosmoso misiją, naudojant technologijas, kurios yra šimtus kartų paprastesnės nei tos, kurias kiekvienas dabar turime savo mobiliuosiuose.

„Planet Earth“

Sunku išsirinkti, kuri Davido Attenborough dokumentika man geriausia. Viskas, prie ko prisiliečia šis žmogus, palieka nepaprastai stiprų įspūdį. Tai rekomenduoju pažiūrėti viską – „Planet Earth II“, „Blue Planet II“, „Our Planet and Seven Worlds“, „One Planet“ ir kt.

„Spaceship Earth“

1991 m. grupė žmonių 2 metams užsidarė Žemės replika vadinamame eksperimente „Biosphere 2“, pastatytame Arizonos (JAV) dykumoje. Jų tikslas buvo surinkti kuo daugiau duomenų, kurie padėtų vėliau kuriant žmonių kolonijas kosmose. Tačiau viskas pasisuko į labai tamsią pusę.

„Honest Liar“

Biografinius filmus žiūriu retai, tačiau šis tikrai vertas dėmesio. James Randi buvo magas skeptikas, visą gyvenimą paskyręs šarlatanų demaskavimui ir žmonių švietimui, naudojant humorą.

Pavyzdžiui, jis turėjo įkūręs „James Randi Educational Foundation“, kurie paskyrė milijono dolerių prizą tam, kuris įrodys savo antgamtiškas galias. Milijoną bandė, žinoma, nesėkmingai laimėti ir nušalinto prezidento Rolando Pakso asmeninė būrėja Lena Lolišvili. Žavėjausi J. Randi ilgai ir džiaugiuosi, kad daug pamokų jis mums dar paliko išmokti.

Rubriką „Radikalus smalsumas“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 16:35 val., laidoje „Delfi diena” per Delfi TV.

Delfi TV – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)