„Italijoje pradėtas tyrimas dėl nuo „AstraZeneca“ vakcinos mirusio mokytojo mirties“, – tokia antrašte pradedama portale minfo.lt pasidalinta žinutė. Straipsnyje minima, kad mirtis 57 metų S. Tognatti ištiko netrukus po to, kai jis buvo paskiepytas vakcina nuo COVID-19. Skiepas vyrui buvo suleistas kovo 13 dieną, o kovo 14 dieną atvykusi greitoji medicinos pagalba jau nebegalėjo jam padėti.

Nors ketvirtoje pastraipoje užsimenama, kad sąsajų tarp mokytojo mirties ir „AstraZeneca“ vakcinos poveikio nebuvo rasta, antrašte skaitytojai vis viena klaidinami.

Klaidinanti antraštė

Iš tiesų, žinia apie S. Tognatti mirtį plačiai nuskambėjo Italijoje. Kaip praneša vietos žiniasklaida, atlikus skrodimą paaiškėjo vyro mirties priežastis – širdies smūgis, o sąsajų su vakcina nebuvo rasta. Nebuvo rasta ir krešulių, kurie kėlė nerimą daugelyje kitų šalių, kurios buvo laikinai sustabdžiusios skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina kilus įtarimo dėl galimo krešulių susidarymo (vėliau šie įtarimai buvo paneigti).

Vis dėlto, net ir neradus sąsajų tarp S. Tognatti mirties ir vakcinos, Italija ėmėsi atsargos priemonių. Pradėjus tyrimą dėl vyro mirties visoje šalyje areštuota „ABV5811“ serijos „AstraZeneca“ vakcinų siunta, kuria ir buvo paskiepytas velionis. Vėliau Italijoje laikinai buvo sustabdytas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina apskritai.

Šių veiksmų, pasak tyrimo iniciatorių, reikėjo imtis, siekiant atmesti bet kokias galimybes, kad vakcinos poveikis gali būti susijęs su S. Tognatti mirtimi, ir užtikrinti, kad preparatas yra visiškai saugus naudoti.
Italijos Vaistų agentūrai uždegus žalią šviesą „AstraZeneca“ vakcinos naudojimui, vakcinavimas ja nuo kovo 19 dienos vėl tęsiamas. Agentūros generalinis direktorius Nicola Magrini spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad vakcina yra saugi ir efektyvi įvairaus amžiaus grupių žmonėms, o skiepų teikiama nauda smarkiai atsveria keliamą riziką. N. Magrini taip pat užsiminė, kad, nors kiekvienam atvejui išsiaiškinti ir toliau bus skiriamas didelis dėmesys, kol kas nėra rasta tiesioginio ryšio tarp vakcinos poveikio ir kai kuriems paskiepytiems asmenims atsiradusios trombozės.

Tuo tarpu mirusio mokytojo žmona S. Tognatti žurnalistams pasakojo pirmąja vakcinos doze pasiskiepijusi tą pačią dieną kaip ir vyras, tačiau ji nepajuto jokių skiepo šalutinių poveikių ir teigė ketinanti atvykti ir antrosios dozės. „Patariu visiems pasiskiepyti, tą sakiau jau keletą kartų. Bet aš nesu gydytoja. Tiesiog manau, kad, nepaisant mano vyro tragedijos, reikia taip pasielgti. Manau, kad tai – vienintelis būdas įveikti COVID“, – interviu metu sakė našlė.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad minfo.lt publikuotas straipsnis klaidina skaitytojus. S. Tognatti mirtį jame mėginama sieti su „AstraZeneca“ vakcinos poveikiu, o straipsnio antraštėje ši sąsaja išsakoma tiesiogiai, nors iš tiesų skrodimo metu nerasta jokio ryšio tarp vakcinos ir dėl širdies smūgio iškeliavusio vyro mirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)