Tokia krizinė situacija susiklostė dėl jau trečia para neveikiančių Muitinės departamento IT sistemų, nes vis nepavyksta pataisyti sugedusių serverių.

Asociacijos „Linava“ prezidento Romo Austinsko teigimu, kaip jau skelbta per pasienį negali pravažiuoti nei Lietuvos, nei užsienio šalių vežėjai. Per naktį eilė iš Lietuvos pusės šiek tiek sumažėjo, nes buvo atsiųsta papildomai atsakingų pareigūnų, kurie padeda tvarkytis su popierine dokumentacija, tačiau išaugo vilkikų eilė Baltarusijos pasienyje.

„Suprantame sudėtingą vairuotojų situaciją ir labai prašome kantrybės. Be to, įvertinus tai, kad šios sistemos stringa ne pirmą kartą ir sukelia didelių rūpesčių vairuotojams ir trikdo darbą verslui, o dabartinė situacija tiesiog sujaukė jų planus, siūlome atsakingoms institucijoms numatyti finansus jų tobulinimui. Juk netvarkoma įranga genda, tad į ją turi būti investuojama. Galbūt vertėtų serverius net perkelti kitur, kad ateityje būtų išvengta tokių veiklą stabdančių situacijų“, – sako R. Austinskas.

Į šias sistemas tarpininkai turi sukelti informaciją apie išvykstančias ir atvykstančias transporto priemones su kroviniais arba be jų, bet to negali padaryti, nes jos neveikia. Kroviniuose yra ir greitai gendantys produktai, pavyzdžiui, maisto prekės ir kiti svarbūs kroviniai ekonomikai, prekybai. Nesprendžiama ir tuščių vilkikų problema – jų taip pat nepraleidžia. Dėl eilių pasienio punktuose labiausiai kenčia vairuotojai, kurie gabena krovinius, nes jie negali nei sugrįžti namo, nei pavalgyti, nei gamtinių reikalų atlikti kaip normalūs žmonės, nes priversti laukti.

Asociacija „Linava“ primena, kad jau trečia para neveikia Muitinės deklaracijų apdorojimo sistema (MDAS), Nacionalinė tranzito kontrolės sistema (NTKS), Duomenų apie Lietuvos Respublikos prekybos srautus su Europos Sąjungos (ES) šalimis narėmis surinkimo ir apdorojimo sistema (IDAIS).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)