„Jautrių grupių apsauga nuo neapykantos kurstymo yra mūsų, kaip visuomenės, pareiga. Vis dėlto girdėdama iš visuomenės kylančius nuogąstavimus, matau, jog turime skirti daugiau dėmesio diskusijoms viešojoje erdvėje ir visuomenės švietimui“, – sako Laisvės frakcijos narė, teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Laisvės frakcijos narių nuomone, šiuo metu egzistuojantys baudžiamosios teisės įrankiai nėra efektyviai taikomi kovoje su neapykantos kalba, todėl jautrios socialinės grupės nuolat patiria patyčias. Sprendžiant šią išplitusią problemą reikia užtikrinti, jog kiekvienas visuomenėje jaustųsi saugiai bei oriai, nepriklausomai nuo jo lyties, rasės, tautybės, religijos ar kitų pagrindų.

Delfi primena, kad teisingumo ministrė E. Dobrovolska kartu su eile parlamentarų iš skirtingų Seimo frakcijų registravo pataisas, kurios siūlo už neapykantos kalbą taikyti ne tik baudžiamąją, bet ir administracinę atsakomybę.

Prieš štai ministrė teigė, jog už neapykantos kurstymą atėjo metas atsakyti – taikyti ne tik baudžiamąją, bet ir administracinę atsakomybę. Įtūžio nevaldantiems komentatoriams baudas galėtų skirti pati policija. Tokios įstatymo pataisos jau įregistruotos pavasario sesijai Seime.

„Teisėsaugos institucijos neužtikrina pakankamo tokių atvejų tyrimo ir tam atvejui, kai mes jau taikome baudžiamąją atsakomybę, puikiai suprantame, kad tai yra kraštutinė priemonė. Tikrai ne už visus komentarus turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė. Kad būtų aiškesnė takoskyra, dėl neapykantos kalbos pavojingumo“, – siūlymą tada paaiškino E. Dobrovolska.

Į Administracinių nusižengimų kodeksą ministrė siūlo perkelti tyčiojimąsi ir niekinimą.

Tiesioginį neapykantos skatinimą bei raginimą diskriminuoti žmonių grupę ministrė siūlo palikti Baudžiamajame kodekse. Baudos už neapykantos kalbą gali siekti nuo 50 eurų. Jei komentaruose tokia kalba pasikartoja – ir iki 3 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (955)