Seimo frakcijų pranešime spaudai sakoma, kad susitarimas pasirašomas tikintis, jog vieninga ir stipri opozicija gali prisidėti prie realių darbų, kurių laukia rinkėjai.

Susitarimą pasirašė LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė ir Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

LVŽS frakcija prieš kurį laiką pristatė šešėlinę Vyriausybę. Anot A. Norkienės kol kas nėra svarstoma į ją priimti ir naujus koalicijos partnerius – Darbo partiją. Bet šis klausimas gali būti keliamas jau trečiadienį, šešėlinės Vyriausybės posėdyje.

Opozicijos lyderis bus Skvernelis

Dvi opozicinės frakcijos sutarė, jog opozicijos lyderis keisis ir bus renkamas bendru sutarimu.

Nutarta, kad LVŽS frakcijos opozicijos lyderis vadovaus 5 Seimo sesijas, o DP frakcijos atstovas – 3 Seimo sesijas. Prisijungus kitoms frakcijoms bus peržiūrima ir lyderių kaita.

LVŽS atstovas opozicijos lyderiu bus pirmasis, šias pareigas jis užims šioje Seimo pavasario sesijoje.

LVŽS frakcijos seniūnė teigė, kad nuo savo pirminės pozicijos nesitraukia – pirmuoju opozicijos lyderiu turėtų būti buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Jo kandidatūra Seimui turėtų būti pateikta artimiausiu metu.

Paklaustas, ar bus griežtas valdantiesiems S. Skvernelis teigė, jog ir „teisingas“.

„Aišku, labai svarbu valdžios parlamentinė kontrolė, priežiūra, opozicijos teisių užtikrinimas. Nes tikrai šiame Seime nuolat, iš esmės kiekviename posėdyje bandoma paminti opozicijos teises“, – kalbėjo parlamentaras.

S. Skvernelis tikino, kad susivienijusi opozicija galės atliepti rinkėjų poreikius.

„Mes siekiame, kad būtų principiniais klausimais labai stipri opozicija valdantiesiems. Tikrai matome galimybę sutarti principiniais klausimais. Tokiu būdu mes galėsime atstovauti tai daliai rinkėjų, kurie balsavo už opozicines partijas“, – sakė LVŽS atstovas.

Susitarimą pasirašiusios Seimo frakcijos taip pat nutarė sukurti ir koalicinę tarybą.

LSDP laukia pirmininko rinkimų

Pasirašytame dokumente taip pat teigiam, kad prie koalicijos gali prisijungti kitos frakcijos, jei tam pritaria koalicijos frakcijos bendru sutarimu.

Opozicijoje dirbanti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) į šį susitarimą nepateko. Tačiau tai bus galima keisti ateityje.

„Jie pranešė, kad dabar jie nesvarsto tokios galimybės, tai jie svarstys tik išsirinkę naują lyderį“, – žurnalistams sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas V. Jukna.

Koalicijos partneriai susitaria bendradarbiauti kartu veikdami Seimo opozicijoje: derindami bendras frakcijų pozicijas, įstatymų projektus, darbotvarkes, vykdydami parlamentinę kontrolę, gindami ir saugodami opozicijos teises Seime, rengdami koordinacinius pasitarimus prieš plenarinius posėdžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)