„Labai malonu šiandien susitikti su jumis net ir tokiomis – karantino – sąlygomis. COVID-19 pandemija paveikė visų mūsų gyvenimo aspektus, mes taip pat apribojome visus savo socialinius ir tradicinius susibūrimus. Tačiau bendradarbiaudami su Azerbaidžano ir Kazachstano ambasadomis, Turkijos tarybos valstybėmis narėmis ir Vengrijos, kuri yra Turkijos tarybos stebėtoja, ambasada, nusprendėme bent simboliškai paminėti Nevruz – pavasario ir atgimimo šventę“, – kalbėjo Turkijos ambasadorius Lietuvoje Gökhan Turan.

Nevruz, pasakojo ambasadorius, yra svarbi, džiugi artėjančio pavasario šventė.

„Ji simbolizuoja viltį ir atgimimą turkų ir Eurazijos šalyse. Nevruz yra diena, kai visi skirtumai sutelkiami ir vienybė bei solidarumas apima praeitį ir ateitį. Tikiuosi, Nevruz bus proga mums visiems skirtumus laikyti turtingumu ir prisiminti tokias vertybes kaip taiką, gerumą, meilę ir brolybę“, – kalbėjo G. Turan.

Šią dieną mini ir totoriai, taikiai gyvenantys Lietuvoje maždaug septynis šimtmečius. Lietuvos Respublikos Seimas 2021 metus paskelbė totorių kultūros ir istorijos metais Lietuvoje.

„Savo nacionaliniais patiekalais norėjome pasidalinti būtent su Nacionalinio vėžio instituto darbuotojais, atsidavusiais Lietuvos žmonių sveikatos ir gerovės labui. Dėl greito diagnozavimo ir pažangios šio instituto gydymo technikos daugelis žmonių sugeba įveikti fizinį ir emocinį vėžio poveikį. Aš nuoširdžiai vertinu visus sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie kovoje su šia liga yra priešakyje“, – akcentavo Turkijos ambasadorius Lietuvoje.

Nevruz išvertus iš persų kalbos reiškia „nauja diena“. Tai Naujų Metų šventė, švenčiama daugelyje musulmoniškų šalių. Ją kasmet pažymi ir Lietuvos musulmoniškos bendruomenės: turkai, azerbaidžaniečiai, kazachai, totoriai, uzbekai. Tiesa, šventės pavadinimas įvairiose bendruomenėse, kaip ir tautose, kiek skiriasi: totoriams ji Navruz, kazachams – Nauryz.

2010 metais Nevruz kaip tris tūkstančius metų gyvuojančią tradiciją, UNESCO įtraukė į pasaulio nematerialaus paveldo sąrašą. Nuo to laiko kovo 21-ąją minima tarptautinė Nevruz (arba Novrūzo) diena.

Novrūzas sutampa su astronominiu pavasario lygiadieniu ir švenčiamas kasmet tarp kovo 20 ir 22 dienos. Tai džiaugsminga, šviesi šventė, žyminti žiemos pabaigą, pavasario atėjimą ir gyvybės sugrįžimą – Senieji metai užleidžia vietą Naujiesiems metams, Šviesa švenčia pergalę prieš Tamsą.

Lietuvos musulmoniškos tautinių mažumų bendruomenės pavasario lygiadienį mini laikydamosi savo tautų papročių. Ruošiami tradiciniai šventės patiekalai, atspindintys kiekvienos bendruomenės kulinarinį paveldą, dainuojamos nacionalinės dainos, šokami tautiniai šokiai. Kartu švęsti šią šventę kviečiami ir tie, kuriems įdomu pažinti Lietuvoje gyvenančių tautų tradicijas ir papročius.

Karantinas Institutą sustiprino

Tokia kulinarinė dovana NVI įteikiama jau antrąkart. Praėjusių metų vasarą tikras musulmoniškas plovas buvo gaminamas nuo ankstaus ryto NVI sode, kai darbuotojai galėjo iš arčiau susipažinti su kitokia virtuve. Šįkart darbuotojai buvo vaišinami ne tik plovu, tačiau ir vegetariškais, mėsiškais troškiniais, kebabais ir sriubomis.

Kaip pabrėžė NVI laikinoji vadovė prof. Sonata Jarmalaitė, visas Institutas dėkoja naujam diplomatiniam partneriui, kurio gretos tik plečiasi. Dabar, kai sienos uždarytos, pažinti kitą šalį ir belikę tik per jos virtuvę ir ryšius su kitų šalių žmonėmis.

„Taip pat džiaugiamės, kad vertinamas mūsų visų darbas. Karantino sąlygoti pokyčiai pareikalavo iš mūsų kolektyvo begalės fizinių ir psichinių pastangų, žinių ir sunkaus įtempto darbo. Išlikome vienu kumščiu, todėl situacija buvo valdoma. Puikiai įveikėme šį periodą, daug ko išmokome, daug ką supratome. Supratome ir tai, kad tai, ką vadinome ekstremalia situacija vakar, tapo nauja realybe šiandien. Tenka organizuoti mokslinius tyrimus ir sveikatos paslaugų teikimą naujame kontekste, prisitaikyti prie naujos nuolat viruso ataka grasinančios realybės.

Džiugu, kad vis dažniau sulaukiame šilto medikų darbo įvertinimo, supratimo, kad sekinantis pandeminių metų darbas vertas kuo didžiausios padėkos. Šis šiltas pavasarinis ambasadų pasveikinimas leis NVI bendruomenei trumpam atsikvėpti po sunkių savaitės darbų ir bent mintimis nusikelti į tolimas šalis“, – kalbėjo prof. S. Jarmalaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)