Krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas pripažino, kad JAV artėja prie situacijos, kai prie sienos sulauks didžiausio skaičiaus migrantų per pastaruosius du dešimtmečius, bet sakė, kad tokie antplūdžiai „nėra naujiena“, nes panaši padėtis buvo 2019 ir 2014 metais, taip pat anksčiau.

„Situacija, su kuria susiduriame pietvakarinėje pasienio dalyje, yra sudėtinga“, – sakoma A. Mayorkaso pranešime.

„Saugome savo sienas, užtikriname įstatymų [laikymąsi] ir laikomės savo vertybių ir principų“, – teigė jis.

Pirmąją savo prezidentavimo diena – sausio 20-ąją – J. Bidenas atšaukė keletą kontroversiškų savo pirmtako Donaldo Trumpo imigracijos politikos sprendimų, įskaitant naujų pasienio sienų statybos sustabdymą, taip pat pasiūlė įstatymų pataisų, kurios padėtų gauti pilietybę 11 mln. nelegaliai JAV gyvenančių imigrantų.

Pasak kritikų iš Respublikonų partijos, J. Bideno politika paskatino didelį imigrantų, siekiančių neteisėtai patekti į JAV, srautą.

Kalifornijos atstovas Kongrese, respublikonas Kevinas McCarthy, kuris vadovauja respublikonų frakcijai Atstovų Rūmuose, pirmadienį apsilankė pasienyje Teksase su kitais respublikonų įstatymų leidėjais ir apkaltino prezidentą sukėlus „krizę“.

A. Mayorkasas sakė, kad į Jungtines Valstijas atvykstančių suaugusiųjų nelydimų vaikų, dalis kurių tėra 6–7 metų, pagausėjimą lėmė dabartinės administracijos sprendimas atšaukti buvusio prezidento Trumpo administracijos politiką, kuria „vaikai buvo žiauriai išvaromi į prekiautojų žmonėmis rankas“.

„Jie yra pažeidžiami vaikai, ir mes atšaukėme buvusios administracijos sprendimus juos išsiųsti", – sakė jis.

Vasarį JAV Muitinės ir pasienio apsaugos tarnyba (CBP) JAV ir Meksikos pasienyje sulaikė apytiksliai 100 tūkst. žmonių, tarp kurių buvo 9,5 tūkst. nelydimų vaikų. Šis skaičius yra 28 proc. didesnis negu sausio mėnesį.

A. Mayorkasas pasmerkė D. Trumpo administraciją dėl sprendimo nutraukti paramą Salvadorui, Gvatemalai ir Hondūrui, kurios tikslas buvo spręsti kertines migracijos priežastis, pavyzdžiui, smurtą ar stichinių nelaimių padarinius.

Anot A. Mayorkaso, laikinojo apgyvendinimo centrai sulaikytiesiems migrantams yra perpildyti. Krašto saugumo sekretorius pridūrė, kad pasienio pareigūnai „neturi pajėgumų priimti tokį skaičių nelydimų vaikų, su kokiu susiduriame“.

Padėtį dar labiau apsunkina būtinybė užtikrinti fizinio atstumo laikymąsi, kovojant su COVID-19 pandemija, sakė jis.

A. Mayorkasas paprašė JAV Federalinės ekstremalių situacijų valdymo agentūros padėti paruošti papildomų apgyvendinimo įstaigų.

Kuboje gimęs A. Mayorkasas sakė, kad jo tėvai, atvykę kartu su juo į Jungtines Valstijas, kai jis dar buvo kūdikis, „suprato Amerikos teikiamą viltį ir potencialą“.

„Šiandien vaikai atvyksta prie mūsų sienų su ta pačia viltimi, – sakė jis. – Mes galime [su tuo susitvarkyti]."

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)