Dėl ko dažniausiai gali vėluoti menstruacijos, atsako ekologiškų higienos prekių „Gentle Day” kūrėja Vilmantė Markevičienė.

– Nuo kokio amžiaus moterims mėnesinių ciklas turėtų būti daugmaž pastovus?

– Yra du moters gyvenimo etapai, kai mėnesinių ciklas gali būti nepastovus: tai paauglystė ir apie 10 metų prieš menopauzę (prieš menstruacijoms visai išnykstant).

Kalbant apie paaugles – trečiaisiais menstruacijų metais ciklas nusistovi 95 procentams merginų. Menstruacijų pradžioje, pirmus vienerius ar dvejus metus, menstruacijų ciklas paprastai būna nereguliarus – tarp menstruacijų gali būti ir 3 mėnesių tarpas, ir ilgesnis, jos gali tęstis tik 2-3 dienas, kraujavimo gausumas gali svyruoti. Taip yra todėl, kad pradžioje ne kiekvieno ciklo metu įvyksta ovuliacija, kūnui reikia laiko prisiderinti prie hormonų pokyčių.

– Kiek dienų gali vėluoti mėnesinės be jokios priežasties?

– Pastoviausia moterų ciklo trukmė yra 20–40 metų amžiaus, tada ciklas būna 28 (+-7) dienos. Taigi, tas vėlavimas „be priežasties”, „saugus” dažniausiai yra apie 7 dienas.

Ciklas neturėtų būti ilgesnis nei 35 dienos. Jei ciklas nuolatos yra ilgesnis, reiktų kreiptis į specialistą. Taip pat ciklas neturėtų būti trumpesnis nei 21 diena.

– Kokios yra dažniausios priežastys, kodėl jos vėluoja?

– Pati dažniausia menstruacijų vėlavimo priežastis yra nėštumas. Tad jeigu gyvenate aktyvų lytinį gyvenimą ir menstruacijos vėluoja daugiau nei 10 dienų, atlikite nėštumo testą. Testai nėra 100 proc. patikimi, todėl gavus teigiamą atsakymą patariu kreiptis į ginekologą.

Kita priežastis, kodėl mėnesinės vėluoja, galima suskirstyti į kelias pagrindines grupes:

Stresas – jei jaučiatės įsitempusi, patiriate didelę įtampą gyvenime, galite nesulaukti menstruacijų. Bet įtampai atslūgus, ciklas atsinaujina. Streso šaltiniai gali būti labai įvairūs: egzaminų sesija, naujas darbas, egzotiška kelionė ir pan.

Sportas – per didelis fizinis krūvis gali sutrikdyti menstruacijų ciklą. Sportuoti sveika, nes tai padeda ir suderina hormoninę sistemą, bet nereikia savo kūno alinti.

Per mažas/didelis kūno svoris taip pat gali paveikti ciklą. Dėl drastiško kūno masės sumažėjimo ar įvairių dietų mėnesinės gali visai išnykti.

Hormonų sutrikimai taip pat susiję su nereguliariomis menstruacijomis. Per didelis ar mažas skydliaukės hormonų lygis gali paveikti ciklą. Kai kurioms mergaitėms pasireiškia padidėjęs hormono androgeno lygis, dėl to atsiranda gausesnis plaukuotumas ant veido, smakro, krūtinės ir pilvo bei sutrinka menstruacijų ciklas.

Vilmantė Markevičienė

– Kaip dažnai moterys gali supainioti pavėluotas mėnesines su ankstyvu persileidimu? (ar yra būdų, kaip atskirti vieną nuo kito?)

– Įvairių tyrimų duomenimis, net iki ketvirtadalio nėštumų gali baigtis persileidimu. Dažnai moteris net nesužino, kad jai įvyko persileidimas.

Yra dalis nėštumų, kai menstruacijos vėluoja, tačiau moteris nežino, kad yra nėščia. Prasidėjęs kraujavimas tokiu atveju yra palaikomas mėnesinėmis, ir nors jis gali būti gausesnis, moteris gali net neįtarti, kad jai įvyko persileidimas.

Persileidimo požymiai – kraujavimas, pilvo skausmai. Kuo persileidimas įvyksta anksčiau (4-5 savaitės), tuo didesnė tikimybė, kad organizmas pats susitvarkys ir išsivalys. Tokio persileidimo metu kraujavimas būna panašus kaip per mėnesines ar kiek gausesnis, su kraujo krešuliais.

Ar tai mėnesinės, ar persileidimas, gali atsakyti tik gydytojas. Kai kurioms moterims PMS ir pastojus simptomai gali būti panašūs, todėl atskirti vieną nuo kito gali būti sudėtinga pačiai, nebent moteris niekada nejutusi PMS, staiga pasijunta keistai: jai skauda krūtis, silpna, skauda nugaros apačią, dažniau pradeda šlapintis, ją gali pykinti, ypač nuo tam tikrų kvapų ar maisto produktų, pvz., kai aš pastojau su sūnumi ir to dar nežinojau, nuo pat pastojimo dienos nebenorėjau kavos, negalėjau daug valgyti, pykino. Tad tam tikri mūsų kūno signalai gali byloti, kad pastojome, bet tikrai ne visos tai gali patirti. Todėl atskirti ar tai persileidimas, ar mėnesinės, gali būti tikrai sunku, jeigu nėra jokių įtarimų dėl nėštumo.

– Ar kontraceptinės priemonės gali būti priežastis vėluojančių mėnesinių?

– Kai moteris naudoja kontraceptines priemones, jos ciklas būna pakankamai pastovus, atsikartojantis kas 28 dienas, silpniau ar gausiau kraujuojant. Tačiau net ir naudojant kontraceptines priemones gali pasitaikyti nereguliarus ciklas, dėl tų pačių priežasčių, kaip ir prie natūralaus ciklo: streso, dietos, per aktyvaus sporto. Pastoti taip pat galima, ir dažniausia dėl tos priežasties, jog moteris kelias dienas iš eilės pamiršta išgerti tabletę. Tad jeigu ir naudojate kontraceptines, mėnesinės vėluoja, prisiminkite, dėl kokių priežasčių tai galėjo nutikti, ir jeigu kyla įtarimų dėl nėštumo pasikonsultuokite su gydytoja.

– Kada reikėtų kreiptis į gydytoją dėl šios priežasties?

– Jeigu nereguliarus ciklas kartojasi dažnai arba tęsiasi kurį laiką, labai gausiai ir ilgai kraujuojama, arba jeigu ciklas nepasirodo kelis mėnesius, jeigu įtariate, jog galėjote pastoti, nedelskite ir kreipkitės pas ginekologę.

– Gal ypač jaunos merginos dar gerai nemoka apskaičiuoti savo ciklo ir dėl to gali galvoti, kad mėnesinės vėluoja. Priminkite, kaip skaičiuoti?

– Jei dar nesilankei pas ginekologę, tai ateityje kiekvieną kartą apsilankiusi ginekologijos kabinete išgirsi klausimą „Kada buvo paskutinės mėnesinės?“. O atsakymas turėtų būti – paskutinių mėnesinių pirmoji diena. Stebėdama savo ciklą ir žymėdama tam tikrus požymius, geriau pažinsi savo kūną ir greičiau pastebėsi sutrikimus, jei tokių atsiras. Vėliau, jau suaugusios moters gyvenime, mėnesinių ciklo skaičiavimas padės planuojant vaikelį arba apsisaugant nuo nėštumo, žinant savo vaisingas ir nevaisingas dienas.

Kas yra mėnesinių ciklas? Kiekvieną mėnesį vaisingo amžiaus merginos ar moters kūnas (nuo paauglystės, kai atsiranda menstruacijos, iki menopauzės, kai jos dingsta) patiria įvairius hormonų pokyčius tam, kad pasiruoštų nėštumui. Visa tai ir yra vadinama mėnesinių ar menstruaciniu ciklu. Kiekvienų mėnesinių ciklo metu subrandinamas ir iš kiaušidžių išlaisvinamas kiaušinėlis. Gimdos gleivinė išveša, prisipildo krauju ir gleivėmis. Jei kiaušinėlis neapvaisinamas, neįvyksta nėštumas, gimdos gleivinė kartu su krauju bei gleivėmis pasišalina menstruacijų metu. Vėl prasideda kitas mėnesinių ciklas.

Kaip skaičiuoti mėnesinių ciklą? Anksčiau moterys žymėdavosi menstruacijas sąsiuvinyje arba kišeniniame kalendoriuje. Dabar sukurta įvairių programėlių, kuriose sekti savo mėnesinių ciklą labai patogu ir paprasta. Tereikia išsirinkti, atsisiųsti ir naudoti. Galima instaliuoti kelias ir išbandyti, kuri labiau patinka. Įvedusi „period tracker apps“, pamatysi populiariausias programėles – „Flo”, „Clue” ir kitas.

Aš pati asmeniškai naudoju nemokamą „Clue“ versiją. Prasidėjus menstruacijoms, programėlėje pažymima pirmoji normalaus kraujavimo diena ir kokio tipo kraujavimas būdingas (gausus, vidutiniškas ir pan.). Jei tik šiek tiek teplioja, tai nelaikoma pirmąja mėnesinių diena. Kitomis dienomis sužymimos likusios dienos. Kas mėnesį pildant duomenis, programėlė vis geriau „susipažįsta su tavimi“ ir praneša, kada artėja menstruacijos. „Clue“ galima pažymėti ir skausmą, emocijas, miegą, energiją, makšties gleives. Tokiu būdu fiksuojami požymiai ir pojūčiai leis geriau pažinti save bei pastebėti sutrikimus jiems atsiradus.

Daugiau apie menstruacijas ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)