Baltarusijos operatoriaus laiške yra prašoma dėl vyksiančių bandymų suderinti visų keturių Lietuvos ir Baltarusijos elektros sistemas jungiančių 330 kV linijų atjungimą ir prijungimą balandžio 5-11 dienomis.

Laiške nurodoma, jog Baltarusijos energetinės sistemos bandymai bus vykdomi siekiant įvertinti Baltarusijos elektros sistemos darbo patikimumą „atsižvelgiant į planuojamą Baltijos šalių energetikos sistemų išėjimą“ iš IPS/UPS sistemos (BRELL žiedo) ir „numatomą Baltarusijos AE eksploatacijos pradžią“.

Prašoma, kad „Litgrid“ ir kitų Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai siūlomo plano įvertinimą pateiktų iki kovo 26 dienos.

„Litgrid“ pažymi, kad įprastai BRELL žiede veikiančios šalys (Lietuva, Latvija, Estija, Rusija ir Baltarusija) kitus operatorius apie planuojamus tokio pobūdžio bandymus informuoja iš anksto, likus pusmečiui arba daugiau.

Šiuo metu Lenkijoje viešintis energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad Baltarusijos sprendimai tik dar kartą liudija visiškos energetinės nepriklausomybės būtinybę.

„Turime spartinti mūsų elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europos tinklais. Baltarusijos pusės sprendimas yra netikėtas, tačiau šiuo metu ramiai ruošiamės šiam įvykiui. Deja, tokie netikėtumai yra galimi kol vis dar esam BRELL žiede“, – pranešime sako D. Kreivys.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis teigia, kad bendrovė pasirengusi užtikrinti elektros sistemos patikimumą tiek vidiniais resursais, tiek pasinaudodama Baltijos šalių turimomis jungtimis su Lenkija ir Skandinavija.

„Šiuo metu jau pradėjome sistemos srautų analizę, kuri padės ramiai pasitikti planuojamus bandymus“, – sako R. Masiulis.

Apie gautą laišką „Litgrid“ informavo Energetikos ministeriją. Pirmadienį Energetikos ministerijoje numatomas tarpinstitucinis posėdis, kuriame bus pristatytas pasirengimas Baltarusijos planuojamiems bandymams. Situacija bus aptarta ir trečiadienį vykstančiame BEMIP posėdyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)