Tuo tikslu penktadienį Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas įregistravo kartu su Sveikatos apsaugos ministerija parengtas Farmacijos įstatymo pataisas.

Jose siūloma įtvirtinti „Pirmo paskyrimo“ taisyklę, t. y. jei pirmą kartą arba po 12 mėnesių laikotarpio pakartotinai tik bendriniu pavadinimu (nepaisant stiprumo ir farmacinės formos) kompensuojamasis vaistinis preparatas išrašomas elektroniniame recepte su žyma „Pirmas paskyrimas“, vaistinėje pacientui parduodamas (išduodamas) kompensuojamasis vaistinis preparatas su mažiausia paciento priemoka.

Tačiau pacientui atsisakius įsigyti kompensuojamąjį vaistinį preparatą su mažiausia paciento priemoka, jam gali būti parduotas (išduotas) kitas recepte nurodyto bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos kompensuojamasis vaistinis preparatas, pacientui sumokant šio vaistinio preparato paciento priemoką, t. y. pacientui kompensuojant bazinę pasirinkto vaistinio preparato kainą.

Pasak A. Matulo, įstatyme įtvirtinus galimybę pacientui rinktis ne tik pigiausią vaistinį preparatą, bet ir kitą, įrašytą į Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, vaistą bei gauti jo įsigijimo išlaidų kompensaciją, bus užtikrinta nepagrįstai apribota paciento teisė rinktis gydymą, naudotis sveikatos draudimo garantuojamomis teisėmis, o farmacininkui bei gydytojui užtikrinta pareiga pacientui parinkti tinkamiausią ir efektyviausią gydymą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko teigimu, taip pat bus užtikrinta konstitucinė ūkinės veiklos laisvė bei pacientų teisės, išvengta visuomenės pasipriešinimo, nes atsisakydamas įsigyti vaistinį preparatą su mažiausia paciento priemoka, asmuo galės rinktis kitą vaistinį preparatą ir įsigyti jį kaip kompensuojamąjį, t. y. sumokant ne visą vaistinio preparato kainą, o tik priklausančią vaistinio preparato priemoką.

Farmacijos įstatymo pataisomis siekiama įgyvendinti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) 2019 m. spalio 23 d. sprendimą.

LVAT sprendime konstatuota, jog sveikatos apsaugos ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, kad apdraustajam ar jo atstovui pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas (parduotas) pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas, o jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Galiojantis Farmacijos įstatymas numato, kad pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ gali būti išduotas (parduotas) tik pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas, išskyrus atvejus, kai pacientas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą ir nustatyta tvarka įsigyja kitą vaistinį preparatą.

Šiuo metu farmacijos specialistas, atsižvelgdamas į elektroniniame recepte su žyma „Pirmas paskyrimas“ nurodytą vaistinio preparato bendrinį pavadinimą, stiprumą ir farmacinę formą, turi pateikti pacientui pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą. Pacientui atsisakius įsigyti vaistinį preparatą, kuriam nustatyta mažiausia priemoka, jam gali būti parduodamas bet kuris kitas elektroniniame recepte nurodyto bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos vaistinis preparatas, nekompensuojant šio vaistinio preparato įsigijimo išlaidų Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka (t. y. įsigyti kaip nekompensuojamąjį vaistinį preparatą).

Farmacijos įstatymo pataisas kartu su A. Matulu teikia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir įvairioms frakcijos atstovaujantys parlamentarai Vaida Giraitytė, Remigijus Žemaitaitis, Orinta Leiputė, Linas Slušnys, Jurgita Sejonienė, Irena Haase.