Klinikinė psichologė, seksologė Marija Šelkova:

– Paauglystėje turėjau draugą. Aukštą, mėlynų akių blondiną. Mama sakė, kad su tokiais vyrais reikia susilaukti vaikų. Tik mes draugavome ne dėl jo išvaizdos: kiekvieną mūsų pokalbį lydėdavo juokas. Juokeliai visada buvo „žemiau juostos“, apie fiziologiją. Gal nešvankūs, bet „žiauriai“ juokingi.

Aš jį dievinau, bet tarp mūsų nebuvo jokių romantiškų santykių. Kodėl? Pasakysiu vėliau, bet užsiminsiu: juokas tam turėjo tiesioginę įtaką. Pirmiausia išsiaiškinkime, ar naudinga juokauti apie tai, kas vyksta lovoje? Ar tai kenkia intymumui? O kokį vaidmenį humoras vaidina skirtingais etapais ir skirtingų tipų santykiuose?

Juokas ir flirtas

Zigmundas Froidas manė, kad juoko esmė ta, jog galime išlaisvinti susikaupusią psichologinę įtampą bei užgniaužtus troškimus. Žinoma, daugiausiai seksualinius. Ir šią mintį puikiai iliustruoja tokie periodai, kai tik bandome suartėti su partneriu ir neapsakomai laukiame pasimatymų su juo.

Sąmojis yra būtina flirto dalis. Škotijos mokslininkai nustatė, kad kuo labiau mums žmogus patinka, tuo dažniau norime jį prajuokinti. O taip pat daug dažniau juokiamės iš žmogaus, kuris mums atrodo patrauklus, pokštų.

Kol pora dar neturi lytinių santykių, vyksta savotiškas žaidimas, galima sakyti, preliudija. Tiesa, šiuo atveju žodį „preliudija“ vartoju kiek kita prasme, nei esame įpratę kalbėdami apie lytinius santykius.

Ši preliudija – tai nėra fizinis kontaktas. Ji gali trukti keletą dienų ar net ilgiau. Joje ir flirtas, ir įvairios užuominos ir tekstingas (šmaikščios žinutės sekso tema), ir intymios nuotraukos.
Kuo daugiau seksualinio humoro tokio bendravimo metu, tuo greičiau partneriai taps artimi. Kaip sakė viena mano pažįstama, „Juokas – kelrodė sekso žvaigždė“.

Juokas ir santykiai

Kuo paprasčiau ir lengviau žiūrime į netikėtumus lovoje, gebame iš jų pasijuokti, tuo stipresni santykiai su partneriu. Štai keletas mano sekėjų istorijų, kurios tai patvirtina.

„Aš buvau viršuje, atsukusi jam nugarą. Sekso metu jis keliskart nusičiaudėjo. Abu negalėjome sulaikyti juoko! Mes dažnai tai prisimename ir juokiamės. Susituokę jau 5 metai“, – sako 30 metų Marija.

„Apimta aistros nuplėšiau užuolaidą, kuri nukrito partneriui galvos. Pasijuokėme ir tęsėme toliau. Jau 15 metų kartu“, – sako 35 metų Elena.

Tokie prisiminimai stiprina poros santykius. Apie tai nepapasakosi draugams vakarienės metu ar artimiesiems prie Naujųjų metų stalo. Tai – paslaptis, žinoma tik dviem žmonėms.

Be to, požiūris į sekso metu nutinkančius akibrokštus atspindi ir požiūrį į gyvenimo bėdas. Mes arba matome jas kaip neišsprendžiamą problemą, arba bandome rasti ką nors juokingo tame, kas vyksta. Jei kartu galite pasijuokti iš sunkumų, vadinasi, galite kartu ir juos įveikti.

Vienos nakties seksas ir juokas

Šiais laikais vienos nakties seksas ar santykiai be įsipareigojimų nebėra tabu. Bet kai kam tai yra lengvas grobis, kiti gi nuolat yra atstumiami. Kodėl taip nutinka?

Šiais laikais turime daug galimybių susirasti partnerį, o humoras yra rimta pagalba paieškose. Jau minėtas škotų tyrimas įrodė, kad vyrai, mokantys juokauti ir tai darantys tinkamu metu, daug dažniau atkreipia dailiosios lyties atstovių dėmesį, ir ne tik vieną kartą – visą gyvenimą. Deja, moteris-humoristes vyrai dažniausiai renkasi trumpalaikiams santykiams.

Jei vienos nakties nuotykis tai, ko jums būtent dabar reikia, būkite savimi, leiskite humorui lietis laisvai. Tačiau jei norite užmegzti ilgalaikius santykius, atminkite, kad vien juoko nepakaks.

Seksas be įsipareigojimų turi žavesio. Šiandienis gyvenimas yra kupinas įvykių, santuokos Vakarų pasaulyje sudaromos vis vėliau, o pasitenkinimas seksualiniu gyvenimu yra glaudžiai susijęs su psichine sveikata. Ir čia juokas vėlgi tampa puikiu pagalbininku.

Žmonėms, kurie, pavyzdžiui, gyvai pasimato pirmą kartą, tačiau jau turi aiškių planų vienas kito atžvilgiu, visiškai natūralu jausti tam tikrą nepatogumą. Kažkas stresą malšina alkoholiu, aš gi manau, kad humoras bent jau mažiau kenksmingas sveikatai ir tikrai efektyvesnis.

Tamsioji juoko pusė

Nepaisant akivaizdžios naudos, juokas lytinio akto metus gali išsklaidyti seksualinį susijaudinimą kaip dūmą. 40 metų Svetlana sako: „Kartą, kai su vyru mylėjomės, kažkas mus stipriai prajuokino, o kol juokėmės, vyro erekcija dingo. Taigi dabar jis pyksta, kai sekso metu imu juoktis.“ Jei vyrui besijuokiant intymumo akimirką dingsta erekcija, kai kurios moterys tai priima itin asmeniškai – esą tai dėl jų kaltės taip nutiko. Kaip sako vyrai, paskui partnerei jau neįrodys, kad tame nėra „nieko asmeniško“.

Na, ir grįžkime prie draugo, apie kurį jums pasakojau rašinio pradžioje. Mes nebuvome pora, bet seksas buvo. Tiesa, tik vieną kartą, nes mes nesugebėjome nustoti juokauti, kaip buvome įpratę. Pokštavome net ir intymiausią akimirką. Geismą užgniaužė humoras. Taigi abu nusprendėme, kad mums geriau miegoti su ne tokiais linksmais žmonėmis.

Vis dėlto juokas yra naudingas seksui ir santykiams. Juk jis dovanoja džiaugsmo ir malonumo. „Kai patiriu orgazmą, visada juokiuosi. Tai taip šaunu!“ – pasidalijo viena sekėja. Taigi juokitės, šypsokitės ir užsiimkite seksu. Sujunkite šiuos įgūdžius ir būsite laimingi!