„Nežadame nuošaly daržovių ir vaisių augintojų palikti“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete pareiškė Paulius Lukševičius.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė sako, kad parama reikalinga, nes ne tik smuko kainos, bet ir dalis produkcijos liko neparduota.

„Daržovių pardavimo kaina buvo apie 35 proc. mažesnė, plius dar prisidėjo ir nepardavimai“, – komitete teigė ji.

Z. Cironkienės teigimu, dalis stambesnių ūkininkų patyrė nuostolių produkciją eksportuodami mažesnėmis kainomis.

„Didesni daržovių augintojai, dirbantys iki 25 hektarų, jiems pavyko didesniais kiekiais dalį produkcijos eksportuoti, pavyzdžiui, bulves į Ukrainą, bet už minimalią kainą, už 8 centus didžiausias kiekis buvo parduodamas, šiai dienai tik gauna po 14 centų“, – kalbėjo Z. Cironkienė.

Pasak jos, dalis produkcijos jau vežama pūdyti.

„Mažesni ūkiai, kur dirbama iki 8 hektarų žemės, didžioji dalis, bent jau apie 50 proc. produkcijos yra likusi saugyklose, gerai, jeigu saugyklos geresnės, o neturinčios jų įmonės veža produkciją į biofabrikus, nes „Maisto bankui“ daug nereikia“, – parlamentarams aiškino ji.

Per pirmą karantiną pernai daržovių augintojai galėjo rinktis, kokią paramą gauti – kompensacijas už neparduotą produkciją ar subsidijas už trečdaliu smukusias kainas.

Europos Komisija pernai buvo patvirtinusi 47,5 mln. eurų vertės paramos schemą kiaulienos, daržovių ir akvakultūros produktų gamybos bei perdirbimo Lietuvos įmonėms, nukentėjusioms nuo koronaviruso protrūkio, o iš viso skirta apie 90 mln. eurų paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)