Socialiniame tinkle „Facebook“ ir žiniasklaidoje buvo paviešintas įrašas apie Vilniuje nusiaubtą paviljoną. Vaizdas parodė vandalų nusiteikimą – išspardyti eksponatai, sulaužyti medžių kamienai, suniokota nendrių instaliacija, primėtyta šiukšlių, nulaužta durų rankena, pavogta garso kolonėlė, kuri transliavo paukščių čiulbėjimą ir t.t.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM Viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė apgailestavo, kad yra tokių piktavalių žmonių, kurie gadina visiems lankytojams įrengtą infrastruktūrą, niokoja visuomenei skirtas gamtosaugines iniciatyvas: „Nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos yra ne kartą pranešusios, kad sugadinami, grafičiais apipaišomi informaciniai stendai, net išpjaustomi ES logotipai, vagiamos laiptų pakopos nuo piliakalnių, sukūrenamos pavėsinės ir niokojamos kitos visų žmonių poilsiui skirtos vietos... Norime kreiptis į geros valios žmones - jeigu pamatote, kad niokojama saugomų teritorijų infrastruktūra, būtina pranešti VSTT, artimiausios saugomos teritorijos direkcijai arba tiesiog skambinti telefonu 112“.

Šį kartą žaliąjį kupolą Vilniaus centre suremontavo ir sutvarkė rangovai, kurie pagal sutartį privalės dar 6 mėnesius prižiūrėti tris žaliuosius paviljonus didžiuosiuose miestuose.

Rangovas yra atsakingas ne tik už žaliųjų kupolų sukūrimą bei kokybišką įrengimą, sutarimą su savivaldybėmis bei lauko ploto nuomos mokėjimą, bet rangovui yra nustatyti reikalavimai eksponavimui. Jis yra atsakingas už objekto priežiūrą ir korektišką veikimą, taip pat pasirūpina švaros bei tvarkos palaikymu objekte eksploatavimo laikotarpiu.

Rangovas informavo, kad žaliasis kupolas, esantis Vilniuje Europos aikštėje, sutvarkytas ir vėl eksploatuojamas. Žaliąjį kupolą stebės vaizdo kameros, nuo šiol kupolas vakarais automatiškai užsirakins 18 val. ir atsirakins 9 val. ryte.

Šiuolaikinis miesto žmogus yra nutolęs nuo gamtos, todėl šiais žaliaisiais objektais buvo siekiama sukurti gamtos oazę didžiuosiuose miestuose, suteikti galimybę atsigręžti į gamtą, padėti suvokti didžiausią mūsų krašto turtą – sengires, natūralias pievas ir miškus, pelkes ir slėnius, poreikį tausoti ir išsaugoti šias vertybes ateities kartoms.

Gamtosauginio švietimo objektai – žalieji kupolai įrengti, remiantis pojūčiais. Čia galima pasiklausyti gamtos garsų, paukščių balsų, pakvėpuoti pušų aromatu, pasigrožėti saugomu kraštovaizdžiu.
Žaliųjų kupolų iniciatyva – pažintinė, socialinė ir edukacinė, tad jų lankymas yra nemokamas.

Siekiama supažindinti visuomenę su nacionaliniais ir regioniniais parkas, draustiniais ir rezervatais, saugomomis vertybėmis ir gamtosauginėmis temomis, skatinant įsitraukti asmeniškai ir tausoti gamtą, atrasti Lietuvos natūralios gamtos grožį ir ypatumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)