Nuo potvynio prieš dešimtmetį nukentėjusio Neries pakrantėje įsikūrusio Radikių kaimo (Domeikavos seniūnija) ir kitoje upės pusėje esančio Kleboniškio gyventojai šio pavasario laukė su nerimu.

Dėl statomo naujo tilto ženkliai susiaurėjusi Neries vaga, gausiai iškritęs sniegas kėlė nerimą, jog pajudėję ledai gali strigti ties tilto statybų aikštele ar netoliese esančia sala.

Dėl to įmonė „Kauno tiltai" ėmėsi netradicinių priemonių, pasamdė bendrovę „Hidrum“, kurios darbuotojai specialia žemkase su ekskavatoriumi trupino ledus. Technika ledą ardė ne tik statybvietės prieigose, laisvindama vagą yrėsi aukštyn upe.

Potvynio pavojaus zonoje esantis Radikių kaimas

Pirmojo pranešimo, kad Nerimi jau pajudėjo ledai sulaukta šeštadienio vakarą. Sekmadienį susisiekus su Radikių kaimo bendruomenės pirmininko Juozu Raviniu, jis informavo, kad potvynio pavojaus nėra – upė nėra patvinusi, ledas nėra storas.

Kaune rajone Neris jau išvaduota iš ledo gniaužtų, bet sekmadienį sutikti Radikių kaimo gyventojai sakė, kad džiaugtis dar anksti. Jų manymu, viskas priklausys nuo to, ar nuo sostinės pusės pajudėję ledai neužstrigs ties Kaunu esančiame upės vingyje.

Potvynio pavojaus zonoje esantis Radikių kaimas

Tačiau jau esama ženklų, kad žadėto potvynio gali ir nebūti. Žemė nėra įšalusi, sniegas ištirpęs, o vanduo susigėręs į gruntą.

Kilus realiam potvynio pavojui Kauno rajono savivaldybė ėmė ruoštis gyventojų evakuacijai.

„Informaciją, koks yra vandens lygis galime tikrinti nuolat. Užfiksavome dvi kritines ribas, kuomet pats prietaisas siųs mums signalą, kad vanduo kyla. Pirmasis įspėjimas bus, kuomet vanduo pasieks 0,6 metro, ir antras – 1,6 metro“, – Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Jeigu vandens lygis pasieks kritinį – 1,6 metro, apie tai iškart bus informuotas civilinės saugos specialistas, kuris įjungs sirenas. Tai bus signalas gyventojams, kad privalu evakuotis.

Potvynio pavojaus zonoje esantis Radikių kaimas

„Kalbėta su visais žmonėmis. Suregistravome ne tik visus gyventojus, bet ir jų gyvūnus, šachtinius šulinius. Visi žino, kada privalu evakuotis ir kaip saugiai tą padaryti“, – sakė Domeikavos seniūnė Lina Mišeikienė.

Kauno rajono savivaldybė tai pat paskelbė, kaip kilus potvyniui iš apsemtų namų bus gelbėjami žmonės.

Ugniagesiai yra pasiruošę 22 gelbėjimo valtis, kurios bus skirtos evakuacijai, 37 vandens pompas. Į pagalbą gelbėtojams ateis 30 ugniagesių savanorių.

Policija esant kritinei situacijai į rizikos zonas planuoja išsiųsti 4 policijos ekipažus, jeigu prireiktų ir daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)