Po dalinės buto apdailos darbų priėmimo naujakuriui svarbu išsiaiškinti savo poreikius, nuspręsti, kaip gyvenamoji erdvė bus naudojama, ir kartu su specialistais pasirengti buto apdailos projektą.

„Rengiant apdailos projektą svarbiausia yra išplanavimas, zonų išdėstymas ir prie jų pritaikyta inžinerija. Pirmiausia, peržiūrima, ar išplanavimas yra tinkamas, ar jį galima koreguoti į patogesnį. Pateikiami galimi baldų išdėstymo planai. Patvirtinus tinkamiausią, užsakovui paruošiamas santechnikos, elektros, apšvietimo, lubų, grindų, sienų apdailų planai. Įvertinami durų pločiai ir kryptys, kad gyvenant būtų patogu bei atitiktų ergonomikos standartus“, – pranešime spaudai pasakoja Ramunė Vytė, „Apdailos formato“ Apdailos projektų vadovė.

Būsto apdailos projektas leidžia sužinoti visą darbų sąmatą prieš juos pradedant. Jeigu projekto nėra, sąmata telieka orientacinė.

„Matydamas galutinę sąmatą gyventojas gali iš anksto suderinti galimybes ir poreikius. Jei tenka taupyti, geriausia pakeitimus atlikti prieš pradedant darbus. Kuo daugiau darbų atlikta, tuo mažiau galimybių išlaidoms sumažinti. Pavyzdžiui, keletas taupymo galimybių yra įrengiant lubas – galima atsisakyti nišų užuolaidoms ar LED apšvietimui. Jei reikia sutaupyti daugiau, gipsines lubas galima keisti įtempiamomis, o daugiau lėšų skirti geresnei grindų dangai. Bet jeigu projekto nėra, o lubos jau sumontuotos, lėšų nepavyks perskirstyti“, – pasakoja apdailos ekspertė.

Asociatyvioji nuotr.

Apdailos projektas leidžia nevėluoti ir sutaupyti

Parengtas projektas leidžia ne tik efektyviai skaičiuoti finansus, bet optimaliai atlikti darbus – galima numatyti, kam ir kiek tiksliai reikia laiko, kokia seka darbai atliekami. Visų apdailos medžiagų kiekiai numatomi iš anksto, o tai padeda laiku užsakyti medžiagas bei nevėluojant atlikti apdailos darbus.

„Kuo aiškesnis projekto planas, tuo mažiau staigmenų laukia ir tuo kruopščiau viskas įgyvendinama. Kai būsto šeimininkai patys planuoja, būna situacijų, kad reikia klijuoti plyteles, o jų dar tenka laukti mėnesį. Todėl sustoja kiti darbai“, – pasakoja R. Vytė.

Ji pastebi, kad kvalifikuoti projektuotojai gali itin pagelbėti būsto šeimininkui. „Projektui parengti reikia techninių žinių ir apie elektrą, ir apie apšvietimą, ir apie medžiagas. Projektuotojai turi patirties įvertinti ir patarti, kas geriausiai atlieps būsto šeimininko poreikius bei lūkesčius, ne tik estetiniu požiūriu, bet ir praktiškai ilgalaikėje perspektyvoje. Įsigilindami į naujakurių gyvenimo būdą, pomėgius ir įpročius gali iš anksto informuoti apie tam tikrų pasirinktų sprendimų ar medžiagų ypatybes jas eksploatuojant“, – pasakoja būsto apdailos ekspertė.

Jos teigimu, gerų sprendimų ir medžiagų daug, tačiau tai, kas tinka jaunuoliui, ne visuomet tiks šeimai su vaikais, papildomų poreikių kyla turintiems augintinių, dirbantiems namuose, mėgstantiems gaminti, dar kiti sprendimai reikalingi įrengiant butą, kurį planuojama nuomoti.

„Kvalifikuotas specialistas projekto rengimo metu padeda apdailą priderinti ir prie kliento finansinių galimybių. Pavyzdžiui, dažnas pasirinkdamas mozaiką vonios ar virtuvės sienų apdailai, nežino, kad jos klijavimo darbai bus 3–4 kartus brangesni nei įprasto dydžio plytelių,“ – pasakoja Apdailos projektų vadovė.

Dalinė apdaila

Kvalifikuotas projektuotojas gali perspėti gyventoją, kokios dabar priimtų sprendimų pasekmės gali laukti ateityje. Pavyzdžiui, jeigu montuojami šviestuvai su integruotu LED šviesos šaltiniu, jiems perdegus reikės keisti visą šveistuvą. Tikėtina, kad teks kviesti elektriką. Jei norima tokias situacijas spręsti paprasčiau ir savarankiškai, geriau rinktis šviestuvus su lemputėmis.

„Natūralaus medžio parketlentė puiki ir kokybiška grindų danga, tačiau jei auginate didelį šunį ar mėgstate perstumdyti baldus, grindyse ne tik atsiras daug įbrėžimų. Laikui bėgant ši danga keičia spalvą nuo saulės, pakeitus baldų vietas, grindų spalvos skirtumai gali būti labai pastebimi“, – sako pašnekovė.

Darbams samdyti vieną komandą

Ekspertė rekomenduoja, kad visus apdailos darbus atliktų viena komanda – tai itin svarbu sėkmingam rezultatui. Jeigu darbai atliekami atskirai samdomų meistrų, kurie nederina savo darbų, eigos, atsakomybių, iškyla įvairių nesusipratimų.

„Svarbu, kad tiek elektrikai, tiek santechnikai, dažytojai ar tinkuotojai, grindų ir plytelių klojėjai susiderintų darbus vieni su kitais. Pavyzdžiui, jei plytelės suklijuojamos, prieš tai tinkamai neatlikus elektros instaliacijos, vėliau korekcijos, jei ir įmanomos, yra brangios ir sudėtingos. Sakantiems, kad daug ką galima išspręsti, tikrai neprieštarausiu, tik dažniausiai už visus pakeitimus ir pataisymus tenka mokėti užsakovui. Kai samdoma viena komanda, kuri dirba pagal tinkamai parengtą ir kliento patvirtintą projektą, tokių nesusipratimų beveik nenutinka, o jei ir įvyksta nesusikalbėjimas, darbai atliekami įmonės kaštais“, – teigia R. Vytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)