Alfas Ivanauskas kalbino gydytoją dietologę Eglę Kliukaitę-Sidorovą.

Ar maisto virškinimui turi įtakos ir kiti veiksniai, ne tik maistas ar virškinamojo trakto veikla?

Žinoma, visa virškinamoji sistema yra pakankamai sudėtinga, nereikia suprasti tiesmukiškai, kad tik pats maistas lemia virškinimą, be abejo, svarbios ir emocijos. Tą procesą reguliuoja ir hormonai, ir nervų sistema – tai lemia labai daug faktorių. Todėl ramios situacijos, tam tikrų ritualų turėjimas galėtų pagerinti virškinimo procesą.

Ar skiriasi vyrų ir moterų organizmo virškinimas?

Pagal tyrimus žarnyno turinio keliavimas per storąją žarną moterų organizme yra ilgesnis nei vyrų. Todėl galima teigti, kad moterų organizme virškinimo procesas vyksta ilgiau nei vyrų. Tai priklauso ir nuo medžiagų apykaitos. Vyrų organizme medžiagų apykaita yra 10 % greitesnė lyginant su moterų. Taip pat tai gali priklausyti nuo tam tikrų virškinimo trakto sutrikimų ar ligų.

Ką virškiname ilgiausiai, o ką trumpiausiai?

Jei kalbant paprastai, tas laikas priklauso nuo suvalgomo maisto kiekio ir rūšies. Jei imsime daugiau baltymų turintį, riebesnį maistą, pvz.: riebesnė mėsa ar žuvis. Virškinimas žinoma trunka ilgiau nei daug skaidulinių medžiagų turinčių produktų: daržovių, vaisių. Kita vertus, angliavandeniai tai produktas, kuris yra greičiausiai suvirškinamas lyginant su baltymais ir riebalais, tai jei racione yra daug saldumynų, pyragaičių, maistas yra greičiau virškinamas.

Ką manote apie gazuotus gėrimus?

Angliarūgšte prisotintas vanduo gerina virškinimą ir apetitą. Jei tai yra sveikas žmogus, kokios dvi stiklinės tikrai nepakenks ir kažkokias kitas emocijas suteiks. Bet neturėtume vandens paros kiekį padengti vien gazuotu vandeniu. Jei asmuo serga gastritu, yra dvylikapirštės žarnos opaligė, gastroezofaginis refliuksas – aišku, kad gazuoti gėrimai yra nerekomenduotini. Be to, tokie gėrimai gali paskatinti ir pilvo pūtimą.

Gazuotas vanduo

Alfas laidoje gamino originaliai keptus koldūnus ant pomidorų pagalvės, paukštienos kulšelių tulpes su užkeptomis daržovėmis ir traškius sumuštinių konkurentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)