Tačiau yra ir šiokių tokių optimizmo trupinių – tiek pramonei, tiek žmonėms, kurie nekantrauja nupūsti dulkes nuo savo lagaminų. Keliautojai jau dabar pradeda užsakinėti keliones, į kurias tikisi išsiruošti tik po kelių mėnesių. Visai neblogai sekasi net keletui rinkų, įskaitant Afriką ir Antarktidą: aukščiausios klasės kelionės artėjantiems turizmo sezonams (atitinkamai žiemą ir vasarą) jau baigiamos išpirkti. Kai kurios iš šių atostogų krypčių klesti jau dabar.

Imkime kad ir Majamį. Iš maždaug 15 penkių žvaigždučių viešbučių, kuriuos galima užsisakyti per „Expedia“ Prezidento dienos savaitei, visi, išskyrus keturis, buvo pilnai rezervuoti. Laisvi buvo likę tik patys brangiausi kambariai. „St. Regis Bal Harbour“ kurortas galėjo pasiūlyti keletą laisvų apartamentų (3500 dolerių už naktį); likęs „1 Hotel South Beach“ numeris – 420 kvadratinių metrų prezidentinis liuksas, kur nakvynė kainuoja 50 617 dolerių, taigi už visą vasario atostogų savaitę paklotumėte beveik pusę milijono.

Majamis paklausus dėl įvairių priežasčių. Uždarius tarptautines sienas, keliautojai bando dairytis vietinių pabėgimo alternatyvų, o orai Floridoje visada malonūs. Meras Francisas Suarezas viliojo technologijų kompanijų vadovus perkelti savo ir taip virtualias operacijas į šią palankių mokesčių valstiją. Be to, Floridos „Covid-19“ taisyklės yra laisvesnės nei kitur: lankytojams leidžiama valgyti ir linksmintis praktiškai bet kur, kur jiems norisi.

Oro linijos į šią paklausą atsakė padidindamos skrydžių skaičių. Net įsibėgėjus antrajai infekcijų bangai Majamio tarptautiniame oro uoste kasdien nusileisdavo iki 90 000 lankytojų, lyginant su 105 000–115 000 įprastu metu.

Amerikos keliautojams Majamis, kaip atskleidė neformali keliolikos kelionių agentūrų, internetinių rezervavimo svetainių, pramonės grupių, analitikų ir konsultantų apklausa, simbolizuoja atsargų turizmo sugrįžimą. Pramonės atstovai teigė, kad nors populiarios atostogų vietos visoje Australijoje ir didžiojoje Europos dalyje tebėra nepasiekiamos, nekantrūs keliautojai atranda galimybių nišų visame pasaulyje. Kelionių krypties patrauklumą daugiausia lemia atviros sienos arba suvokiamas saugumo jausmas. Kiti žmonės, netveriantys sugrįžti į savo pamėgtas vietas, tiesiog perka bilietus iš anksto, tikėdamiesi, kad atėjus laikui jų svajonių šalis bus pasirengusi juos priimti.

Tarp populiariausių pasirinkimų – erdvios, atokios vietos. Taip pat yra ženklų, rodančių išaugusią paklausą ten, kur aktyviau vykdomas vakcinavimas. Remiantis Amerikos viešbučių ir nakvynės namų asociacijos sausio mėnesį paskelbtais tyrimais, beveik pusė vartotojų kelionių varikliu laiko būtent vakcinas. Iš jų dauguma teigia, kad jaustųsi ramiau, jei žinotų, jog didelė dalis vietinių gyventojų yra pasiskiepiję, nei turėdami individualią apsaugą sau.

Tai paaiškina, kodėl „Abercrombie & Kent“ tikisi rezervacijų bangos Izraelyje, kur daugiau nei 40 proc. gyventojų jau yra gavę bent vieną vakcinos dozę. Išskyrus retas išimtis, keliautojai kol kas aplankyti Izraelio negali; šalis dar nenustatė datos, kada bus atvertos sienos. Galiausiai vakcinų kampanija, sąmoningai ar ne, pasitarnaus ir kaip turizmo rinkodaros kampanija.

Tuo tarpu pasaulinė 1,7 trln. dolerių kelionių pramonė ir toliau kovoja už išlikimą. Pramonės analitiko „STR“ duomenimis, viešbučių užimtumas JAV visą sausio mėnesį svyravo ties 40 proc. Ketvirtąjį 2020 m. ketvirtį tiek „American Airlines“, tiek „United“ pranešė apie maždaug 2 mlrd. dolerių nuostolius, o tai prisidėjo prie 118 mlrd. dolerių pramonės nukraujavimo per visus praėjusius metus.

Kaip visada, prognozės gali staiga pasikeisti. Tačiau žemiau išvardytos kelionių kryptys reiškia šviesą ilgo tunelio gale.

Saulės ieškotojai

Jei 2020 m. dėl sienų uždarymo amerikiečiai turėjo apsiriboti vietiniu turizmu, dabar jie bando planuoti atostogas toliau nuo namų, įskaitant Karibus ir Viduržemio jūros regioną.

„TripAdvisor“ duomenys rodo, kad nors kelionių paieškos balandžio mėnesiui yra vis dar vietinio pobūdžio, nuo gegužės dauguma viešbučių paieškų jų platformoje apima ir užsienio šalis. Rezervavimo programa „Hopper“ taip pat pastebi, kad labai išaugo tarptautinių užsakymų skaičius, visų pirma – į šilto klimato šalis netoli JAV. Pasak kompanijos atstovo, šiuo metu žmones ypač domina Kankunas, Kabo ir Puerto Valarta Meksikoje, San Chuanas Puerto Rike ir Sent Tomas JAV Mergelių salose.

Visiems norisi saulės. „Nuo pat pirmos sausio savaitės žmonės užsakinėja vasaros keliones, – teigia Jackas Ezonas, prabangių kelionių konsultacijų firmos „Embark Beyond“ įkūrėjas. – Ir kalbu ne apie kuklų pavasarojimą. Žmonės siekia kompensuoti prarastą laiką, ypač kelionėmis į Viduržemio jūros regioną. Šias keliones jie laiko kasmetinėmis apeigomis, kurios iš jų buvo atimtos pernai.“

Brooke Lavery, kelionių konsultacijų firmos „Local Foreigner“ partnerė, pastebi tą pačią tendenciją. „Neįtikėtina, kiek daug žmonių nesuvokia, kad Europa tebėra uždaryta“, – stebisi ji. Nors anksčiau B. Lavery tikėjosi, kad klientai gegužės mėnesį jau galės patekti į Viduržemio jūros šalis, dabar ji nebėra tikra, ar kelionės iki vasaros pabaigos apskritai įvyks, nes visoje Europoje įvedami vis griežtesni karantinai.

J. Ezonas jai pritaria. „Neskaičiuoju pinigų tol, kol jie neįkrenta man į kišenę“, – sako jis, pridurdamas, jog visai gali būti, kad ankstyvi kelionių užsakymai gali būti atšaukti arba atidėti.
Karibai – saugesnis pasirinkimas, teigia B. Lavery. Vietinei ekonomikai skaudžiai nukentėjus nuo kelerių metų uždarymų (susijusių ne su „Covid“, bet su uraganais), regionas ragina pamažu vėl atverti turizmą. Iš 27 salų, kurias stebi „Travel Weekly“, tik penkios lieka uždarytos JAV keliautojams. (Tai daugiausia Prancūzijos salos, kurios vadovaujasi Europos nurodymais.)

Kurortai visame regione jau pristatė labai tikslių PGR tyrimų iniciatyvas, kad amerikiečių turistai galėtų lengviau naviguoti pasienio reikalavimuose. Kol kas pritraukti keliautojus geriausiai sekasi Dominikos Respublikai. Nors tarptautinis turizmas praėjusiais metais kelis kartus buvo smukęs net 90 proc., dabar jis išaugo ir nuo pernai skiriasi vos 36 proc.

Atviros erdvės

Kol Europa vasaros kelionėms neatrodo palanki, į jos vietą gali stoti Afrika. „Go2Africa“, pirmaujanti individualiai suplanuotų kelionių organizatorė, teigia, kad pirmosios pandemijos bangos įkarštyje paieškos jos svetainėje sumažėjo 90 proc. Tačiau sausio mėnesį jos atsigavo ir nuo pernykščių skaičių atsilieka vos 20 proc. „Geriausi viešbučiai vasarai jau užsakyti“, – sako J. Ezonas, taip pat pastebėjęs susidomėjimo pakilimą.

„Afrikai dabar yra aukso amžius, – sutinka ir Pamela Lassers, prabangių kelionių operatoriaus „Abercrombie & Kent“ atstovė. – Safaris užtikrina plačias erdves ir privatumą mūsų rekomenduojamose mažose stilingose stovyklavietėse.“ Ji priduria, kad susidomėjimas apima ir Egiptą – kurį ji vadina „didžiausiu pasaulyje muziejumi po atviru dangumi“.

Ta pati tendencija stebima ir Antarktidoje. Internetinė kelionių paieškos svetainė „TravelStride“ pastebi, kad užsakymų į patį piečiausią žemyną skaičius pakilo 25 proc., lyginant su praėjusių metų priešpandeminiais užsakymais. „Google“ paieškos sistemoje susidomėjimas Antarktida ypatingai išaugo tarp Amerikos keliautojų. Kompanija „White Desert“, garsėjanti savo rengiamais skrydžiais (o ne kruizais) į žemyną, jau yra pilnai išpardavusi du skrydžius 2021 m. pabaigoje, nors bilieto kaina siekia apie 100 000 dolerių vienam asmeniui.

Susidomėjimas Maldyvais taip pat auga. Nuo 2020 m. lapkričio iki 2021 m. sausio ši salų valstybė „Google“ paieškos sistemoje užregistravo daugiau su kelionėmis susijusių užklausų nei bet kuri kita šalis, o kai kurių geriausių kurortų, pavyzdžiui, „Soneva Fushi“, pajamos paskutiniais 2020 m. mėnesiais išaugo net 50 proc. (lyginant su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu).

Pažiūrėsim, ar paeis

Peteris Batesas, kelionių pramonės konsultavimo agentūros „Strategic Vision“ įkūrėjas ir prezidentas, kelionių atsigavimą vertina atsargiai. Jo teigimu, naujausias tyrimas, kurį paskelbė jo kompanija, sausio mėnesį buvo jau pasenęs, nes rėmėsi lapkričio pabaigoje atlikta apklausa. Tuo metu kelionių konsultantai teigė, kad Italija, Prancūzija, Graikija ir Japonija – vienos iš populiariausių 2021 m. planuojamų kelionių krypčių. Tuo metu, kai ataskaita buvo išspausdinta, naujoji karantinų banga leido suprasti, kad šie planai geriausiu atveju abejotini.

„Viskas, ką stebėjome ketvirtąjį ketvirtį, vėl pasikeitė“, – teigia P. Batesas. Visai gali būti, kad tai ir vėl pasikartos, o šiame straipsnyje paminėtos sėkmės istorijos taps nusivylimo istorijomis. „Dabar yra naujas terminas – „paeiti“, – sako jis. – Ar paeis šita kelionė? O gal teks užsakymą perkelti?“

Anot jo, Afrikai gresianti problema – baimės dėl sunkios Pietų Afrikos viruso atmainos. „Žmonės pasigaus idėją, kad ši atmaina paplitusi visoje Pietų Afrikoje ir apibendrins ją visam žemynui, o tai gali sukelti problemų, – sako jis. – Daugeliui žmonių safaris yra pramoga, į kurią jie ketina leistis vienintelį kartą gyvenime, taigi, jei jie nesijaus visiškai saugūs, safaris gal ir nebus pati geriausia mintis.“

Tokio paties naratyvo galima tikėtis bet kur kitur. Dar vienas netikrumas – ilgalaikis vakcinų efektyvumas ir tai, kokias naujas politikos gaires gali paskelbti sveikatos priežiūros institucijos visame pasaulyje.

„Nerimą kelia tai, kad jos jau galvoja apie pastiprinamąjį skiepą, vadinasi, visiems tektų ištverti trečią injekciją“, – teigia P. Batesas. Klausimai, kiek laiko gali veikti apsauga, gali pakenkti skiepų pasų patikimumui, priduria jis.

„Visiems keliautojams šiuo metu kyla tiek daug klausimų“, – sako P. Batesas. Kita vertus, pasak jo, tai gali išeiti į naudą kelionių organizatoriams, kurie irgi yra jo klientai. „Kelionių patarėjas dabar turi būti tikras patarėjas – reikalingesnis nei bet kada, – pabrėžia jis. – Tiesą sakant, būtent ši profesija veikiausiai suklestės, vos tik žmonės vėl galės pradėti krautis lagaminus.“