Seksualinių santykių kiekis žmogaus gyvenime kinta, priklausomai nuo amžiaus, įvairių gyvenimo aplinkybių, libido, santykių statuso ir pan. Daugelis žmonių gyvena visavertį, laimingą gyvenimą ir be sekso.

Kaip skelbiama medicalnewstoday.com, JAV buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 17 744 žmonės. 15,2 proc. jame dalyvavusių vyrų ir 26,7 proc. moterų teigė pernai neturėję seksualinių santykių, o 8,7 proc. vyrų ir 26,7 proc. moterų sakė neturėję seksualinių santykių penkerius metus ar daugiau.

Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad be sekso gyvenantys amerikiečiai savo laimę įvertino labai panašiai, kaip seksualiai aktyvūs asmenys.

Šiame straipsnyje apžvelgiamas galimas fiziologinis ir psichologinis ilgo celibato poveikis žmogui ir kokį poveikį tai turi santykiuose esantiems žmonėms:

Celibato poveikis kūnui

Ilgą laikotarpį be sekso žmonės vadina celibatu ar abstinencija. Net ir po kelių mėnesių ar kelerių metų be sekso nepastebima neigiamo poveikio žmogaus sveikatai.

Tiesa, tyrimai rodo, kad reguliarūs seksualiniai santykiai yra naudingai sveikatai: stiprėja imuninė sistema, mažėja kraujospūdis, streso lygis, mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika ir pan.

Kažkiek fiziologinės sekso teikiamos naudos, pvz., mažesnio streso lygio, galima gauti masturbuojantis.

Vyrų sveikatai naudinga dažnai ejakuliuoti – nesvarbu, ar jie tai daro vieni, ar su kitu žmogumi.

2016 m. tyrimo duomenimis, bent 21 kartą per mėnesį ejakuliavusiems vyrams sumažėjo prostatos vėžio rizika, lyginant su tais, kurie ejakuliuodavo 4–7 kartus per mėnesį.

Moterims dažnas seksualinis aktyvumas (tiek vienoms, tiek su seksualiniu partneriu) stiprina dubens dugno raumenis, kurie prilaiko šlapimo pūslę, gerina šlapimo pūslės funkcionavimą, mažina šlapimo nelaikymo riziką.

Asociatyvioji nuotr.

Poveikis psichinei sveikatai

Plačiai paplitęs požiūris, kad reguliarus seksas – svarbi sąlyga žmogaus emocinei pusiausvyrai. Tiesa, tai pasakytina ne apie visus žmones.

Kai seksas iš žmogaus gyvenimo dingsta ne jo paties noru, jis gali jausti neigiamą poveikį savo psichinei sveikatai. Jei žmogus nejaučia seksualinio potraukio, tai jį gali labai slėgti. Jei žmogus gyvena su partneriu, bet neturi su juo lytinių santykių, jis gali išgyventi nesaugumą ir nerimą. Tačiau kalbėjimasis apie šias emocijas gali sumažinti diskomforto jausmą.

Kitiems, atvirkščiai, susilaikymas nuo lytinių santykių yra svarbus gerai psichinei sveikatai. Žmonės nuo lytinių santykių gali susilaikyti dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui, dėl to, kad nejaučia didelio noro mylėtis, jie yra aseksualūs ar tiesiog sąmoningai pasirenka neturėti lytinių santykių.

Potenciali susilaikymo nuo lytinių santykių nauda, nelygu asmens situacija, gali būti ši:

  • dingsta lytiniu keliu plintančių ligų rizika;
  • dingsta nerimo šaltinis;
  • skiriama laiko neigiamų jausmų, kuriuos sukelia seksas, analizei;
  • gyvenama pagal savo religinius įsitikinimus.

Tačiau tyrimai rodo, kad seksas yra geras būdas stresui numalšinti, o tai reiškia, kad jis gali pasitarnauti žmogaus psichinei sveikatai. Anot vieno tyrimo, kurio metu buvo apklaustos 10 429 moterys, jaučiančios silpną lytinį potraukį, 27,5 proc. iš jų nurodė, kad tai verčia jas nerimauti. Tačiau tarp tų moterų, kurios turėjo partnerį, šis skaičius buvo kur kas didesnis – 81 proc.

Kai kuriems žmonėms išsivaduoti nuo streso ir nerimo padeda masturbacija, nes jos metu išsiskiria hormonai, kurie laikinai pagerina nuotaiką.

Poveikis santykiams

Daug žmonių mėgaujasi pasitenkinimą teikiančiais santykiais, net ir neturėdami dažnų lytinių santykių. Kitoms poroms reguliarus seksas padeda pagerina santykių būklę.

Vienas 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad lytinių santykių dažnis gerovės rodikliu gali būti tik tuomet, kai žmonės turi partnerį. Tyrimo autoriai pastebėjo, kad pasitenkinimas santykiais būna didesnis, kai poros mylisi kartą per savaitę. Tačiau lytiniams santykiams dažnėjant, pasitenkinimas santykiais nekito.

Kai kuriems žmonėms seksas pagerina bendravimą ir sustiprina artumo jausmą. Žmonės, kuriems atrodo, kad jie per mažai mylisi, dažnai būgštauja, kad kažkas jų santykiuose yra negerai, ar kad jie daugiau nebetraukia savo partnerio.

Tokiais atvejais žmonės gali išbandyti kitus būdus, kaip sustiprinti savo intymumą ir pagerinti tarpusavio ryšius. Apsikabinimai, bučinukai, meilūs gestai ir atviri pašnekesiai gali pagerinti santykių būklę, nepaisant to, ar pora turi lytinių santykių.

Celibatas ir aseksualumas

Aseksualumas ir celibatas nėra tas pats, nors ir susiję. Ne visi aseksualūs žmonės laikosi celibato, ir ne visi celibato besilaikantys žmonės yra aseksualūs.

Aseksualumas reiškia tai, kad žmogus nejaučia seksualinio potraukio ir noro turėti lytinių santykių. Celibatas, savo ruožtu, reiškia susilaikymą nuo lytinių santykių tam tikrą laikotarpį ar visą laiką. Celibatas yra pasirenkamas laisva valia arba priklauso nuo aplinkybių. Tuo tarpu aseksualumas nėra pasirenkamas.

Aseksualumas yra seksualinė orientacija. Kai kurie aseksualūs žmonės visiškai netrokšta sekso, kiti tokį norą pajunta tik retkarčiais. Kai kurie žmonės norą mylėtis pajunta tik tuomet, kai turi mylimą partnerį – tokie asmenys vadinami demiseksualais.

Kai kuriuos aseksualius žmones aplanko romantiški jausmai ir jie trokšta meilės santykių, kiti to neišgyvena. Žmones, kuriems nebūdinga įsimylėti, ekspertai vadina aromantiškais.

Tačiau kai kurie aseksualūs žmonės nusprendžia turėti lytinių santykių. Tokį sprendimą jie priima tam, kad pamalonintų savo partnerį, paklustų socialinėms normoms, ar dėl to, kad įtvirtintų savo tapatumą.

Mokslas neturi duomenų, kad aseksualumą sukeltų traumos ar psichinės sveikatos problemos. Aseksualumas yra teisėta lytinė orientacija, kuriai nereikia „gydymo“, ir žmonės niekada neturėtų versti kito asmens turėti lytinių santykių.

Pabaigos žodis

Nėra jokių rekomendacijų, kiek reikėtų turėti lytinių santykių – idealus kiekis yra individualus ir priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Tačiau ilgą laiką gyvenant be sekso, neturėti kilti jokio pašalinio poveikio.

Nėra jokio teisingo ar blogo būdo, kaip išreikšti seksualinius jausmus, jei tik abi pusės tai daro savo noru. Lygiai taip pat nė vienas asmuo neturėti jausti prievolės turėti lytinių santykių tam tikru dažnumu. Sekso vengimas nedaro jokios žalos žmogaus sveikatai ir kartais net gali būti naudingas.

Žmonės, kurie būgštauja dėl silpno lytinio potraukio ar nereguliaraus sekso pasekmių, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju ar terapeutu. Tokiems žmonėms gali padėti medikamentai, specialios terapijos, gyvenimo būdo pokyčiai, atviresnis bendravimas su savo partneriu ir kitos strategijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)