„Dabar nebekelia abejonių“

Statistikos departamentas pirmadienį įspėjo, kad šalyje šiuo metu prasideda trečioji koronaviruso plitimo banga.

„Panašu, kad pradedame trečiąją pandemijos bangą. Lietuvos trajektorija dviejų pandemijos rodiklių erdvėje apsigręžė ir sugrįžo į senas vėžes, kuriomis važiavo spalio mėnesį“, – rašoma pirmadienį išplatintame pranešime.

Statistikos departamento teigimu, naujų paros atvejų skaičius nebemažėja, teigiamų diagnostinių tyrimų dalis (procentas) auga.

„Šis dėsningumas vyksta jau visą savaitę, tačiau dabar nebekelia abejonių“, – teigiama pranešime.

Veryga įvardijo kelias galimas priežastis

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys ir Sveikatos reikalų komiteto narys A. Veryga Delfi teigė, kad apie galimą trečiąją bangą kalbėti dar nenori.

„Aš nebūčiau toks drąsus taip sakydamas, matome, kad tyrimų skaičiai sumažėję. (…) Nežinau, ar čia jau galima apie kažkokias bangas šnekėti. Kitas dalykas, dabar yra labai daug analitikų, gal jie tegul pakrapšto galvą ir pateikia, kas šiuo metu tiriami: profilaktiniai, gydymo įstaigų. Tada gal bus truputį aiškiau, kur tie skaičiai auga, kieno sąskaita. Nes bendras skaičius yra labai neinformatyvus, turint galvoje, kad labai sumažėjo tiriamųjų skaičius“, – pirmadienio rytą sakė Seimo narys A. Veryga.

Įspėjimas apie galimą trečiąją bangą neturėtų būti siejamas su verslų atidarymu prieš savaitę, tikino A. Veryga.

„Labai jie nedaug atsilaisvino. Jeigu tai yra kažkokia banga, tai ne su tuo ją siečiau. O su nuovargiu ir su tuo, kad žmonės reikalavimų nebesilaiko. Ką mes sakėme ir anksčiau, kad tie verslai, kuriems buvo labai sudėtinga išgyventi, nesilaikydami reikalavimų veiklą pradėję vykdyti.

Kad ir paslaugų sektorius – po namus vaikščiojantys kirpėjai, šešėlyje prasidėjusi prekyba, kai tikrai nei atstumų, nei ploto, reikalingo vienam pirkėjui, skiriama nebuvo. Aš labiau gal su tuo siečiau, nes jokio kito paaiškinimo nėra“, – teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Kaip dar vieną galimą priežastį, dėl ko lėčiau mažėja atvejų, A. Veryga įvardijo ir naujų atmainų plitimą Lietuvoje. Tačiau tai patvirtinančių duomenų kol kas nėra. Tik žinia apie šalyje patvirtintą vieną koronaviruso atmainos iš Jungtinės Karalystės atvejį.

Aurelijus Veryga

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Delfi teigė, jog žmonėms reikia gerų žinių.

„Reikia kažko, kas duotų tam tikrą viltį ir tikrumą. Jeigu žinai, kad reikia mobilizuotis iki tam tikro momento, iki tam tikro laiko, ir kai esi tikras, kad atėjus tam laikotarpiui galėsi atsipalaiduoti ir pailsėti, sau daugiau leisti, tai mobilizuoja žmones. Ir leidžia nuimti įtampas, tada ruošiesi, žinai ir nusiteiki“, – tikino jis.

A. Veryga kritikavo iki šiol pastebėtus skirtingus signalus iš Vyriausybės.

„Ne tik vaikai, bet ir suaugę yra žmonės, juos tai labai demoralizuoja. Tada jau, atrodo, vienodai, kiek čia laiko mus uždarys, atsiranda fatalizmo. Kitą kartą net nepamatuoto optimizmo kartais atsiranda – vakcina kaip ir yra, dar vaistų atsirado, gydymo priemonių. Gal žmonės pradeda galvoti, kad vis vien jie persirgs, arba vakcinos atsirado, tai virusas mažiau plis. Yra daug niuansų, kurie veikia“, – tikino parlamentaras.

Būtina matuoti „visuomenės temperatūrą“

Pašnekovas A. Veryga tikino, kad „visuomenės temperatūrą“ reikia matuoti nuolat.

„Viskas turi ribą. Ir tos ribos kiekvienoje šalyje, matyt, skirtingos. Mes, kaip tauta, esame labai kantrūs, ramūs. Yra šalių, kuriose mažiau kantrių žmonių, ten ir protestų buvo, langų daužymo. Pas mus jų, ačiū dievui, nebuvo, bet nėra atmestina, kad jų gali atsirasti žmonėms pervargus. Matykime tas žinutes verslų, kad nesulaukia pagalbos, paketų, kažkas neįvertina. Tas įtampas Vyriausybė turi labai jausti ir reaguoti į jas“, – aiškino A. Veryga.

Jis sutiko, kad Vyriausybė šiuo metu yra nepavydėtinoje situacijoje, bet galimos trečiosios koronaviruso bangos kontaktas visai kitoks.

„Turėkime galvoje, kad kontekstas keičiasi. Ir vakcinos jį keičia, tos pačios gydymo įstaigos dirba stabiliau, kad ir daugiau turi koronavirusu sergančių pacientų nei įprastais laikais, bet ten „nebeiškrenta“ vakcinuoti medikai. Čia – jau vienas dalykas. Tų pačių priemonių, kurios leidžia saugotis, yra kur kas daugiau, jas reikia naudoti. Nėra visiškai taip, kaip buvo pavasarį, kai nieko nežinojome“, – prisiminė politikas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras teigė, kad dabar Vyriausybė turi daug laisvesnes rankas priimti reikalingus sprendimus, vadovautis faktais, bet ne spėjimais.

„Vilties yra nepalyginamai daugiau“, – Delfi sakė A. Veryga.

Pirmadienio duomenimis, 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje per 14 dienų tenka 242,9 atvejo, teigiamų tyrimų dalis – 7,8 procento. Per praėjusią parą – 263 nauji atvejai, 6 naujos mirtys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (679)