Ištrauka iš knygos „Miško maudynės. Shinrin-Yoku“:

Miškas yra lyg motina, tai šventa vieta, dievų dovana žmonėms. Tai sveikatos ir geros savijautos rojus. Motina Gamta mus pripildo nuostabos, smalsumo ir kviečia užeiti vidun. Ji veikia su mumis išvien, harmoningai ir pažadina mūsų įgimtą gebėjimą sveikti. Tai miško medicinos pagrindas.

Miške prasideda mūsų sugrįžimas į gamtą ir kelionė sveikatos bei laimės link. Miško maudynės yra menas užmegzti ryšį su gamta per jutimus. Mums tereikia priimti kvietimą. Motina gamta padarys visa kita.

Miško maudynės

Visų pirma susiraskite vietą

Neimkite nei telefono, nei fotoaparato. Nusiteikite eiti lėtai, be tikslo. Jums nereikės jokių prietaisų. Leiskite kūnui jus vesti, įsiklausykite, kur jis nori eiti. Žingsniuokite pagal kvapus. Ir neskubėkite. Nieko baisaus, jei niekur nenueisite, jums ir nereikia niekur nueiti, tereikia mėgautis gamtos garsais, kvapais, vaizdais ir įsileisti mišką į save.

Svarbiausia užduotis – pajusti miško galią per penkis pojūčius. Leiskite gamtai jus pasiekti per akis, ausis, nosį, burną, rankas ir pėdas.

Miško maudynės

Pasitelkite penkis pojūčius

— Klausykitės paukščių čiulbėjimo, kaip vėjas šiurena medžių lapus.

— Įsižiūrėkite į medžių spalvą – žalios spalvos atspalvius, ir kaip saulė šviečia pro šakas.

— Uoskite miško kvapus, mėgaukitės natūralia fitoncidų aromaterapija.

— Giliai įkvėpkite, įtraukite, ragaukite gaivų orą.

— Uždėkite rankas ant medžio kamieno. Įmerkite rankų ar kojų pirštus į upelio vandenį. Atsigulkite ant žemės.

— Sugerkite miško kvapus ir skonius, pajuskite ramybę ir džiaugsmą. Tai šeštasis pojūtis – proto būsena.

Dabar užmezgėte ryšį su gamta. Perėjote tiltą į laimę.

Miško maudynės

Kaip mėgautis mišku

Kalbant apie ramybės paieškas ir atsipalaidavimą, nėra vieno recepto, kuris tiktų visiems – viskas priklauso nuo žmogaus. Vieni geriausiai atsipalaiduoja klausydamiesi per akmenis čiurlenančio upelio garsų arba voverių čiauškėjimo šakose. Kiti – uosdami miško kvapus arba gėrėdamiesi pirmąja pavasario žaluma miške.

Miške reikia susirasti sau tinkančią vietą. Jei jums patinka drėgnos žemės kvapas, geriausiai atsipalaiduosite ten, kur natūraliai tvyro toks kvapas. Tokioje vietoje miško poveikis bus stipriausias. Galbūt už miesto yra vieta, kuri jums primena vaikystę arba laimingas praeities akimirkas. Tokios vietos mums yra brangios, su jomis mus sieja stiprus ryšys.

Prieš praktikuodami shinrin-yoku konkrečiame miške, iš anksto patikrinkite, koks jis. Ar tai miškas, kuriame pastebima metų laikų kaita? O gal garsėjantis čiurlenančio vandens garsu? O gal iš jo atsiveria vaizdas į kalnus ir ežerus? Rinkitės tokią vietą, kurioje jaučiatės jaukiai, kurioje širdis prisipildo džiaugsmo.

Raskite tai, kas jums tinka geriausiai

Visą savaitę intensyviai dirbant gali būti sunku sulėtinti tempą. Galbūt taip įpratote skubėti, kad nebemokate net ramiai išstovėti. Daugumoje miško bazių visame pasaulyje rasite miško maudynių gidą, kuris padės jums susitelkti į pojūčius miške.

Gidas paskatins sulėtinti tempą, užmegzti ryšį su gamta, kad pajustumėte terapinį miško poveikį. Miško terapijos mokymus baigęs miško maudynių gidas pagelbės miške jaustis jaukiai ir rasti aplinką, kuri atitiks jūsų poreikius.

Viename man labiausiai patinkančių miškų – Iinano Furosato miške – iš visų siūlomų terapijos programų galima pasirinkti vaikščiojimą su gidu. Bazėje yra gydytojų, kurie įvertina bendrą atvykusio žmogaus sveikatos būklę. Patikrinama fizinė sveikata, tada užpildomas psichologinės būklės vertinimo klausimynas. Pagal gautus rezultatus terapeutas sudaro optimalų vaikščiojimo miške planą.

Tačiau miško maudynėms gidas nėra būtinas. Aš būsiu jūsų vedlys šioje knygoje. Čia rasite patarimų ir pratimų, kurie padės praktikuoti shinrin-yoku savarankiškai. Papasakosiu jums viską, ką žinau apie miško maudynes, pamokysiu, kaip per pojūčius užmegzti ryšį su gamta ir atskleisti miške glūdinčias galias.

Miške galima užsiimti įvairia veikla, kuri padeda atsipalaiduoti ir užmegzti ryšį su gamta. Nesvarbu, kokia jūsų fizinė forma – shinrin-yoku tinka visiems, ir sportiškiems žmonėms, ir nelabai.

Štai kelios veiklos.

Miško maudynės

Vaikščiojimas miške

Galima eiti taip lėtai, kaip norisi. Lėtas ėjimas rekomenduojamas naujokams. Miške svarbu neskubėti – tai ne žygis. Lėtai einant lengviau išlaikyti pojūčius atvirus, pastebėti, kas yra aplink, užuosti miško orą. Kiek paėjėję vis sustokite, įsijauskite į aplinką.

Ką pastebite?

Joga

Miške daromų jogos pratimų poveikis stipresnis, jų naudos neteks ilgai laukti. Susitelkite į raumenų atpalaidavimą ir kvėpavimą. Užteks kelių nesudėtingų pozų, arba galima tiesiog pasėdėti patogiai sukryžiavus kojas. Giliai kvėpuokite, gerkite į save aplinkos vaizdus ir kvapus. Įsiklausykite į miško garsus.

Valgymas miške

Kai kuriose miško terapijos bazėse valgomieji augalai yra svarbi programos dalis. Iinano apylinkėse, pavyzdžiui, yra labai daug gydomųjų augalų ir žolelių. Miško bazėje įsikūrusiuose restoranuose galima paragauti tokių vietos firminių patiekalų kaip sasazushi (sušiai ant bambuko lapų) ir tomikura – grikinių makaronų (soba) su oyamabokuchi augalo (panašaus į varnalėšą) lapais. Grikinių makaronų žinovai pastarąjį patiekalą vertina kaip tikrą delikatesą. (Kai kuriose miško terapijos bazėse netgi galima išmokti gaminti šiuos valgius.)

Kad ir kur nuvyktumėte, galite rinkti laukinius augalus gamtoje arba pasidomėti, kokie jūsų lankomo regiono firminiai patiekalai, ir atsinešti jų į iškylą. Nėra geresnio būdo pajusti regiono specifiką, negu ragauti jame užaugintą maistą.

DĖMESIO: rinkdami laukinius augalus maistui būkite labai atsargūs. Miške auga daug nuodingųjų augalų, kai kurie jų labai panašūs į valgomuosius. Jei nesate šimtu procentų tikri, kad rastą augalą valgyti saugu, neimkite jo į burną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)