Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas susitiks Paryžiuje su Vokietijos diplomatijos vadovu Heiko Maasu ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriumi Dominicu Raabu, o A. Blinkenas prie derybų prisidės vaizdo ryšiu, sakoma trečiadienį paskelbtame Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Europos galingosios šalys nori atgaivinti sutartį su Iranu, iš kurios ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais išvedė Vašingtoną. Naujojo prezidento Joe Bideno administracija sakė galinti vėl prie jos prisijungti, jeigu Teheranas vėl laikysis sutarties sąlygų.

„Per susitikimą daugiausia dėmesio bus skiriama Iranui ir regioniniam saugumui Artimuosiuose Rytuose, tęsiant reguliarias diskusijas šiomis temomis“, – nurodoma Prancūzijos atstovų pareiškime.

Pasak analitikų, lieka tik maža galimybė išsaugoti susitarimą – taigi, pasaulio galingosioms valstybėms teks veikti greitai.

Vakarai sunerimę, jog pažeisdamas paktą Teheranas netrukus gali susikurti pajėgumus pasigaminti atominę bombą. Reikšmingu rizikos veiksniu laikomi ir Irane birželį vyksiantys prezidento rinkimai.

Bendras išsamių veiksmų planas (JCPOA) buvo grindžiamas prielaida, kad Iranas garantuos nesieksiantis susikurti branduolinio arsenalo – mainais į laipsnišką tarptautinių sankcijų švelninimą.

Tačiau JAV pasitraukus iš JCPOA ir sugrąžinus sankcijas Teheranui, šiitiška respublika nusprendė imtis atsakomųjų veiksmų – intensyvinti savo branduolinę veiklą, pažeidžiant susitarimą.

JT pavaldi Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) praėjusią savaitę informavo, kad Iranas pradėjo gaminti metališkąjį uraną, toliau pažeisdamas branduolinį susitarimą. Europos galingosios šalys savo ruožtu perspėjo Teheraną, kad jis gali netekti galimybės pasinaudoti visais to pakto privalumais.

„Didindamas savo nesilaikymo laipsnį, Iranas pakerta galimybę vėl imtis diplomatijos, siekiant visiškai įgyvendinti JCPOA tikslus“, – praėjusią savaitė pareiškė Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

Iranas savo ruožtu JT agentūrai pranešė nuo vasario 23 dieną planuojantis „nebeįgyvendinti savanoriškų skaidrumo priemonių“, dėl kurių buvo susitarta sudarant branduolinį susitarimą.

Iranas pasiruošęs deryboms su TATENA vadovu

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pareiškė, kad Teheranas yra pasirengęs derėtis su JT branduolinės energijos priežiūros tarnybos vadovu, artėjant kitą savaitę iraniečių parlamentarų nustatytam galutiniam terminui, kuriam suėjus galėtų būti nutrauktos kai kurios patikros šalies branduoliniuose objektuose.

H. Rouhani pabrėžė, kad Iranas ir toliau bendradarbiaus su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA) ir neišsiųs jos inspektorių, kai ateinantį antradienį įsigalios naujoji priemonė.

Iranas pranešė šiai agentūrai nebesilaikysiantis „savanoriškų skaidrumo priemonių“, jeigu Jungtinės Valstijos neatšauks skaudžių sankcijų, 2018 metais sugrąžintų tuomečio amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo. Anot šiitiškos respublikos, visų pirma būtų atšaukiami inspektorių vizitai jos nebranduoliniuose objektuose, įskaitant karinius poligonus, kur, kaip įtariama, atliekami su atomine veikla susiję veiksmai.

Dėl šio Teherano žingsnio tarptautinė bendruomenė ėmė nerimauti, kad JT inspektoriai gali būti išsiųsti. Tai smarkiai pakirstų pasitikėjimą branduoliniu susitarimu, kurį Teheranas 2015 metais sudarė su galingosiomis valstybėmis.

Tačiau H. Rouhani vyriausybė ne kartą tikino nenorinti nutraukti Irano branduolinių objektų tikrinimų, taip pat teigė esanti pasirengusi vėl laikytis visų branduolinio susitarimo nuostatų, kai tik tokį žingsnį žengs ir Vašingtonas.

„Prasidėjo užsienio propaganda, sakoma: „Kodėl išsiunčiate TATENA inspektorius?" Kodėl meluojate?“ – televizijos reportaže savo kabinetui sakė H. Rouhani.

„Mes ne tik [nieko] neišvarysime, bet ir TATENA direktorius dabar paprašė apsilankyti Teherane. Jis gali tai padaryti“, – pridūrė prezidentas.

„Jeigu jis nori derėtis, jis gali derėtis“, – pareiškė H. Rouhani, pabrėždamas, kad naujoji parlamento patvirtinta priemonė „nėra susijusi su tuo, kad mūsų branduolinė veikla liktų neprižiūrėta“.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi savo ruožtu „šeštadienį vyks į Teheraną techninių diskusijų su [Irano] atominės energijos organizacija, kaip turėtų būti toliau bendradarbiaujama susiklosčius naujai padėčiai“, trečiadienį per „Twitter“ parašė Irano ambasadorius prie šios organizacijos Kazemas Gharibabadi.

Naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracija teigia esanti pasirengusi sugrįžti prie D. Trumpo atšaukto 2015 metų susitarimo, bet ragina Iraną pirmam vėl pradėti laikytis visų šio pakto sąlygų.

Teheranas sako esąs pasirengęs vėl laikytis įsipareigojimų, bet su sąlyga, kad Vašingtonas žengs pirmąjį žingsnį – panaikins plataus masto sankcijas, sudavusias stiprų smūgį Irano ekonomikai.

Iraniečių aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei trečiadienį paaiškino, kad šįkart bus laukiama ne žodžių, o konkrečių J. Bideno administracijos veiksmų.

„Islamo respublika šį kartą nebus patenkinta žodžiais ir pažadais“, – pabrėžė jis, sakydamas per televiziją transliuotą kalbą.

„Šįkart [lauksime] veiksmų, tik veiksmų. Jei matysime veiksmus priešingoje pusėse, veiksime ir mes“, – pridūrė A. Khamenei.

Anot H. Rouhani, jei sankcijos bus panaikintos, Teheranas tokį žingsnį patvirtintų vos „per kelias valandas“, o „paskui sugrįžtume prie savo įsipareigojimų“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)