– Ne sykį esu girdėjusi, kad nauji prekių ženklai atsiranda iš asmeninio poreikio. Plius dydžio rūbai – dėl skurdžios pasiūlos, laisvalaikio kostiumėlių prekinis ženklas – dėl smūginės tokių drabužių paklausos. Kaip ir kodėl gimė jūsų prekės ženklas?

– Būdama mokykloje ruošiausi studijuoti socialinius mokslus, nors paskutinius ketverius metus jusdavau poreikį išbandyti save kūryboje, bandydavau paeskizuoti. Tačiau finale pasirinkau tarptautinio verslo ir komunikacijos studijas. Pirmam kursui įpusėjus pajutau, kad tai – tikrai ne mano pašaukimas, supratau, jog atsiradęs polinkis kūrybai, noras kurti bei siūti yra daug stipresnis nei aš galvojau, tad baigusi vienus mokslo metus sutartį nutraukiau.

Norėdama įstoti į Mados dizainą, privalėjau išlaikyti stojamuosius egzaminus – tam turėjau dvi savaites, per kurias lankiau asmenines piešimo pamokas. Mano užsispyrimas atsipirko – įstojau. 2019 metais rankose laikiau Vilniaus Dizaino Kolegijos eksperimentinio dizaino studijų programos diplomą. Tuomet suvokiau, jog baigti mados studijas ir suprasti estetinę dalį šiuolaikiniame mados pasaulyje neužteks. Norint kurti kokybišką prekinį ženklą, labai svarbu išmanyti visą gamybos procesą. Norėjau sužinoti daugiau apie drabužio konstravimą, jo siuvimo procesą. Todėl 2020 m. įgijau siuvėjos kvalifikacijos diplomą.

Bestudijuodama siuvimą, pamažu pradėjau kurti prekinį ženklą. Praėjusių metų gegužę socialiniame tinkle Instagram buvo paskelbtas pirmasis mano prekinio ženklo įrašas – šią dieną ir laikau kūrybos pradžia.

Agnė Gulbinaitė

– Dažnai sakoma, kad kelias į mados pasaulį nėra rožėmis klotas, pradedant tuo, kad rinka ir taip perpildyta įvairių lietuviškų prekių ženklų ir nišą atrasti sudėtinga, baigiant finansiniu klausimu. Kaip jums sekėsi daryti pirmuosius žingsnius ir su kokiais iššūkiais susidūrėte?

– Iššūkių, nors ir per trumpą laiką, būtą įvairių. Pradedant gaminio pagaminimo grandinės sudėliojimu, baigiant pardavimo strategijų kūrimu. Didžiąją dalį darbų dariau pati, nusprendžiau išmokti susikurti elektroninę parduotuvę, kad galėčiau laisvai koreguoti jos vidų ir nebūčiau pririšta prie kitų asmenų. Kuriu techninius piešinius, valdau gamybos procesus ir darau visus kitus reikiamus darbus, kad pasiekčiau norimą rezultatą.

Mados dizaino studijos labai pagelbėjo: išmokau dirbti įvairiomis programomis, įgūdžius pagerinau praktikoje, kurią atlikau Portugalijoje, o vienas iš svarbiausių studijų pliusų, jog išsigryninau savo estetinį požiūrį. Neslėpsiu, planas studijuoti socialinius mokslus taip pat gelbėja, nes „dažniausiai“ sugebu atlikti viską laiku, įtilpti į reikiamus rėmus ar skaičius, tačiau laisvės kurti – turėjau išmokti.

Kiekvieną dieną susiduriu su vis naujais ir didesniais iššūkiais, bet manau, kad tai – pats svarbiausias aspektas norint tobulėti.

– Šiuo metu siūlote pakankamai kuklų drabužių asortimentą – švarkai, marškinėliai ir kelių modelių suknelės. Ar toks sprendimas – strategija, nenorint apkrauti pirkėjo penkiolika skirtingų to paties drabužio modelių? Pastebėjau, kad pasirinkote įdomesnį pardavimų modelį – parduodate ir po du drabužius kartu, pavadinę tai kapsule. Ar tai – pasiteisinęs sprendimas?

– Gaminiai kuriami remiantis „kapsulinio garderobo“ principu, tam, kad turėtumėte galimybę susikurti savo asmeninę garderobo kapsulę. Kurdama tarpusavyje derančius bei lengvai su kitomis aprangos detalėmis derinamus drabužius stengiuosi skatinti saikingą vartojimą. Pagrindinis tikslas – jog spintos nebūtų perkrautos drabužių gausa, o visas turimas garderobas derėtų tarpusavyje.

Toks principas pasiteisina. Dažnu atveju nusipirkus neapgalvotą gaminį ir grįžus namo su juo, suprantame, jog neturime su kuo jį derinti bei dėvėti. Tokių impulsyvių pirkinių pasitaiko beveik kiekvienos moters kasdienybėje, o perkant tarpusavyje suderintus drabužius, iš karto turime pilną derinį, kuris dera vienas su kitu.

– Kiek dėmesio skiriate drabužių audinių parinkimui? Kaip atrenkate, kuris audinys yra dėmesio vertas, o kuris – netinkamas? Praktinis patarimas skaitytojams – kokių audinių, kalbant apie švarkus ir sukneles, siūlote ieškoti ir kodėl?

– Audinių parinkimui skiriame didelį dėmesį, stengiamės parinkti kuo mažiau dėmesio reikalaujančią audinio sudėtį, tokią, kuri nepasižymi dideliu glamžumu, „nesiburbuliuoja“ , yra atsparesnė mikroorganizmas lyginant su kitais audiniais bei ypač gerai praleidžią orą. Žinoma, visiems audiniams daugiau ar mažiau reikia atitinkamos priežiūros. Vienas iš pagrindinių prioritetų renkantis audinius – lengva priežiūra bei tvarumas. Šia taisykle ir vadovaujamės.

Skaitytojams rekomenduoju pasidomėti audinio sudėtimi bei savybėmis, vienas iš siūlomų audinių švarkams yra viskozės audinys į kurio sudėtį įeiną poliesteris ir (ar) elastanas.

– Spintos pagrindai – kokie, jūsų manymu, jie turėtų būti ir iš ko susidarytų?

– Siūlyčiau drabužius išskirstyti į keturis sezonus ir dėvėti kapsulinio garderobo principu.

Norint sudaryti pilnai išbaigtą kapsulę turite pasirinkti bazinę spalvą: siūlau juodą arba tamsiai mėlyną. Tuomet pridėkite kelias neutralias spalvas į jūsų kapsulės spalvyną, kaip baltą, smėlio spalvą ar pilką. Pridėkite akcentinę spalvą į kapsulę, tam galite naudoti visas neutralias spalvas. Sekantis žingsnis yra pridėti raštuotą drabužį (dryžuotą, gėlėtą ar languotą), tokiu būdu susikursite reikiamą kapsulę norimam sezonui.

Žiemos sezono kapsulė susidaro iš: marškinėlių ilgomis rankovėmis, norimo tipo marškinių, palaidinės, tunikos, megztinio su sagomis, megztinio, kuris užsivelkamas per galvą, norimo tipo švarko, tiesaus kirpimo kelnių, „joggers“ silueto kelnių, džinsų, palto, striukės bei reikiamų aksesuarų, tokių kaip šalikas, aukštakulniai, lygiapadžiai batai ir kelios rankinės.

Vasaros sezono kapsulė susidaro iš: norimo tipo kelių suknelių, šortų ar sijonų, džinsų ir lininių ar kito audinio kelnių, džinsinio ar klasikinio švarko, marškinėlių su rankovėmis ir be rankovių, marškinių, patogaus megztinio, vėsesniam vakarui, lygiapadžių basučių bei atviro tipo avalynės.

Galutiniam įvaizdžio užbaigimui reikalinga skrybėlė, akiniai nuo saulės, šilkinė skarelė, mini rankinė bei rankinė, dėvima per petį.

– Suknelė ant petnešėlių (slip dress) – tendencingas drabužis šiltojo sezono metu, vis dėlto, yra tinkamas ne tik vasarai. Kaip siūlytumėte derinti šį drabužį, kad jis būtų maksimaliai universalus?

– Tokio tipo suknelę siūloma dėvėti ne tik šiltuoju sezonu, bet ir šaltuoju. Siūlau derinti kartu su ilgesnio kirpimo, tiesaus silueto švarku, plačiu megztiniu ar džemperiu, sluoksniuoti ar dėvėti ant aptemptų kelnių. Galite naudoti aksesuarus: diržai, kuriais sujuosite suknelę vieną pačią, su švarku, ar sluoksniuojant su kitais gaminiais po apačia.

Agnės Gulbinaitės kurta drabužių kolekcija (E. Viskontaitės nuotr.)

– Jūsų patarimas, kaip išsirinkti gerą, kokybišką švarką? Moterims dažnai kyla klausimų, ar ilgis tinkamas, vienaeilis ar dvibortis, koks modelis bus aktualus ne vieną sezoną.

– Viena iš svarbiausių taisyklių renkantis švarko ilgį jį pasirinkti žemiau plačiausios klubų dalies arba virš plačiausios klubų dalies.

Žinoma, reikia atkreipti dėmesį į Jūsų asmeninį figūros tipą, turint kriaušės figūrą – idealus švarko ilgis žemiau klubų linijos (žemiau plačiausios klubų dalies), bei prailgintą švarką sujuosti diržu ir taip išryškinti liemens siluetą, turint stačiakampio figūrą tiesaus ir prailginto silueto švarką rekomenduočiau dėvėti vieną patį be papildomų aksesuarų, tokiu būdu suteikiant siluetui harmonijos.

Tiesaus silueto švarko modelis bus aktualus dar ne vieną sezoną, o norint pasivaikyti tendencijas ir turėti klasikinį švarką savo spintoje galite rinktis vienu dydžiu didesnį tiesaus silueto švarką ir taip sudarysite „oversize“ švarko įspūdį.

– Koks yra geriausias įvaizdžio patarimas, kuri jūs, kaip mados kūrėja, galėtumėte duoti kiekvienai moteriai?

– Visuomet rinktis drabužius, tinkamus jums, jūsų asmenybei, kurie išryškina jūsų figūros didžiausius privalumus.

Agnės Gulbinaitės kurta drabužių kolekcija (E. Viskontaitės nuotr.)
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)