Pernai laikė nukentėjusiais, šiemet – ne

Neringa kartu su vyru nuo 2014 m. pradėjo verstis trumpalaike apartamentų nuoma. Sutuoktiniai Vilniaus Senamiestyje turistams nuomoja keturis butus, o Nidoje – dar vieną. Pirmojo karantino metu uždarius valstybių sienas ir nebeatvykstant turistų iš užsienio, jiedu nebeteko pagrindinio savo pajamų šaltinio.

Pavasarį kaip ir kitiems savarankiškai dirbantiems asmenims, patyrusiems sunkumų, jiems kas mėnesį buvo mokama 257 Eur subsidija, tačiau nuo šių metų šeima paramos nebegauna, mat buvo išbraukti iš nukentėjusiųjų nuo COVID-19 sąrašo.

„Pavasarį iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gavau laišką, kad esu nukentėjusi nuo pandemijos. Vyras nuo lapkričio mėnesio taip pat pradėjo gauti paramą. Abu ją gavome iki šių metų sausio. Sausio 20 d. išleistas nutarimas, kad nuo sausio 1 d. esame nebeįtraukti į nukentėjusiųjų sąrašą, o esame tragiškai nukentėję, kaip ir viešbučiai – miestai uždaryti, niekas neatvažiuoja. Labai skaudu“, – pasakoja Neringa.

„Iki naujų metų, sena valdžia mus dar laikė nukentėjusiais, nes iš tikrųjų nukentėjome, o dabar viskas – nulis“, – pridūrė ji.

Moteris pripažįsta, kad šiek tiek išsilaikyti vasarą padėjo buto Nidoje nuoma tačiau šiuo metu jokių pajamų nebegauna.

Per kelis mėnesius – nė vieno užsakymo

Su tokia pačia situacija susidūrė ir telšiškis Arūnas, nuo 2017 m. besiverčiantis statybų apdailos darbais. Vasario pradžioje iš Užimtumo tarnybos jis gavo laišką, kad nuo šių metų jam nebepriklauso subsidija savarankiškai dirbantiems asmenims. Iki tol jis kas mėnesį gaudavo 257 Eur.

„Buvau be galo susinervinęs, apskambinau visas įmanomas ministerijas, net pačiai Armonaitei. Ji man pasakė, kad pas ją statybininkai tai dirba. Suprantu, sostinėje darbo yra, bet Vilnius nėra visa Lietuva. Mažesniuose miesteliuose – Mažeikiuose, Plungėje, Telšiuose – jau pusantrų metų patiriame krizę.

Vasaros metu, kai paprastai būna pats darbymetis, viskas klesti, buvo toks štilis, kad baisu. Dėjome skelbimus, reklamas, bet per tris-keturis mėnesius nesulaukiau nė vieno skambučio. Nėra jokių darbų, žmonės išsigandę. Ekonomika provincijoje visiškai stovi. Kažkodėl pirmoje eilėje – kirpyklos, o visa kita neegzistuoja, esame nematomi“, – pasakoja Arūnas.

„Mokesčius moku – deklaravau pajamas už praėjusius metus, pavasarį nuo mano sąskaitos nuskaičiavo apie 800 Eur“, – pridūrė jis.

Pašnekovas tikina, kad jo situacija – kritinė. Vyras bando išsiversti, parduodamas asmeninį turtą.

„Turėjau seną automobilį, kaimynams išsimokėtinai pardaviau už 600 Eur. Praeitą mėnesį gavau 200 Eur, dabar gavau tiek pat ir dar kovą tiek gausiu. Tai visi mano pinigai. (...) Parduosiu Plungėje žemę, seną sodybą, gal gausiu kokį tūkstantį eurų. Man sako eiti į Globos ir rūpybos skyrių, tiek turiu nusižeminti“, – pažymi jis.

„Noriu išgyventi, bet nelegaliai nedirbsiu – dedi skelbimus, viešai esi matomas, paskui baudą užsitrauksi“, – svarsto jis.

Vidaus apdaila naudojant molio tinką

Arūnas pasakoja, kad panašioje situacijoje atsidūrė ne jis vienas, kiti statybininkai regione taip pat neturi darbo. Tiesa, prieš dieną jam netikėtai pavyko užsidirbti 50 Eur, tačiau daugiau darbų nenusimato.

„Užtenka nuvažiuoti į statybinių medžiagų parduotuvę – štilis. Vakar netikėtai atsirado darbelis – važiavau su broliu paklijuoti plytelių, gavome po 50 Eur. Matau, kad reikia ir kambario remonto, pasiūliau tam žmogui. Sako, kad negali nueiti į parduotuvę ir apžiūrėti laminato, internetu nepalies, o į parduotuves įeiti negali. Per parduotuvės vartus padavė man medžiagas, o aš pinigėlius padaviau. Toks absurdas“, – sako telšiškis.

Per 100 tūkst. savarankiškai dirbančiųjų įtraukti į nukentėjusių sąrašą

VMI vasario 11 d. duomenimis, šiuo metu 101 749 gyventojai vykdo individualias veiklas, kurios yra įtrauktos į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašus.

Šiuo metu 244 savarankiškai dirbantieji vykdo trumpalaikės nuomos individualią veiklą su verslo liudijimu, t. y. kaimo turizmo paslaugos, nakvynės ir pusryčių paslaugos.

Pagal individualios veiklos pažymą trumpalaike nuoma užsiima 1370 gyventojai, t. y. apgyvendinimo, poilsiautojų ir kita trumpalaikio apgyvendinimo veiklos.

Šiuo metu 11 555 savarankiškai dirbantieji vykdo apdailos darbus pagal individualią veiklą su pažyma.

Užimtumo tarnyba: šie asmenys nebepatenką į nukentėjusiųjų sąrašą

Užimtumo tarnyba (UT) pažymi, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. išmokas gali gauti savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veiklos buvo apribotos dėl Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos bei karantino ir yra įtrauktos į Vyriausybės patvirtintą apribotų veiklų sąrašą.

Anot UT atstovės Mildos Jankauskienės, išmoka Neringai ir Arūnui nebebus mokama, nes šie asmenys nebeatitinka sąlygų išmokai gauti, t. y. nepatenka į VMI skelbiamą Savarankiškai dirbančių asmenų, pripažintų nukentėjusiais nuo ekstremaliosios situacijos ir karantino, kurio metu LRV nustato ūkinės veiklos apribojimus, sąrašą.

Ministerija: parama skiriama labiausiai nukentėjusiems

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė pažymi, kad naujoji Vyriausybė siekia nukreipti valstybės paramos lėšas tiems, kurie labiausiai nukentėjo nuo pandemijos. Anot jos, siekiama, kad parama būtų kuo taiklesnė.

Savarankiškai dirbantys asmenys ekstremalios situacijos ir karantino laikotarpiu ir toliau gauna 260 eurų dydžio išmoką, jeigu atitiks šias sąlygas:

• Savarankiška veikla registruota bent 3 mėnesius per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki karantino ir ekstremalios situacijos paskelbimo dienos;
• Dėl ūkinės veiklos ribojimų asmuo įtrauktas į Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamą Savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą;
• Gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 642 eurų „ant popieriaus“.

„Tiek trumpalaikė nuoma, tiek statybos apdailos darbai karantino metu nėra ribojami, todėl dirbantieji savarankiškai tokią veiklą vykdyti gali“, – pažymi ministerijos atstovė.

Suplanavo naują paramą savarankiškai dirbantiesiems

E. Banienės teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija girdi savarankiškai dirbančių asmenų, kurie nepateko į VMI skelbiamą Savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą, nuogąstavimus ir nerimą dėl kritusių pajamų. Todėl dirbantiems savarankiškai jau suplanuota nauja valstybės paramos priemonė.

Individualią veiklą vykdantiems ir pagal verslo liudijimus dirbantiems gyventojams planuojamos naujos subsidijos – jos galės siekti 100 proc. 2019 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Šią subsidiją dirbantiems savarankiškai dar šį mėnesį pradės skirstyti VMI.

Savarankiškai dirbantys asmenys, nukentėję nuo pandemijos, taip pat gali pasinaudoti šiomis valstybės pagalbos priemonėmis:

• Dirbantys savarankiškai galės atidėti įmokas „Sodrai“ be palūkanų, jeigu jų veikla įtraukta į VMI skelbiamą nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų sąrašą.

• Dirbantys savarankiškai yra laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo (už karantino laikotarpį įmokas turės sumokėti per 2-ejus metus). Net ir nemokėdami PSD, šie gyventojai gali gauti sveikatos paslaugas.

Jei savarankiškai dirbančio asmens vykdoma veikla nėra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, tačiau asmuo vykdantis veiklą patiria finansinių sunkumų, dėl mokestinės pagalbos priemonių taikymo galės kreiptis į VMI. Nepriklausomai nuo prašymo pateikimo laiko, pagalbos priemonės patenkinus prašymą bus taikomos nuo sausio 1 d.

Su finansiniais sunkumais susiduriantys asmenys gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę piniginės socialinės paramos: socialinės pašalpos, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų. Nustatant teisę į šią paramą, laikinai nevertinamas nuosavybės teise turimas turtas.

Savivaldybės taip pat turi galimybę skirti papildomą socialinę paramą (vienkartines, tikslines, periodines, sąlygines pašalpas ar kitą socialinę paramą), jeigu situacija to reikalauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (467)