Užduodamas toną galimai ginčų kupiniems santykiams tarp dviejų galingiausių pasaulio valstybių, J. Bidenas taip pat perdavė Xi Jinpingui „sveikinimus ir linkėjimus“ Kinijos žmonėms Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių proga, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Vis dėlto, jis nedelsiant sukritikavo Kinijos galios demonstravimą Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, susidorojimą su prodemokratiškais aktyvistais Honkonge ir represijas prieš milijonus etninių uigūrų Sindziango regione.

Pokalbio metu J. Bidenas Xi Jinpingui sakė, kad jo prioritetai yra apsaugoti Amerikos žmonių saugumą, gerovę, sveikatą ir gyvenimo būdą bei išsaugoti „laisvą ir atvirą Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną“, teigia Baltieji rūmai.

J. Bidenas „pabrėžė savo esminį nerimą dėl Pekino prievartinių ir neteisingų ekonominių praktikų, susidorojimo Honkonge, žmogaus teisių pažeidimų Sindziange ir vis karingesnių veiksmų regione, įskaitant veiksmus Taivano atžvilgiu“, teigiama pranešime.

Šalių vadovai taip pat aptarė COVID-19 pandemiją, klimato kaitą ir ginklavimąsi.

„J. Bidenas yra pasiryžęs siekti praktinių, į rezultatus orientuotų sąlyčio taškų, kai tai užtikrintų Amerikos žmonių ir mūsų sąjungininkų interesus“, – sako Baltieji rūmai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)