Pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, labai svarbu atsikėlus ryte yra neskubėti.

„Atrodo banalu, bet dažnai tai užmirštame – greitai išgeriame kavą, kažką suvalgome ir išbėgame. Reikia neskubėti, šiek tiek pajudėti, kad atsibustų skrandis, ir tada valgyti pusryčius“, – sakė gydytojas dietologas.

Antra – 20 minučių prieš pusryčius, kaip ir prieš kitus valgymus, rekomenduojama išgerti kambario temperatūros vandens. Jis padės suaktyvinti virškinimą ir geriau suvirškinti patį maistą.

Edvard Grišin

Pašnekovas išskiria 2 didžiausias blogybes, kurias ryte daro žmonės. Viena iš jų – tai kavos puodelis „ant tuščio skrandžio“.

„Toks elgesys tik dar labiau paskatins refliukso simptomus. Kai kurie žmonės nieko nejaučia, bet ilgainiui tai atsilieps. Todėl nerekomenduoju gerti kavos nieko nesuvalgius“, – patarė gydytojas.

Be to, pasak pašnekovo, kavos vartojimas turint gastroezofaginį refliuksą turi būti labai apribotas.

„Jei žmogus jaučia, kad išgėrus kavos jam kyla rūgštys, tai jam išvis reikėtų vengti kavos. Nesu linkęs sakyti, kad jos išvis negalima, nes tada jos norėsis dar labiau. Bet kava turėtų būti apribota. Tai priklauso ir nuo refliukso simptomų sudėtingumo“, – sakė E. Grišinas.

Antra dažnai daroma klaida: turint gastroezofaginį refliuksą nevalgyti pusryčių išvis.

Skrandis

Pusryčiams – skaidulų gausus maistas

Pasak E. Grišino, turintiems refliuksą pusryčiams reikėtų rinktis neutralų maistą, kuriame būtų daug skaidulų.

„Aš rinkčiausi košes, bet neriebias – ne tokias, kurios virtos su riebiu pienu ir įvairiais pagardais. Tai turėtų būti paprasta košė arba bet kokios kruopos, kurios dažniausiai padeda skrandžiui. Jeigu vargina pilvo pūtimai – rekomenduočiau vengti kvietinių kruopų pagrindų gamintų košių“, – sakė gydytojas dietologas.

Taip pat tinka omletas, jei jame nėra daug prieskonių. Reikia prisiminti, kad įvairūs prieskoniai, kai jų yra daug, apsunkina refliukso simptomus.

„Sumuštinis taip pat tinka, bet reikia atkreipti dėmesį į tai, kokią duoną vartojame. Nerekomenduoju vartoti pirmo kepimo duonos, turėtų būti „antradienė“, kuri yra ne tokia rūgšti. Vengčiau duonos, kurioje labai daug sėklų, nes ji bus sunkiau virškinama. Geriausia valgyti paprastą tamsią duoną, kuri yra nerūgšti“, – kalbėjo E. Grišinas.

Reikia atkreipti dėmesį į tai, kokius pagardus dedate ant duonos. Vietoje sviesto geriau dėti neriebų tepamą sūrelį ar varškytę. Galima užsidėti liesos mėsos, tuo metu sūdyta mėsa, lašiša kartais paskatina refliukso atsiradimą.

Virti kiaušiniai, pasak E. Grišino, tikrai gali būti mitybos raciono dalimi sergant GERL. Tačiau miltinių patiekalų, pavyzdžiui, blynų, reikėtų vengti vien dėl to kad jie nėra valgomi be nieko – grietinė ir kiti pagardai tikrai gali sukelti nemalonių pojūčių.

Miežinė košė

„Vienas svarbiausių dalykų yra reguliarumas ir pastovumas. Tai apsaugos nuo refliukso paūmėjimo. Kad nebūtų tuščias skrandis visą dieną, o vakare prisikemšama daug. Blogai ir tada, jei žmogus nuolat užkandžiauja ir valgo tuos produktus, kurie situaciją tik pablogina. Tai didžiausias kirvis ir čia dažniausiai paslystame. Neretai žmogus žino, ką valgyti, bet nespėja, nepavalgo, po to persivalgo“, – įspėjo gydytojas.

Jei negalime gyventi be kavos ar juodos, žalios arbatos, reikėtų pasistengti padaryti šią arbatą silpnesnę.

„Bet jei ir nuo tokios kavos jaučiasi blogai, jos išvis reikėtų vengti. Kava su pienu kartais simptomus dar labiau paskatina. Žolelių, vaisinės arbatos dažniausiai būna tinkamos“, – kalbėjo E. Grišinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)